Kijavica mačaka; Tuberkuloza i salmoneloza pasa i mačaka

Kijavica mačaka; Tuberkuloza i salmoneloza pasa i mačaka

Ovog vikenda za naše najvernije čitaoce objavljujemo nekoliko celina o mačkama, ali i zajedničkim bolestima pasa, mačaka i ljudi.

Kijavica mačaka - Rhinitis infectiosa

Ovo oboljenje ima karakter sličan kijavici kod ljudi. Vrlo često može da prođe i samo od sebe za desetak dana, ali kod mačaka koje imaju slab prirodni imunitet može da dođe do naseljavanja sekundarnih uzročnika i komplikacija.

Uzročnik je virus iz grupe Picorna virusa. Dospevši u organizam, umnožava se u ždrelu. Izlučuje se u spoljnu sredinu preko sluzokože nosa i konjuktiva. Ima sve odlike kapljične infekcije.

Simptomi

Zaražena mačka veoma brzo počinje da kašlje, javlja se iscedak iz nosa i očiju, uz pojačano lučenje pljuvačke. Slično štenećaku kod pasa, i ovde se javlja dvofazno povišenje temperature. U krvi su promene u vezi sa leukocitima.

Terapija

Često prođe i sama od sebe, ali uz kratkotrajnu terapiju, negu i kvalitetnu ishranu, uspeh je zagarantovan.

Tuberkuloza pasa i mačaka

Na ovo oboljenje takođe treba obratiti pažnju jer spada u zoonoze (prenosi se sa životinja na ljude).

Uzročnik je Mycobacterium tuberculosis, a kod mačaka M. bovinus. Infekcija može da bude oralna i aerogena.

Kod mačaka je češća oralna i mačke se zaraze putem ispljuvka čoveka, inficiranim mlekom i mesom (pluća i miševi), a kod pasa je češća aerogena infekcija. Kod pasa oboljevaju sve rase, a kod mačaka češće od drugih - sijamska mačka.

Simptomi

Neprestano je prisutna blago povišena temperatura, otežano disanje, kašalj, naglo mršavljenje, sa karakterističnim promenama na plućnoj maramici. To može da se uoči auskultacijom, pri čemu dominiraju ronhi i krepitacije, a kasnije usled nakupljanja eksudata, šumovi se i ne čuju. Punkcijom se dobija velika količina zamućenog žućkastog ili crvenkastog eksudata.

Palpacijom (opipavanjem) se primećuju otečeni regionalni limfni čvorovi. Kod uznapredovale bolesti, na koži se primećuju ulceracije i apscesi.

Terapija

Zbog opasnosti koje predstavljaju za čoveka i ostale zdrave životinje, obolele životinje treba podvrgnuti eutanaziji.

Što se tiče ostalih životinja, tuberkulozna grla se isključuju iz priploda, mleko tuberkuloznih krava je neupotrebljivo za ishranu ljudi, a meso tuberkuloznih životinja je ili neupotrebljivo ili uslovno upotrebljivo.

Tuberkuloza se suzbija po saveznom veterinarskom Zakonu i Pravilniku o merama za suzbijane i iskorenjavanje zaraznih bolesti.

Salmoneloza pasa i mačaka

Ovo oboljenje takođe spada u zoonoze. Ono što je dobro je da psi i mačke nisu trajni izlučivači salmonela.

Psi i mačke se najčešće inficiraju putem hrane. Postoji mnogo serotipova Salmonele. Kod pasa i mačaka je S. typhimurium, ona je prisutna kod pacova kliconosa, pa tako dođe do zaraze ili putem goveđe iznutrice kontaminirane S. enteritidis.

Simptomi

U slučaju gde je kontaminacija u prisutnom potencijalno zaraženom "materijalu" visoka, može da dođe do uginuća, a da životinja i ne ispolji simptome. Oni se svode na septikemični sindrom, karakteriše ga apatija, gubitak apetita, otežano disanje, teško zapaljenje creva sa otokom krajnika, limfnih čvorova i slezine. Takođe je dominantan uporan proliv koji brzo dovede do dehidracije uz povraćanje, ali i ikterus (žuticu) i pobačaja kod gravidnih životinja. Uz anemiju, veoma je visok procenat uginuća.

Terapija

Veoma je složena simptomatska terapija uz primenu elektrolita i upotrebu sulfonamida i antibiotika širokog spektra.

Do narednog vikenda, ako vas interesuje bilo šta o oboljenjima mačaka i pasa ili uopšte o ljubimcima - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com. 

DVM Miki Bojović
Foto: animalia-life.com

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html