GMO pronađen u proizvodu Briža (Brčko, BiH)

GMO pronađen u proizvodu Briža (Brčko, BiH)

Centar za životnu sredinu je u prethodnom periodu poslao na laboratorijsko testiranje na GMO markere pet nasumično odabranih prehrambenih proizvoda čije je poreklo iz Bosne i Hercegovine, a prisutni su na našem tržištu.

Po dobijanju rezultata analize ustanovljeno je da je kukuruzna krupica LO50 proizvođača “Briž” Brčko pozitivna na na P-35S, T-NOS i pat markere, što ukazuje na to da ovaj proizvod sadrži GMO (genetski modifikovane organizme) koji se mogu detektovati u ovim elementima.

Zahtev za inspekcijski nadzor kompanije “Briž” upućen je Federalnom poljoprivrednom inspektoratu, Poljoprivrednoj inspekciji Brčko Distrikta, kao i Republičkoj poljoprivrednoj inspekciji Republike Srpske.

Nadležna inspekcija Brčko Distrikta obavila je nadzor nad kompanijom i utvrđeno je da je za proizvodnju GMO pozitivne kukuruzne krupice korišćena sirovina nabavljena od firme iz Bijeljine.

Kukuruzna krupica LO50 je u trenutku inspekcijskog nadzora već bila potpuno distribuirana na tržište, te je nadležna inspekcija poslala na analizu proizvod iz drugog lota (LO52) za čiju proizvodnju je takođe korišćena sirovina nabavljena od iste firme iz Bijeljine.

Rezultati analize su pokazali da se ponovo radi o GMO pozitivnom proizvodu. Kompaniji “Briž” je naloženo da povuče sa tržišta proizvode iz navedene serije, a odgovorno lice kompanije je izjavilo da svojevoljno povlači sa tržišta još tri lota za čiju je proizvodnju korišćena već navedena sirovina.

– Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju da znaju šta se nalazi na policama sa kojih kupuju, a što sada nije slučaj. Iako je hrana koja potiče od GMO prema zakonima u BiH zabranjena za ljudsku upotrebu, dokazali smo da je stanje na tržištu nažalost drugačije i da to potrošači sami ne mogu da otkriju jer ovi proizvodi nisu obeleženi. Šteta će biti daleko veća ukoliko se utvrdi da je sporna sirovina, odnosno kukuruz, proizveden u BiH, a uzgoj GMO sorti je takođe zabranjen u oba entiteta i Brčko Distriktu, izjavio je Viktor Bjelić, potpredsednik Centra za životnu sredinu.

Zabrana upotrebe genetički modifikovanih organizama podrazumeva da je zabranjeno svako uvođenje genetski modifikovanih organizama u životnu sredinu, njihovo pakovanje, stavljanje u promet i tranzit preko područja Republike Srpske.

Kako kažu u Centru za zaštitu životne sredine, prisustvo ovog GM pozitivnog proizvoda nam pokazuje da su ove zabrane prekršene.

- Ovaj slučaj nam takođe ukazuje na činjenicu da nadležne institucije i granična policija ne mogu adekvatno da zaštite prava građana, ali i životnu sredinu, te da su građani direktno izloženi svim potencijalnim rizicima koje donosi konzumiranje GMO proizvoda, navode u Centru.

Nakon što je potvrda stigla iz inspekcije Brčko Distrikta, Centar za životnu sredinu se sa ovim informacijama obratio inspektoratu Republike Srpske da izvrši kontrolu porekla sirovine kod firme iz Bijeljine kako bi se utvrdilo kako je došlo do stavljanja iste na tržište BiH. Poručuju da su ovakve kontrole očigledno neophodne i da institucije treba da nađu način kako da ih rade redovno za one proizvode za koje se utvrdi visok stepen rizika, kao što sada možemo da kažemo za kukuruz.

Foto: Briž BrčkoCentar za životnu sredinu 
Tijana Grujić
Izvor: Srpska info 

PRILOG PPNS

STRATEGIJA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE BRČKO DISTRIKTA BiH ZA PERIOD 2016–2026.ARHIVA PPNS


PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

 

Korisni članci na PPNS o EFSA

 

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari