Kao za GMO, ispitivaće se i patentne prijave za novе genomskе tehnikе (NGT)?

Kao za GMO, ispitivaće se i patentne prijave za novе genomskе tehnikе (NGT)?

Patentne prijave za organsku proizvodnju će se ispitivati po istim kriterijumima kao što su se do sada ocenjivali genetski modifikovani organizmi (GMO).

Nedavni predlog Evropske komisije da se poveća tržišna primena genetski uređenih useva neće uticati na to kako se odobravaju patenti za ove inovativne tehnologije, prema organizaciji koja štiti patente širom Evrope.

Nova zakonodavna inicijativa koju je izvršna vlast Evropske unije predstavila početkom jula ima za cilj da ublaži pravila o određenim novim genomskim tehnikama (NGT) koje se koriste za genetski inženjering određenih osobina biljaka, uključujući otpornost na sušu i štetočine (organska proizvodnja).

Međutim, Komisija je odlučila da se ne bavi pravima intelektualne svojine (IP), ostavljajući bez odgovora pitanja patentabilnosti biljaka dobijenih ovim novim metodama.

Za Evropski zavod za patente (EPO) to znači da će se u praksi patentne prijave za NGT ispitivati po istim kriterijumima kao što su se do sada ocenjivali genetski modifikovani organizmi (GMO).

"NGT nije termin za nas. Ono što je za nas relevantno jeste da li postoji pitanje tehničkog pronalaska ili ne", rekao je u intervjuu za EURACTIV Heli Pihlajama, glavni direktor za patentno pravo i procedure u Evropskom zavodu za patente (EPO).

ARHIVA PPNS NOVI POSTUPCI GENETIČKOG INŽENJERINGA POPUT CRISPR/CAS9 KOD NAMIRNICA

Novi postupci genetičkog inženjeringa poput CRISPR/Cas9 kod namirnica
Organska proizvodnja je isto što i GMO?

Relevantan okvir za procenu prijave patenta je direktiva iz 1998. o pravnoj zaštiti biotehnoloških intervencija koja je već 1999. godine ugrađena u set pravila na kojima se zasniva praksa EPO.

"EPO je bio prvi koji je primenio tu direktivu, mnogo pre država ugovornica", rekla je ona, dodajući da će samo u slučaju da postoje izmene u direktivi iz 1998. godine, to uticati na pravni okvir koji EPO koristi za odobravanje patenta.

Ona je napomenula da je, na primer, Komisija 2017. godine iznela novo tumačenje o Biotehnološkoj direktivi koje je odmah dovelo do promene propisa EPO-a.

Ali uprkos predloženim novim pravilima za NGT, sveobuhvatni pravni okvir za biotehnologije je ostao nepromenjen.

"Direktiva o biotehnologiji ostaje takva kakva jeste, tako da Evropska konvencija o patentima i propisi za sprovođenje ove direktive ostaju takvi kakvi jesu", objasnio je Pihlajamaa.

Zvaničnik EU je već potvrdio EURACTIV-u u vreme predstavljanja predloga da NGT i dalje potpadaju pod definiciju GMO i da se nova pravila "u velikoj meri oslanjaju na trenutnu arhitekturu GMO okvira".

ARHIVA PPNS ODLUKE EK O GMO/NGT SU SAMO POLITIČKE, A NE NAUČNE

Odluke EK o GMO/NGT su samo političke, a ne naučne
Konvencionalna (organska) VS. tehnička inovacija u uzgoju

Evropski zavod za patente sa sedištem u Minhenu je organizacija koju je osnovalo 39 država ugovornica za dodelu patenata u Evropi nakon provere prijava za intelektualnu zaštitu pronalazaka.

Iako su svih 27 država članica EU takođe potpisnice Evropske konvencije o patentima, EPO je nezavisan od EU i njegova saradnja sa Komisijom, posebno, regulisana je memorandumom o razumevanju.

"Kada pogledamo postrojenja u vezi sa patentnim prijavama, možemo videti da je velika većina [od biotehnološke direktive iz 1998.] podneta za genetski modifikovane biljke, proizvode ili procese", rekla je ona.

Tačnije, za otprilike 9.000 prijava patenata za GMO, odobreno je oko 3.000 patenata.

"To znači da je otprilike jedna trećina ovih prijava dovela do priznavanja patenta", nastavila je ona.

ARHIVA PPNS EKOLOŠKI RIZICI OD BILJAKA PROIZVEDENIH NOVOM GENOMSKOM TEHNIKOM

Ekološki rizici od biljaka proizvedenih novom genomskom tehnikom

Organska hrana isključena iz patentiranja

Razlog zašto se samo prijave za GMO de fakto podnose EPO je taj što su konvencionalno uzgajane biljke isključene iz patentiranja.

