Ako ih volite... brinite o njima

Ako ih volite... brinite o njima

Ovoga puta ću pomenuti neke od preparata koji će veoma pomoći da se vaši ljubimci osećaju komfornije, a u nekim slučajevima bez upotrebe ovih preparata ljubimci mogu da budu i životno ugroženi.

U prvom redu su već pominjani A-helmintici (tablete i paste) koji sadrže supstance (Me bendazol) koje uništavaju kako odrasle tako i adultne oblike parazita čiji toksini prave užasne probleme dejstvujući na čitav organizam. Nije u pitanju samo priča "al’ je moj pas mršav, kao da ima gliste", problem je mnogo kompleksniji.

Preporuka je da se ovi preparati koriste dva-tri dana pre svake vakcinacije i na tri meseca do starosti od 12 meseci, a nakon toga dva puta godišnje, izuzev kad su pudle u pitanju - tri-četiri puta godišnje celog života. Razlog je što su pudle predisponirane za epilepsiju. Još uvek se pouzdano ne zna pravi uzrok nastajanja ove bolesti (zna se da je došlo do poremećaja metabolizma na nivou nervnih ćelija primarno), a kod ljubimaca usled dejstva toksina parazita i sekundarno. Dokaz je i češća upotreba a-helmintika kod obolelih, proređuje i smanjuje intenzitet napada.

Veoma važnu ulogu imaju i preparati protiv buva i krpelja. U prodaji je veliki broj preparata u vidu praškova, ogrlica i spot on preparata.

  • praškovi (intoks) se preporučuju za štence jer su netoksični, ali je njihov efekat kratkotrajan, dva-tri dana, pa se mora često talkirati
  • ogrlice su se pokazale dobre, ali je veoma interesantno da nemaju podjednak efekat kod svih rasa
  • spot on preparati su najviše u upotrebi i oni su efikasni tek po formiranju lojnih žlezda koje su odgovorne za distribuciju preparata po celom telu, koji je prethodno dospeo preko kože i akumulirao se u lojnim žlezdama. Najpoznatiji je front line, advantix (Bajer), fiprist (Krka) itd... Oni štite od buva i krpelja koji mogu da budu vektori mnogih pogubnih bolesti. Mogu direktno da utiču na zdravlje i život ljubimaca, bilo obaranjem imuniteta ili izazivanjem anemičnih stanja.

O najopasnijim i najčešćim bolestima koje izazivaju buve i krpelji, biće više reči sledećih nedelja.

U poslednje vreme vrlo često pominjana je i dirofilarioza ("srčani crv"), bolest koja može ozbiljno da naruši zdravlje vašeg ljubimca. Ovu bolest prenose komarci i niko nije pošteđen, a naročito oni ljubimci koji žive u području blizu voda ili šuma. Zato u veterinarskim apotekama potražite repelente, koji onemogućavaju dejstvo zaraženih komaraca na vaše ljubimce. O načinu upotrebe koji je veoma jednostavan reći će vam kolega u veterinarskoj apoteci.

ZAKLJUČAK

Čuvajte zdravlje vaših ljubimaca, pazite ih, vodite brigu o njima. Samo tako im pokazujete da ih i stvarno volite!

Do sledeće objave - prve u 2015. godini, ako vas interesuje bilo šta o preparatima ili uopšte o ljubimcima - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com. Najinteresantnija pitanja, uz odgovore, objavljivaćemo u ovoj rubrici.

SREĆNI VAM PRAZNICI! 

DVM Miki Bojović
Foto: rosyandrocky.com

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html