Šafran

Šafran

Retko pričamo o začinima, ali kako sam nedavno sa puta donela divan iranski šafran, prosto moram da vas podsetim i na ovaj začin. Šafran je jedan od najskupljih začina, ali je najpoznatiji po svojoj specifičnoj boji, aromi i upotrebi u kulinarstvu. Začin šafran, zapravo je tučak cveta Crocus sativus, i može biti crvene ili žute boje. Obzirom da se od čitave biljke koristi samo tučak, i da cveta samo par nedelja godišnje, cena ovog začina i nije neko iznenađenje jer je zaista potrebno mnogo posla da bi se dobilo vrlo malo začina. Zna se da se koristio u Mesopotamiji i Rimu, a ime su mu dali Persijanci. Danas ova biljka raste u mnogim zemljama, i to u Španiji, Italiji, Francuskoj, Grčkoj, Turskoj, Iranu, Indiji, a najveći proizvođači ovog začina su Španija i Iran.

O energetskoj vrednosti neću govoriti, jer je ipak mnogo važnije pomenuti visok sadržaj fitonutrijenata i antioksidanasa koje ovaj začin sadrži.

Šafranu ukus daju eterična ulja, a najvažnije među njima je šafranal. Ovo eterično ulje se često koristilo kao pomoćno medicinsko sredstvo za umirivanje neuralgija, a čak kao lokalni anestetik. Trenutno se ispituje i njegov uticaj na nivo holesterola i triglicerida u krvi.

Šafran sadrži i mnoge neisparljive aktivne komponente, među kojima su najpoznatije α-krocin, zeaksantin, likopen, karotenoidi. Upravo α-krocin ovom začinu daje žutu boju.

Sve aktivne komponente u šafranu imaju pozivitna dejstva zbog kojih se od davnina koristi i kao lekovito sredstvo. Šafran se koristio kao antiseptik, antidepresiv i digestiv.

Šafran je dobar izvor minerala, i to bakra, kalijuma, kalcijuma, mangana, gvožđa, selena, cinka i magneziujuma, a od vitamina sadrži vitamin A, folnu kiselinu, riboflavin, niacin i Vitamin C.

Šafran se uglavnom koristi za pripremanje mediteranskih specijaliteta, a najčešće je obavezan sastojak rižota, paelje ili riblje čorbe. Dovoljno je vrlo mala količina ovog začina da jelu da divnu boju i aromu, a koristi se tako što se direktno dodaje jelima, ili se prethodno potopi u vrelu vodu, pa se zatim ta voda koristi za pripremu jela. Možda niste imali u planu da pripremate neko od pomenutih jela, ali predlažem da makar isprobate rižoto sa malo šafrana, sigurno će vam se dopasti.

Dodala bih samo da, s obzirom da se smatra da može izazvati grčenje materice, naše drage trudnice ne bi trebalo često da koriste ovaj začin u svojoj ishrani.

Nutrijent - Količina u 100g nam.
Energetska vrednost: 310Kcal

Ugljeni hidrati: 65,37g
Proteini: 11,43 g
Masti: 5,85
Holesterol: 0 mg
Biljna vlakna: 3,9 g

Vitamini

Folati: 93 µg
Niacin: 1,46 mg
Piridoksin: 1,01mg
Riboflavin: 0,267 mg
Vitamin A: 530 IU
Vitamin C: 80,8 mg

Elektroliti

Natrijum: 148 mg
Kalijum: 1724 mg

Minerali

Kalcijum: 111 mg
Bakar: 0,328 mg
Gvožđe: 11,10 mg
Magnezijum: 264 mg
Fosfor: 252 mg
Cink: 1,09 mg
Selen: 5,6 µg

Za posetioce portala PPNS: slobodni ste da pošaljete pitanja o ishrani na mejl minavb@gmail.com, rado ću poslati odgovore. Pitajte slobodno, pitajte sve i pitajte stalno, jer svako vaše pitanje, ma koliko lično bilo, drugima može da bude primer kako da pronađu svoj put za bolji osećaj u životu.

Jasmina Mitrić FB STRANATVITER

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html