Godine 2015. EPO je otvorio mogućnost registracije biljaka dobijenih u suštini biološkim procesima, ali nakon dugogodišnje pravne sage koja je izazvala gnev i Komisije i Evropskog parlamenta, kancelarija je isključila ovo "dinamičko tumačenje" izuzetka patentabilnosti.

"Prešli smo sa ovoga. Čitava situacija je rešena sudskom praksom koja je usledila od tada", rekao je portparol EPO.

Prvi zadatak EPO-a je onda da proveri da li je pronalazak zaista patentibilan, što znači da to nije biljna sorta dobijena konvencionalnim oplemenjivanjem.

"Onda gledamo da li je ’inventivan’ i da li ispunjava ostale zahteve patentabilnosti", objasnio je Pihlajamaa.

Novost je jedan od ovih zahteva za patentiranje.

"Ako je to poznata osobina, onda nije nova. Moraju se sagledati svi ovi zahtevi za patentibilnost i ne može se samo izdvojiti pitanje da li je to tehnički ili konvencionalni metod uzgoja", zaključila je ona.

Izvor: Euroactiv

 

IZ ARHIVE PPNS INOVACIJE U PREHRAMBENOM SISTEMU: POLJOPRIVREDA KAO SEKTOR GLOBALNE INDUSTRIJSKE EKONOMIJE; GMO; ORGANSKA PROIZVODNJA - PROF. DR TATJANA BRANKOV

Inovacije u prehrambenom sistemu: Poljoprivreda kao sektor globalne industrijske ekonomije; GMO; Organska proizvodnja - prof. dr Tatjana Brankov
PREPORUKA PPNS

O GMO

 • Pesticidi u zemljištu i u vodi - primer glifosat
 • Sedam pitanja i odgovora na temu genetički inženjering
 • Veštačko meso, GMO, korona – postoji li veza?
 • Inovacije u prehrambenom sistemu: Poljoprivreda kao sektor globalne industrijske ekonomije; GMO; Organska proizvodnja - prof. dr Tatjana Brankov
 • Korporativno ozelenjavanje

Detaljno OVDE

KRAGUJEVAC BEZ GMO

 • Kragujevac bez GMO 2022 - rezime projekta
 • GMO i životna sredina - prof. dr Jelena Bošković (VIDEO)
 • Organska proizvodnja i biodiverzitet - dr Vladan Ugrenović (VIDEO)
 • Kragujevac bez GMO 2021 - rezime projekta  (VIDEO)
 • Očuvanje starih sorti, za Srbiju bez GMO - dr Ivana Petrović (VIDEO)
 • GMO, balast moderne poljoprivredne proizvodnje - Bogdan Cekić (VIDEO)

Detaljno: OVDE 

GMO: SRBIJA

 • Prehrambeni suvеrenitet treba da bude strateški cilj Srbijе
 • Prof. Tatjana Brankov: Srbiji treba ombudsman za snabdevanje hranom
 • Brnabić: Biotehnologija ključna za medicinu, poljoprivredu i prehrambenu industriju - biće među prioritetima nove vlade
 • Samodovoljnost u proizvodnji hrane na Zapadnom Balkanu
 • Rio Tinto "brani" Srbiju od GMO?

Detaljno: OVDE

GMO: EVROPA

 • Odluke EK o GMO/NGT su samo političke, a ne naučne
 • Prvi zakon EU o zemljištu izazvao oštre podele
 • EK za reviziju pravila o GMO jer zakon iz 2001. ’nije pogodan’; na potezu EP i članice EU
 • Pesticidi u konvencionalnoj i organskoj poljoprivredi
 • Genetički inženjering u poljoprivredi i namirnicama; "Bio" - bez GMO, je odgovor za krizu

Detaljno: OVDE

GMO: SVET

 • GMO kukuruz povod za "rat" SAD i Meksika
 • Brazil odobrio uzgoj i prodaja HB4 - GMO sorte pšenice
 • Kineski naučnik koji je stvorio prve GMO bebe izašao iz zatvora i vraća se na naučnu scenu
 • DW: Nemački pesticidi truju Argentinu
 • Peru produžio moratorijum na GMO, do 2035: Biodiverzitet je naš identitet!

Detaljno: OVDE 

GMO: DOKUMENTI

 • Vikiliks: Srbija - Novi zakon o GMO ne podleže STO, Vlada obećava da će ga izmeniti vremenom
 • Zakon o izmenama i dopunama Zakona o genetički modifikovanim organizmima - predlog, 2013.
 • Nacionalna strategija održivog razvoja - Vlada Srbije, 2008
 • Zakon o genetički modifikovanim organizmima
 • Bioetički aspekti istraživanja i korišćenja rezultata u oblasti GMO
Detaljno: OVDE

GMO: VIDEO

 • In memoriam: Arpad Pustaji (1930-2021)
 • Argentinsko loše seme
 • Seme pobune
 • Vikiliks: Rat, laži i videotrake
 • Rat za seme
 • Svet po Monsantu

Detaljno: OVDE

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM , JUTJUB

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html