Namirnice: Brojevi, oznake, kodovi i pečat

Namirnice: Brojevi, oznake, kodovi i pečat

Pakovanja namirnica su šarena. Pored zakonski propisanih oznaka i proizvoljnih podataka, tu su i mnogobrojni pečati, oznake porekla i simboli.

Koji preduslovi za dodelu ovakvih oznaka i sertifikacionih oznaka moraju biti ispunjeni, zavisi od slučaja. U nekim primerima kriterijumi ne prelaze zakonom propisana pravila. Ali kod mnogobrojnih potrošača izazivaju stvaranje očekivanja o kvalitetu i zbog toga se često koriste u marketničke svrhe. Ostali pečati Vam omogućavaju da se svesno odlučite za određenu vrstu proizvodnje hrane, kao što je slučaj kod organskih proizvoda.

Органски лого ЕУ
Od 1. jula 2010. godine svi upakovani organski proizvodi koji su proizvedeni u Evropskoj uniji moraju da nose ovu oznaku. Više o EU-Bio-Logo - OVDE.

Deutsches Bio-Siegel
Još 2001. godine Nemačka je uvela državni pečat za obeležavanje organskih proizvoda - Biosiegel. Šestougaona oznaka se može dodatno upotrebljavati uz EU-Bio-Logo. Više o nemačkom bio pečatu - OVDE.

Лого Неуланд
Udruženje Neuland sa pravom opisuje svoje uzgajanje životinja kao „naročito prihvatljivo za životinje i obazrivo prema životnoj sredini“. Uzgajanje životinja u skladu sa kriterijumima udruženja podrazumeva između ostalog: slobodno kretanje na otvorenom prostoru, uzgajanje slame, više dnevne svetlosti u štalama i domaću stočnu hranu. Ovo meso se do sada nalazilo u ponudi samo u nekoliko mesara, u pojedinačnim prodavnicama poljoprivrednih proizvoda, na nekoliko pijaca (koje rade određenim danima) i u pojedinačnim prodavnicama. Stranici udruženja je OVDE.

Лого Природа и поштовање
Pod oznakama Nature&Respect i Label Rouge u ponudi se može naći meso živine iz Francuske.
Лабел Роуге
Oba programa ispunjavaju uslove tržišnih normi Evropske unije za meso živine za široku vrstu uzgoja, koja je tamo definisana kao „slobodan uzgoj“, odnosno „domaći slobodni uzgoj“. Programi time garantuju sporiji i samim tim pažljiviji uzgoj, sa hranom za životinje pre svega baziranom na žitaricama, kao i više prostora u štalama i slobodno kretanje na otvorenom prostoru. Mesni proizvodi živine su dostupni u dobro snadbevenim supermarketima i mesarama. Internet stranicu programa: Nature&Respect, Label Rouge.

Улазна ознака заштита животиња
Već od 2013. godine, Nemačko udruženje za zaštitu životinja pruža pomoć u vezi sa kupovinom mesa proizvedenim na način prilagođen životinjama. Svojim imenom obećava sigurno povećanje zaštite životinja, na svojoj etiketi „Za veću zaštitu životinja“.

Etiketa postoji u dve varijante: početni nivo i premijum nivo. Ponudu premijum nivoa odlikuje još veći stepen zaštite životinja. Nemačko udruženje za zaštitu životinja svoju etiketu dodeljuje za sada samo za pileće meso kao početni nivo, za svinjetinu se dodeljuju oba nivoa – i početni i premijum nivo. U međuvremenu postoje i jaja i mleko sa etiketama početnog i premijum nivoa.

Više informacija o etiketi „Za veću zaštitu životinja“ na OVDE.

Лабел Про Пастуреланд
Naziv „mleko sa pašnjaka“ (Weidemilch) niti je definisan, niti je zaštićen u skladu sa zakonom o namirnicama. Mleko i mlečni proizvodi obeleženi ovim logom garantuju da su krave muzare najmanje 120 dana u godini, šest sati dnevno provele na pašnjaku. Ostali kriterijumi su: krmno bilje bez GMO i redovna kontrola kriterijuma. Više informacije OVDE.

Знак фер трговине
U korektnoj trgovini (Fair-Handels-Zeichen) postoje mnogobrojni akteri i mnogo pečata. Više o znakovima fer trgovine OVDE.

