Italijan sadio GM kukuruz (prekršio zakon), ali ga zaštitio sud EU

Italijan sadio GM kukuruz (prekršio zakon), ali ga zaštitio sud EU

Evropski sud pravde presudio je u korist italijanskog poljoprivrednika i aktiviste Đorđa Fidenata koji je gajio genetski modifikovan kukuruz i tako prekršio zakone Italije.

Italija je tužila Fidenata jer je gajio kukuruz na svom zemljištu na severu zemlje, a kao razlog je navedena zabrinutost da bi ti usevi mogli da ugroze zdravlje ljudi.

Sud je presudio da Italija kao članica EU nema pravo da zabrani genetski modifikovane useve, pošto nema naučnih dokaza o njihovoj štetnosti.

Evropski sud pravde naveo je u presudi da je Evropska komisija dozvolila 1998. godine upotrebu tog konkretnog semena kukuruza koje je Fidenato posejao, pošto nije našla "razlog da veruje da će taj proizvod imati bilo kakve štetne uticaje na zdravlje ljudi ili životnu sredinu".

Fidenato je izrazio zadovoljstvo zbog presude, navela je italijanska agencija ANSA.Izvor: N1


ARHIVA PPNS


PRAKTIČNA PRIMENA MASOVNE LIKVIDACIJE

...Sajt Vikiliks je osnovan 28. novembra 2010. i do danas je objavio preko 250.000 diplomatskih depeša SAD, što čini najveći broj poverljivih dokumenata ikada dostupnih javnosti. Ova dokumenta daju jedinstvenu mogućnost sagledavanja specifičnih aspekata američke politike. Povodom zabrane proizvodnje NK 603, MON 810, MON 863 kukuruza u nekim zemljama EU, 2007. godine, ambasador SAD u Francuskoj, K. Stejplton piše:

Evropa ide unazad umesto unapred, predvođena Francuskom, Austrijom, Italijom, pa čak i Evropskom komisijom...Prelazak na represalije će pokazati da izabrani put košta Evropu i ojačaće biotehnološki lobi u Evropi. ...Tim iz Pariza predlaže da represivne mere usmerimo na celu Evropu zbog kolektivne odgovornosti, ali i da se fokusiramo na najteže prestupnike. Kazna mora biti odmerena, a ne očigledno prestroga i mora biti dugoročno održiva, jer ne možemo odmah pobediti.

Španija je najveći evropski proizvođač GM kukuruza. Površine u Španiji čine više od 80 odsto ukupnih površina u EU pod MON 810 kukuruzom...

HRANA BUDUĆNOSTI ILI BIOTERORIZAM - TATJANA PAPIĆ BRANKOV


ZAKON O GENETIČKI MODIFIKOVANIM ORGANIZMIMA

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari