Hesen pristupio mreži GMO-slobodnih regiona - jasan signal Berlinu i Briselu

Hesen pristupio mreži GMO-slobodnih regiona - jasan signal Berlinu i Briselu

Hesen je i zvanično članica Evropske mreže GMO-slobodnih regiona, to je saopštila ministarka za zaštitu životne sredine Priska Hinc u govoru o GMO na zasedanju hesenskog parlamenta.

Ovaj simbolični čin signal je jasnog okretanja hesenske Vlade protiv GMO u oblasti prehrambenih proizvoda. U "crno-zelenom" koalicionom ugovoru (CDU + Zeleni) Hesen se obavezao da na sopstvenom zemljištu ne gaji genetički modifikovane organizme.

- Pristupom ovoj mreži ohrabrujemo poljoprivredne proizvođače u Hesenu da se i dalje odriču GM prehrambenih proizvoda, poručila je Hinc. Aktuelne ankete beleže da većina potrošača generalno odbija GMO u prehrambenim proizvodima. Rizici za čoveka i prirodu, koji bi nastali u poljoprivredi korišćenjem genetičkog inženjeringa, ne mogu se u ovom trenutku proceniti.

Bez obzira na javno mnenje i nedostatak naučne evaluacije, Evropska Unija trenutno dozvoljava gajenje GMO. Dozvola za sortu kukuruza 1507 je aktuelni primer za to.

Ministarka Hinc i vlada Hesena utiču da se GMO i u budućnosti ne uzgaja u Nemačkoj. U tu svrhu, Savezna vlada je već pregovarala o nacionalnoj "Opt-Out" klauzuli. Ovakva klauzula bi pojedinim članicama EU omogućavala da na sopstvenim teritorijama zabrane GMO, uprkos odobrenju EU za gajenje, kao što je slučaj sa sortom kukuruza 1507.

- Radujem se da je u saveznom Parlamentu postignut dogovori o napuštanju ove poljoprivredne tehnike i da se savezna Vlada zalaže i na nivou EU za nacionalnu zabranu uzgajanja GMO. Ne treba delovati protiv volje većine stanovništva, zaključila je ministarka.

Izvor: Ministarstvo Hesena za zaštitu životne sredine, klimu, poljoprivredu i zaštitu potrošača 

GMO-SLOBODNI REGIONI U NEMAČKOJ 

NEMAČKA

  • Izvori prava o GMO u Nemačkoj
  • Statistika
  • Lobiji za i protiv GMO u Nemačkoj
  • Praksа

DETALJNIJE: ANALIZA O DOZVOLJENOSTI PROIZVODNJE I UPOTREBE GMO

HESSISCHE BIODIVERSITAETSSTRATEGIE
Hessisches Ministerium für Umwelt, Energie,Landwirtschaft und VerbraucherschutzPrevod: dr Biljana Dimitrijević

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari