GM kukuruz ipak negativno utiče na zdravlje?

GM kukuruz ipak negativno utiče na zdravlje?

Procena podataka iz istraživanja hranjenja pacova GM kukuruzom MON810 ukazuje na negativni uticaj na zdravlje tih pacova


Minhenski institut Testbiotek objavio je nezavisnu procenu podataka iz istraživanja hranjenja pacova koje je sprovedeno u okviru GRACE projekta, koji je finansirala Evropska Komisija. Pacovi su hranjeni 90 dana GM kukuruzom MON810, koji proizvodi insekticidni protein. Rezultati su objavljeni u oktobru 2014. godine u žurnalu Toksikološka arhiva. Autori su zaključili da ne postoje značajni primetni toksikološki efekti.

Međutim, procena koju je sproveo Testbiotek je otkrila da postoje indikacije o negativnom uticaju na bubrege, jetru i gušteraču (pankreas). Dalje, greška u ovom istraživanju koja se sastoji u neotkrivanju koncentracije GM kukuruza MON810 na kojoj nema primetnih toksičnih efekata, čini ovo istraživanje više ili manje nevažećim. Za procenu podataka, dodatna nezavisna ekspertiza je omogućena uz pomoć toksikologa sa dugogodišnjim iskustvom u regulatornoj toksikologiji.

Testbiotek takođe kritikuje autore koji namerno objavljuju rezultate istraživanja u naučnom časopisu koji je usko povezan sa bioteh industrijom. Može se pretpostaviti da je ovaj časopis namerno izabran da bi se izbegle stroge provere podataka.

„Zatečeni smo rezultatima naše sopstvene procene. Sudeći po Evropskoj Komisiji, rezultati ove studije o ishrani će biti presudni za buduće standarde u proceni rizika od GM biljaka u Evropskoj Uniji. Sada to izgleda kao da je rezultatima manipulisano da bi se iskorenile sumnje koje se tiču bezbednosti ovih proizvoda“, izjavio je Kristof Ten za Testbiotek.

Između ostalog, Testbiotek može da dokaže da su glavni urednici Toksikološke arhive Jan G. Hengstler i Herman Bolt usko povezani sa bioteh industrijom kada se radi o proceni rizika od hemikalija. Takođe, glavni autor GRACE istraživanja, Pablo Štajnber ima aktivnu saradnju sa institucijama koje finansira industrija, kao što je Međunarodni institut za prirodne nauke. Dalje, on je i jedan od urednika Toksikološke arhive.

Posmatrajući značaj ovog istraživanja, Testbiotek preporučuje povlačenje ovog rada. Ponovno objavljivanje rada se može uzeti u obzir samo pod uslovima stroge recenzije, u časopisu čija naučna reputacija nije uprljana upitnim saradnjama sa industrijom i koja nije pod uticajima autora koji su povezani sa industrijom, kao i da ima najviše standarde, uzevši u obzir izbegavanje sukoba interesa.

„Ako su toksikološka istraživanja finansirana od strane javnosti, moramo zahtevati najviše standarde kvaliteta i izbegavanje sukoba interesa. To nije slučaj sa ovim projektom. Ovaj slučaj pokazuje da mehanizmi obezbeđivanja kvaliteta u naučnim radovima ne funkcionišu“, izjavio je Kristof Ten.

SRAMOTA (DIS-GRACE) - PROCENU RIZIKA DRŽI NA POVOCU BIOTEH INDUSTRIJA

Sažetak rada

GRACE (GMO Risk Assessment and Communication of Evidence) je javno finansirani istraživački projekat Evropske Unije. Troškovi ovog projekta su veći od 7,7 miliona evra, od kojih čak šest miliona dolazi iz EU.

Oko polovine od ukupnog broja stručnjaka koji učestvuju u ovom GRACE projektu su usko povezani sa kompanijama koje u potpunosti ili delimično finansira bioteh industrija. Međutim, nijedna od ovih organizacija (ISBR, ILSI i PRRI) nije pomenuta kao učesnik na projektu. Analize su pokazale da je relativno mali krug ljudi, blizak bioteh industriji, godinama imao koristi od javnog finansiranja projekata koji su se bavili procenom rizika, i da su takođe imali veliki uticaj na definisanje standarda koji se koriste u proceni rizika od GM biljaka.

Sledeća kritika je da veliki broj ljudi koji su radili, ili još uvek rade, za EFSA (Evropsku asocijacija za bezbednost hrane) učestvuje u GRACE projektu. Od samog početka, izgleda da GRACE projekat nije bio ni otvoren ni nepristrasan, i zato posledično postoji očekivanje da će pre težiti da opravda nekoliko kontroverznih EFSA-inih standarda, nego da ih ispita.

Sve u svemu, GRACE projekat ne obezbeđuje potreban nivo nezavisnosti i nije dovoljno transparentan. Evropska Komisija im je dodelila milione evra bez prethodne provere mogućeg sukoba interesa stručnjaka koji učestvuju u projektu. Posledično, može doći do pogrešne procene GM biljaka i da potencijalne opasnosti po ljude i životnu okolinu ostanu neotkrivene.

Ovaj projekat treba da bude zamrznut i procenjen od podobne komisije pre nego što mu se dodele dodatna sredstva. Istovremeno, neke mere se moraju primeniti, bez obzira na ishod kontrole. One treba da uključe i postavljanje novog vodećeg projektnog menadžera i veliko smanjenje broja stručnjaka koji su povezani sa industrijom i EFSA-om.

Dalje, sama Evropska Komisija mora da zategne i nametne svoja pravila u ponovnoj proceni sukoba interesa. Novac iz javnog sektora mora suštinski da bude namenjen proceni rizika, koja je nezavisna od industrije.

Zaključci

Veliki broj naučnika koji učestvuje u GRACE projektu su previše povezani sa bioteh industrijom. Postoji opasnost da će na rezultate ovog projekta biti uticano pristrasnošću. Istovremeno, postoji realna mogućnost da će sredstva, koja su neophodna za donošenje nezavisne procene rizika, biti potrošena bez sticanja neophodnih znanja.

Preporuke

Projekat mora da se zamrzne i proceni od strane nezavisne komisije, pre nego što se u njega ulože dodatna sredstva.

Ciljevi i planirana istraživanja moraju proći kroz procenu podobnosti.

Neke mere moraju da se primene bez obzira na rezultate i ishode kontrole. Mora doći do postavljanja novog vodećeg projektnog menadžera. Mora doći do značajnog smanjenja broja naučnika koji su povezani sa industrijom i EFSA-om. Ovo uključuje i broj stručnjaka povezanih sa EFSA-inim komitetima.

Uporedivi aktivni i završeni projekti EU moraju detaljno da se provere zbog mogućeg uticaja industrije.

Evropska Komisija mora da zategne i nametne svoja pravila u ponovnoj proceni sukoba interesa. Novac iz javnog sektora mora suštinski da bude namenjen nezavisnoj proceni rizika.

Sredstva iz javnog sektora moraju namenski da se koriste kako bi se napravila procena rizika koja je nezavisna od industrije. Organizacije za zaštitu životne okoline i potrošača moraju biti uključene u odluke vezane za plan i finansiranje istraživanja.

DIS-GRACE - GMO RISK ASSESSMENT AND COMMUNICATION OF EVIDENCETESTBIOTECH DOUBTS EU RESEACH PROJECT

 
Prevod: Bogdan Cekić
Izvor: testbiotech.org
Foto: iStock 


VIDEO PROF. MIODRAG DIMITRIJEVIĆ: GMO - RAT ZA HRANU


PODSEĆANJE PPNS (2013)

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove) 
 
PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html