Logo ohne Gentechnik
Od avgusta 2009. godine, u Nemačkoj se upotrebljava jedinstveni logo Ohne Gentechnik bez GMO. Inicijativu je pokrenulo Savezno ministarstvo za ishranu i poljoprivredu. Ovaj logo ili napomena „bez GMO“ označavaju proizvoljne namirnice koje su proizvedene bez korišćenja genetičkog inženjeringa.
Dodatne informacije o logu "bez GMO" - OVDE.

ARHIVA PPNS NEMAČKA: GENETIČKI INŽENJERING - ŠTA OTKRIVA OZNAKA ’BEZ GMO’?

Nemačka: Genetički inženjering - šta otkriva oznaka ’bez GMO’?
Регионални прозор
Regionalni prozor sadrži informacije o regionu iz kog potiče proizvod, mestu prerade, udelu korišćenih regionalnih sastojaka, kao i o kontroli, zbog toga je dobra orijentaciona pomoć.

Više o informacijama o regionalnim namirnicama na OVDE.

Регионални знаци порекла
Postoje različiti kriterijumi za sertifikacione oznake koje se odnose na određene regije. Regionalno poreklo se ne može pouzdano iščitati na osnovu ovih oznaka. Više informacija o regionalnim namirnicama OVDE.

Заштићена ознака порекла
Oznaka Evropske unije „zaštićena oznaka porekla“ (g.U.) garantuje poreklo namirnica iz označene sredine. Proizvodi propisani na nivou Evropske unije se moraju uzgajati, prerađivati i proizvoditi u tačno određenom području prema određenim kriterijumima. Primeri su Allgäuer Emmentaler i Parmaschinken (Parma šunka).

Заштићена ознака географског порекла
Još jedna oznaka Evropske unije „g.g.A.“ znači „zaštićeni geografski podaci“. Ipak, za razliku od „g.U.“, samo se jedan nivo proizvodnje mora odvijati u navedenoj sredini. Tako na primer, svinjetina za Nürnberger Rostbratwurst (nirnberške pržene kobasice) može da potiče iz Danske ili Holandije, a da se samo proizvodnja kobasica odvija u regiji.

МСЦ печат
MSC pečat obeležava ribe i morske plodove, dobijene ekološki prihvatljivim ribolovom. Marine Stewardship Council je međunarodna, neprofitna organizacija koja se zalaže za održivi ribolov, koji vodi računa o ribljim zalihama i morskom okruženju. Međutim, iznova se izražavaju kritični glasovi, na primer da se ribolov sa velikim prilivom ili čak riba iz prekomerno iskorišćenih područja može označiti pečatom MSC. Sa stanovišta Centrale za potrošače (Verbraucherzentrale) oznaka MSC je korak u pravom smeru. Ipak, neke riblje vrste sa oznakom MSC se preporučuju samo u određenoj meri. U vodiču za održivu kupovinu ribe možete pronaći više informacija.

етикета в
Oznaka V bi trebalo da olakša izbor namirnica vegeterijancima širom Evrope. Ispod pečata se direktno vidi da li se radi o vegeterijanskom ili veganskom proizvodu. Vegeterijanski proizvodi sa ovom oznakom ne sadrže sastojke životinjskog porekla. Proizvodi živih životinja, kao što su mleko, jaja i med se smeju koristiti. Veganski proizvodi sa V etiketom ne sadrže sve sastojke, sredstva za preradu, aditive, noseće supstance, arome i enzime životinjskog porekla. To važi za sve nivoe proizvodnje i obrade.

КС тест ознака
Oznaka QS kreirana je od strane QS Qualität und Sicherheit GmbH, društva za poljoprivrednu i prehrambenu industriju. Fokus se stavlja na kontrolu kvaliteta, kontrolu i dokumentaciju na svim nivoima proizvodnje konvencionalne poljoprivrede, od stočne hrane do prodaje namirnica u maloprodajama. Cilj je da se obezbedi sigurnost za sledeće procese obrade, kroz transparentnost na svim nivoima proizvodnje. Budući da QS standardi pružaju samo malo više od onoga što pružaju minimalni zahtevi propisani zakonom, ova oznaka se ocenjuje kao sertifikaciona oznaka, a ne kao pečat za proveru kvaliteta.

ДЛГ заптивка
Učestvovanje na DLG testiranju kvaliteta (testiranje od strane Nemačkog poljoprivrednog društva – Deutsche Landwirtschafts Gesellschaft) je proizvoljno za potrošače. Ocenjuju se ukus, miris, izgled i sastav namirnica. Oznaka pretežno služi za promovisanje prodaje i samim tim se koristi u reklamne svrhe.

