Vakcinacija i zašto? II deo

Vakcinacija i zašto? II deo

Što se tiče tzv. vakcina protiv štenećaka, one su veoma bitne ne samo za štenad, već i za odrasle. Zato nemojte preskakati vakcinu u uzrastu koji je propisan za vakcinaciju. Ovo su petovalentne vakcine (stvaraju imunitet za pet najpogubnijih zaraznih bolesti), od kojih su naročito pogubne štenećak i parvoviroza (mačja kuga) jer se one prenose direktnim kontaktom, ali i izlučevinama iz tela (urin, feces). Mačke su takođe nosioci virusa, ali ne oboljevaju od istog (kliconoše su).

Ne treba preskakati vakcinaciju jer kada je ljubimac u šetnji teško ga je sprečiti da dođe u kontakt sa drugim psom koji nije vakcinisan, a koji je možda potencijalno opasan (kliconoša), ili da dođe u kontakt sa njegovim izlučevinama.

Takođe, postoje vakcine i za mačiće protiv bolesti koje su naročito bolesne za njih i to su trovalentne vakcine. I mačići se moraju redovno čistiti od glista.

Sto se tiče besnila, to je bolest koja se prenosi i na ljude (zoonoza). Suzbija se po veterinarskom Zakonu i po odredbama Pravilnika o merama za suzbijanje i iskorenjavanje besnila na teritoriji Srbije i obavezna je za pse i mačke. Vakcinacija se sprovodi mesec dana od poslednje revakcine protiv štenećaka. Uz prvu vakcinu ide i mikročip koji se aplikuje pod kožu na vratu. Na taj način, ako se ljubimac izgubi ili ga neko ukrade, mikročitačem lako može da se dokaže o kom se ljubimcu radi jer mikročip ima svoj ID broj koji se upisuje na propratnu dokumentaciju (priznanica i pasoš), koja se daje vlasniku pri prvoj vakcinaciji.

Isto kao kod vakcinacije protiv štenećaka, pre vakcine obavezna je dehelmintizacija.

ZAKLJUČAK: revakcinacija se sprovodi jednom godišnje i to u vreme kad je štene primilo prvu vakcinu (preporučuje se i vakcina protiv štenećaka) i revakcina protiv besnila, takođe jednom godišnje i to u vreme kada je ljubimac prvi put primio vakcinu protiv besnila - obavezna je.

O samom besnilu, više reči sledeće nedelje...

Do sledeće objave, ako vas interesuje bilo šta o vakcinaciji ili uopšte o ljubimcima - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com. Najinteresantnija pitanja, uz odgovore, objavljivaćemo u ovoj rubrici.

VAKCINACIJA I ZAŠTO? I DEO:

DVM Miki Bojović 

Prva objava: 6. 12. 2014.


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Dren Ekologija Saveti nutricionista farmaceuta veterinara Pusenje ili zdravlje putovanja

PPNS/DREN


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html