Paškanat - za supe, čorbe, variva, a može i svež

Paškanat - za supe, čorbe, variva, a može i svež

Supa bez celera nije supa, ali i paškanat je veoma važan za aromu i hranljivu vrednost mnogih jela. Paškanat ima sladunjav ukus, specifičnu intenzivnu aromu i veoma je sličan ostalim pripadnicima porodice Apiaceae u koju spadaju i šargarepa, peršun i celer. Potiče sa Mediterana i dostupan je uglavnom tokom zimskih meseci. Izgleda kao bela šargarepa, ali ima drugačiju aromu i slađi je od šargarepe. Bogat je šećerom, pa su ga neki narodi ranije koristili i za pravljenje alkoholnih pića.

Zbog visokog sadržaja šećera, paškanat ima nešto veću energetsku vrednost, i to 75kcal u 100g namirnice. Ukoliko nemate potrebe da vodite računa o unosu šećera, ne zaboravite na paškanat jer je odličan izvor biljnih vlakana i hranljivih materija - 100g paškanata sadrži 4,9mg vlakana.

Kao i drugi pripadnici porodice Apiaceae, i paškanat sadrži veoma moćne antioksidanse, i to asfalkarinol, falkarindiol, panaksidol. Ovi antioksidansi imaju antiinflamatorno, fungicidno dejstvo, a smatra se i da imaju veliku ulogu u prevenciji karcinoma, naročito karcinoma debelog creva.

Sveži paškanat je dobar izvor vitamina C, 100g namirnice sadrži 17mg ovog vitamina što je oko 28% dnevnih potreba. Zajedno sa ostalim antioksidansima, vitamin C čini paškanat veoma zdravim i korisnim dodatkom obrocima i salatama.

Sadrži i vitamine B kompleksa, i to folnu kiselinu, piridoksin, tiamin, pantotensku kiselinu. Odličan je izvor i vitamina K i E.

Od minerala, paškanat sadrži gvožđe, kalcijum, bakar, kalijum, mangan i fosfor. Upravo zbog dobrog sadržaja minerala, narolito kalijuma, paškanat je veoma važana dodatak supama koje se koriste u dijetoterapiji za nadoknadu tečnosti i elektrolita.

Pošto je sada sezona paškanata, dostupan je svuda. Birajte manje korenje koje nije drvenasto i nema oštećenja, i čuvajte ga u frižideru. Može se koristiti za supe, čorbe, variva, a može se koristiti i svež za mnoge salate od povrća i voća. Kao i karfiol i celer, može biti odličan i u vidu pirea sa začinima.

Kako paškanat može izazvati alergijske reakcije, sa njim moramo biti oprezni kada ga uvodimo u ishranu bebe. Alergija na paškanat najčešće se ukršta sa alergijom na orah, smokvu, šargarepu i peršun. 

* * * 

Za posetioce portala PPNS: slobodni ste da pošaljete pitanja o ishrani na mejl minavb@gmail.com, rado ću poslati odgovore. Pitajte slobodno, pitajte sve i pitajte stalno, jer svako vaše pitanje, ma koliko lično bilo, drugima može da bude primer kako da pronađu svoj put za bolji osećaj u životu.

Jasmina Mitrić FB STRANATVITER

Jasmina M

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html