Маркери идентитета
Identifikaciona oznaka je obavezna oznaka za upakovane namirnice životinjskog porekla, dakle za mesne proizvode, mleko, jaja i ribu. Ona omogućava da kontrola kvaliteta prati proizvode do proizvođača. Oznaka ne pruža nikakve povratne informacije o poreklu sirovina. Možete samo saznati u kojoj državi ili pokrajini su namirnice poslednji put prerađene ili upakovane.

Izvor: Centrale za potrošače
Prevod: Aleksandra i Ana Mijailović
Obrada: Prviprvinaskali.com


IZ ARHIVE PPNS INOVACIJE U PREHRAMBENOM SISTEMU: POLJOPRIVREDA KAO SEKTOR GLOBALNE INDUSTRIJSKE EKONOMIJE; GMO; ORGANSKA PROIZVODNJA - PROF. DR TATJANA BRANKOV

Inovacije u prehrambenom sistemu: Poljoprivreda kao sektor globalne industrijske ekonomije; GMO; Organska proizvodnja - prof. dr Tatjana Brankov
PREPORUKA PPNS

O GMO

 • Novi postupci genetičkog inženjeringa poput CRISPR/Cas9 kod namirnica
 • Pesticidi u zemljištu i u vodi - primer glifosat
 • Sedam pitanja i odgovora na temu genetički inženjering
 • Inovacije u prehrambenom sistemu: Poljoprivreda kao sektor globalne industrijske ekonomije; GMO; Organska proizvodnja - prof. dr Tatjana Brankov
 • Korporativno ozelenjavanje

Detaljno OVDE

KRAGUJEVAC BEZ GMO

 • Kragujevac bez GMO 2022 - rezime projekta
 • GMO i životna sredina - prof. dr Jelena Bošković (VIDEO)
 • Organska proizvodnja i biodiverzitet - dr Vladan Ugrenović (VIDEO)
 • Kragujevac bez GMO 2021 - rezime projekta  (VIDEO)
 • Očuvanje starih sorti, za Srbiju bez GMO - dr Ivana Petrović (VIDEO)
 • GMO, balast moderne poljoprivredne proizvodnje - Bogdan Cekić (VIDEO)

Detaljno: OVDE 

GMO: SRBIJA

 • Prehrambeni suvеrenitet treba da bude strateški cilj Srbijе
 • Prof. Tatjana Brankov: Srbiji treba ombudsman za snabdevanje hranom
 • Brnabić: Biotehnologija ključna za medicinu, poljoprivredu i prehrambenu industriju - biće među prioritetima nove vlade
 • Samodovoljnost u proizvodnji hrane na Zapadnom Balkanu
 • Rio Tinto "brani" Srbiju od GMO?

Detaljno: OVDE

GMO: EVROPA

 • Da li je Evropska unija izabrala da prati Ameriku na polju GMO (NGT)?
 • Nove alternative za šećer: Šanse i zamke nove hrane (Novel Food)
 • Evropski sud pravde, 25. 7. 2018: Оrganizmi stvoreni NGT potpadaju pod Direktivu o GMO
 • EFSA (EU) daje "zeleno svetlo" glifosatu, uprkos prazninama u podacima i otvorenim problemima?
 • Pesticidi u konvencionalnoj i organskoj poljoprivredi

Detaljno: OVDE

GMO: SVET

 • Raundap (glifosat) predmet grupne tužbe u Australiji
 • IARC, SZO: Veštački zaslađivač aspartam verovatno kancerogen za ljude
 • GMO kukuruz povod za "rat" SAD i Meksika
 • Brazil odobrio uzgoj i prodaja HB4 - GMO sorte pšenice
 • Peru produžio moratorijum na GMO, do 2035: Biodiverzitet je naš identitet!

Detaljno: OVDE 

GMO: DOKUMENTI

 • Ustav Republike Srbije
 • Vikiliks: Srbija - Novi zakon o GMO ne podleže STO, Vlada obećava da će ga izmeniti vremenom
 • Zakon o izmenama i dopunama Zakona o genetički modifikovanim organizmima - predlog, 2013.
 • Nacionalna strategija održivog razvoja - Vlada Srbije, 2008
 • Zakon o genetički modifikovanim organizmima
Detaljno: OVDE

GMO: VIDEO

 • Rastuća sumnja u GM useve
 • Grinpis: Opasnost od GM pšenice
 • In memoriam: Arpad Pustaji (1930-2021)
 • Argentinsko loše seme
 • Seme pobune
 • Vikiliks: Rat, laži i videotrake
 • Rat za seme
 • Svet po Monsantu

Detaljno: OVDE

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM , JUTJUB

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html