Zarazni rinotraheit mačaka; Mačja zaraza

Zarazni rinotraheit mačaka; Mačja zaraza

Zarazni rinotraheit mačaka

Rinotraheit mačaka je bolest koja je vrlo kontagiozna (zarazna), a uzročnik je herpes virus.

Zaražene mačke izlučuju virus očnim i nosnim iscetkom, ali i kapljičnim putem. Za ovu bolest postoji i jedna interesantna stvar koja se retko sreće. Virus dugo ostaje u organizmu, ali i pored toga organizam ne stvori solidan imunitet, što je i očekivano, nego nasuprot tome, mogućnost ponovne infekcije je vrlo verovatna.

Simptomi

Inkubacija traje tri-četiri dana. Od simptoma dominiraju kijavica, pracena temp od 40C, očnim i nosnim iscetkom i kompletnom slabošću. Usled pada imuniteta, vrlo često se nasele bakterije i gljivice, pa je simptomatologija raznolika, tj. dominiraju simptomi shodno uzročniku.

Terapija

Ako se ne reaguje brzo, prognoza je nepovoljna. Lečenje se svodi uglavnom na rehidraciju organizma, uz antibiotike i antipiretike.

Mačja zaraza - panleukopenija mačaka

Reč je o veoma zaraznom virusnom oboljenju, praćeno je visokom temperaturom i karakterističnim smanjenjem leukocita usled oštećenja hematopoeznog sistema (organa koji stvaraju krvne elemente).

Uzročnik je parvovirus. Napominjem da kod poštovanih čitalaca mojih tekstova ovom prilikom može doći do zbunjivanja. Naime, pored ovog parvovirusa, postoji i parvoviroza kod pasa ali i kanadskih lisica. Svi ovi parvovirusi su prilično slični, odnosno imunološki srodni.

Do infekcije najčešće dolazi respiratornim i digestivnim putem, njihovim izlučevinama u kojima je virus. Virus prvo napada epitel crevnih resica, a zatim koštanu srž i tako onemogućava potpuni razvoj krvnih elemenata. To dovodi do smanjenja njihovog broja i promena na koštanoj srži. Ovo se sve komplikuje i prisustvom streptokoka i stafilokoka, kao i koli bakterija.

Simptomi

Osetljivije su mlade mačke. Bolest se češće javlja u zimskom periodu. Inkubacija traje do desetak dana. Dominira visoka temperatura, pa se obolela mačka skriva, traži hladnije mesto i ima pogrbljen stav (nakostrešena je). Iz usta se oseća neprijatan zadah (foetor ex ore). Takođe dominira i proliv (sluzav i krvav), ali i konjuktivitis. Usled dehidracije, životinja je slaba i apatična.

Prognoza je veoma nepovoljna.

Terapija

Čim se primete simptomi, što pre treba nadoknaditi izgubljenu tečnost i primeniti antibiotsku i vitaminsku potporu.

Do narednog vikenda, ako vas interesuje bilo šta o zarazama mačaka ili uopšte o ljubimcima - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com. 

DVM Miki Bojović

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html