Da li će Evropska Komisija uskoro istovremeno odobriti devet GM biljaka?

Da li će Evropska Komisija uskoro istovremeno odobriti devet GM biljaka?

Industrija vrši pritisak za brzu autorizaciju ovih biljaka
 

Minhenski institut Testbiotek upozorava da postoji mogućnost da Evropska Komisija požuri sa davanjem dozvole da se na tržište plasira devet GM biljaka, i to sve u isto vreme. Ovo je ključna odluka, a u vezi sa osam GM biljaka za uvoz i upotrebu u hrani za ljude i životinje.

Države članice su već glasale o primeni ove odluke, ali ne postoji dovoljna većina – ni za, ni protiv. Komisija uskoro može da dozvoli i upotrebu kukuruza 1507. Testbiotek zahteva reorganizaciju procesa autorizacije, kao i da dalje autorizacije budu zaustavljene.

- Uočavamo sve više mana i nedostataka u EFSA-inim spisima. Na primer, u nekoliko prijava u kojima je industrija izvodila ispitivanja hrane se desilo da oni kasnije budu odbačeni od strane EFSA zbog osnovnih nedostataka. Ali, umesto zahtevanja valjanih i pouzdanih podataka, EFSA je jednostavno dala zeleno svetlo i zaključila da je to hranivo bezbedno, kaže Kristof Ten za Testbiotek. EFSA-in pristup je očigledno zasnovan na principu zaključivanja bezbednosti nekog hraniva, a u nedostatku pouzdanih podataka, smatra Ten.

Već u julu ove godine lobisti iz prehrambene i biotek-industrije su vršili velike pritiske da se dozvoli uvoz osam GM biljaka za ishranu ljudi i životinja, upozoravajući da će se „najveća smetnja u trgovini žitima, kao i pikovi koji je prate, nastaviti ako regulatorna tela EU ne dozvole upotrebu osam GM useva pre letnje pauze.“ Ovakav pritisak je izuzetno problematičan zato što propisi EU zahtevaju visok nivo zaštite ljudskog zdravlja i okoline, prioritet ne može da bude ni u jednom određenom komercijalnom interesu. Testbiotek se pribojava da će industrija povećati pritisak i da će dozvole za ove GM useve biti donete nedugo nakon uspostavljanja nove garniture Komisije.

- Pritisak biotek industrije je bio veoma uspešan prethodnih godina, zato je sada 48 biljaka dozvoljeno za uvoz. Da sumiramo, imajući na umu ove nedostatke i rizike koje imaju trenutne dozvole veoma smo zabrinuti zbog efekata koje ovi proizvodi dugoročno imaju na naše zdravlje. Očekujemo da će nova garnitura Evropske Komisije pristupiti ovim problemima ozbiljnije. Takođe, nadamo se da će Evropski Parlament podržati reviziju procesa autorizacije, uključujući i procenu rizika od GM biljaka, izjavio je Kristof Ten.

Prevod: Bogdan Cekić
Izvor: testbiotech.org
Foto: feednavigator.com

VIDEO: EFSA I SUKOB INTERESA


Privremeni sajt KRAGUJEVAC BEZ GMO od 31. maja 2014. godine ima novu, trajnu adresu. Ubuduće, aktuelnosti o GMO pratite na portalu PRVI PRVI NA SKALI, po odeljcima ● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (na srpskombez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html