Zapaljenje srednjeg uha - otitis media

Zapaljenje srednjeg uha - otitis media

Do zapaljenja srednjeg uha može doći na više načina. U prvom redu se javlja kao posledica komplikacija laringitisa, faringitisa, tonzilitisa i izraženije je kod mlađih pasa. Takođe može da nastane i kao posledica perforacije bubne opne različitim stranim telima koje dospeju do nje kroz spoljašnji ušni kanal ili kod gnojnih zapaljenja samog spoljašnjeg ušnog kanala.

SIMPTOMI

U početku bolesti, kad je njen intezitet na najnižen nivou, zapaljenje srednjeg uha je blago i jedva primetno. S obzirom da promene nisu vidljive na prvi pogled, bolest uzima maha. Veoma brzo proces počne da se širi i tada dolazi najčešće i do težih poremećaja. Pas je apatičan, odsutan, ne pokazuje želju za igrom, a prilikom dodirivanja baze usne školjke, usled bola, dolazi do opiranja, pas drži glavu iskošeno, a takođe je i bubna opna napeta. Usled promena u srednjem uhu iz njega se preko spoljašnjeg ušnog kanala cedi seromukozan, ili gnojni sekret, i to kao posledica zapaljivih promena i perforacije bubne opne.

Proces iz srednjeg uha se veoma često proširi i na unutrašnje uho, pa neretko dođe i do gluvoće, usled prodora gnojnih bakterija. Kad promene zahvate unutrašnje uho, pored gluvoće, javljaju se nekoordinisani pokreti, nevoljni pokreti očnih jabučica, ritmični tonično-klonični grčevi, manježno ili usiljeno kretanje, i drugi cerebralni poremećaji.

Veoma često kao posledica promena na srednjem i unutrašnjem uhu nastaju i epileptiformni napadi.

TERAPIJA

Terapija je jako kompleksna i zavisi od uzroka ali i simptoma jer na osnovu njih može da se zaključi o koliko je proces uznapredovao. Svodi se na ispiranje blagim rastvorom rivanola i ukapavanjem odgovarajućih antibiotika, kao i njihova sistemska upotreba uz kortiko preparate i analgetike.

PROFILAKSA

Važe isti principi kao kod oboljenja spoljašnjeg ušnog kanala. Mora da se obrati pažnja na higijenu ušiju, naročito ako se primeti neprijatan miris, karakteristično ponašanje i slično. Potrebno je što pre se obratiti veterinaru jer "neće samo od sebe da prođe".

Posle šetnje redovno pregledati uši da nema stranih tela ili parazita. Ako su u ušima porasle dlake, obratite se nekome ko je stručan da ih na što bezbedniji način ukloni, ukoliko se niste za to osposobili.

Do sledeće objave, sve što vas interesuje o zapaljenju srednjeg uha ili uopšte o ljubimcima - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com. Najinteresantnija pitanja, uz odgovore, objavljivaćemo u ovoj rubrici.

Foto: mypet.com
DVM Miki Bojović

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html