Nutritivne potrebe i poremećaji u adolescenciji

Nutritivne potrebe i poremećaji u adolescenciji

Period adolescencije odlikuju velike fizičke i psihičke promene. U skladu sa tim se, normalno, nutritivne potrebe povećavaju. Roditelj mora biti spreman na ove promene, da bude tu za svog adolescenta jer tada se mogu javiti prvi poremećaji u ishrani.

Uticaj okoline je negde presudan u ovom uzrastu. Mediji, internet, društvene mreže tada diktiraju trendove. Mladi umeju da budu prestrogi prema svom fizičkom izgledu. I da zakorače u ozbiljne probleme u ishrani poput anoreksije i bulimije, koje su češće kod devojčica. Dečaci sve ranije počinju da razmišljaju o teretani i svojim mišićima. Kod njih se češće javlja bigoreksija, zaokupljenost mišićnom masom, koja odlazi u krajnost.

Današnji trendovi na društvenim mrežama, poput mode za što većim razmakom između butina ("thigh gap") ili bikini mostom ("bikini bridge") koji je obavezan sastojak letovanja, prave opsesije kod adolescentkinja da ih imaju. Mnogi ne shvataju da postoje normalne razlike u građi i da ne mogu svi da imaju savršen bikini most ili razmak između butina. Dok se trude da ispune zahteve socijalnih mreža mladi gladuju, drže brze dijete ili svaki slobodan momenat troše u teretani i tako postaju opterećeni fitnesom. Ugrožavaju svoje zdravlje u veikoj meri.

Prirodne razlike u građi, konstituciji, genetici nas čine drugačijim. Potrebno je da postoji prirodna selekcija. Stoga, mladi treba da znaju da verovatno i pored najnovije, nezdrave dijete, i pored sedmica u teretani, neće postići savršen izgled poput svog idola.

Roditelji treba da primate sve promene na svom detetu. Adolescent mora da ima najmanje tri glavna obroka u toku dana. A najpoželjnije je da ima i dve užine. Ako se bavi sportom i šesti dopunski obrok je poželjan. Samo pravim balansom proteina, masti, ugljenih hidrata, minerala i vitamina kroz raznovrsnu ishranu može se ispratiti ubrzan rast i razvoj u ovom periodu.

Ako dete izrazi želju za promenom u kilaži, najbolje je odvesti ga kod nutricioniste dijetetičara koji će predočiti potrebe u ishrani i uraditi takav plan ishrane koji ne može da naškodi razvoju u ovom osetljivom periodu.

Marija Prčić
Foto: slendergrapefruit.files.wordpress.com

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html