Vakcinacija i zašto? II deo

Vakcinacija i zašto? II deo

Što se tiče tzv. vakcina protiv štenećaka, one su veoma bitne ne samo za štenad, već i za odrasle. Zato nemojte preskakati vakcinu u uzrastu koji je propisan za vakcinaciju. Ovo su petovalentne vakcine (stvaraju imunitet za pet najpogubnijih zaraznih bolesti), od kojih su naročito pogubne štenećak i parvoviroza (mačja kuga) jer se one prenose direktnim kontaktom, ali i izlučevinama iz tela (urin, feces). Mačke su takođe nosioci virusa, ali ne oboljevaju od istog (kliconoše su).

Ne treba preskakati vakcinaciju jer kada je ljubimac u šetnji teško ga je sprečiti da dođe u kontakt sa drugim psom koji nije vakcinisan, a koji je možda potencijalno opasan (kliconoša), ili da dođe u kontakt sa njegovim izlučevinama.

Takođe, postoje vakcine i za mačiće protiv bolesti koje su naročito bolesne za njih i to su trovalentne vakcine. I mačići se moraju redovno čistiti od glista.

Sto se tiče besnila, to je bolest koja se prenosi i na ljude (zoonoza). Suzbija se po veterinarskom Zakonu i po odredbama Pravilnika o merama za suzbijanje i iskorenjavanje besnila na teritoriji Srbije i obavezna je za pse i mačke. Vakcinacija se sprovodi mesec dana od poslednje revakcine protiv štenećaka. Uz prvu vakcinu ide i mikročip koji se aplikuje pod kožu na vratu. Na taj način, ako se ljubimac izgubi ili ga neko ukrade, mikročitačem lako može da se dokaže o kom se ljubimcu radi jer mikročip ima svoj ID broj koji se upisuje na propratnu dokumentaciju (priznanica i pasoš), koja se daje vlasniku pri prvoj vakcinaciji.

Isto kao kod vakcinacije protiv štenećaka, pre vakcine obavezna je dehelmintizacija.

ZAKLJUČAK: revakcinacija se sprovodi jednom godišnje i to u vreme kad je štene primilo prvu vakcinu (preporučuje se i vakcina protiv štenećaka) i revakcina protiv besnila, takođe jednom godišnje i to u vreme kada je ljubimac prvi put primio vakcinu protiv besnila - obavezna je.

O samom besnilu, više reči sledeće nedelje...

Do sledeće objave, ako vas interesuje bilo šta o vakcinaciji ili uopšte o ljubimcima - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com. Najinteresantnija pitanja, uz odgovore, objavljivaćemo u ovoj rubrici.

VAKCINACIJA I ZAŠTO? I DEO:

DVM Miki Bojović 

Prva objava: 6. 12. 2014.


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Dren Ekologija Saveti nutricionista farmaceuta veterinara Pusenje ili zdravlje putovanja

PPNS/DREN


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari