Ne GMO - opet ’’rekla’’ Evropa

Ne GMO - opet ’’rekla’’ Evropa

Šesnaest članica se usprotivilo uvođenju dve nove sorte kukuruza, Srbija čeka stav Saveta za bezbednost hrane koji će se izjasniti o odobravanju prometa GM hrane


Šesnaest evropskih zemalja reklo je „ne“ korišćenju dve nove genetski modifikovane sorte kukuruza u poljoprivredi, a glasali su i protiv uvoza više GM sorti ove kulture namenjene za ishranu ljudi i životinja.

Zato će konačnu odluku morati da donese Evropska komisija, ali sudeći po komentarima stručnjaka ni EK neće moći da odobri uzgoj predloženih sorti. Mnoge države članice su već zabranile uzgoj GM kultura na svojim teritorijama, a Evropska agencija za bezbednost hrane još nije završila istraživanja o mnogim predloženim sortama.

Glas protiv dalo je 16 država, među kojima Bugarska, Danska, Irska, Grčka, Francuska, Kipar, Letonija, Luksemburg, Mađarska, Austrija, Poljska, Slovenija, Švedska, Italija, Litvanija i Portugalija. Trećina je ipak za uzgoj ovih kultura, a reč je o zemljama koje na svojim teritorijama već imaju GM useve.

To su Estonija, Španija, Holandija, Rumunija, Finska i Velika Britanija. Isto toliko je i uzdržanih: Belgija, Češka, Nemačka, Hrvatska, Malta i Slovačka.

- Slika se u Evropi nije mnogo promenila, trend rezerve prema GMO-u u EU se nastavlja, a ovo je malo neuobičajena reakcija, tako otvoreno reći ne. Ali to je već godinama politika toplo-hladno koju Evropa vodi kada je reč o transgenim kulturama i GM biljkama u poljoprivredi – kaže prof. dr Miodrag Dimitrijević, genetičar sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

On objašnjava da bi sve ovo trebalo gledati i u sklopu ukupne politike i u svetlu promena u američkom rukovodstvu i najavljenih promena prema Transatlantskom sporazumu.

- Evropska javnost je već izvesno vreme negativno određena prema transgenim kulturama namenjenim za ljudsku ishranu - kaže naš sagovornik i dodaje da je ovo poruka i za Srbiju u kom pravcu bi trebalo ubuduće da gledamo kada je reč o odnosu prema GMO-u.

U Evropi ova hrana ima mnogo protivnika. Čak 19 članica EU zabranilo je njen uzgoj, a dozvolilo promet. Oko 44 odsto potrošača u Evropi je protiv genetski modifikovanih proizvoda. Polemika o uvođenju GMO u Srbiji traje već godinama, a oko 130 lokalnih samouprava već se izjasnilo protiv.

Naučnici imaju oprečna mišljenja o pitanju uticaja ovakvih proizvoda na zdravlje, ali većina građana ima negativan stav i radije se odlučuju za lokalne proizvode. Ipak, poznato je, već uvozimo meso, mleko i druge proizvode od životinja koje su hranjene genetski modifikovanom hranom.

Članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji poslednjih dana je ponovo tema u domaćim medijima. Srbija, poznato je, mora da dozvoli promet genetski modifikovanih proizvoda na svojoj teritoriji ukoliko želi da se upiše na listu članica. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović nedavno je rekao da će poslednju reč dati stručnjaci Saveta za bezbednost hrane koji po najavama počinje sa radom sredinom maja.

– Ako želimo u STO moramo da ispunimo neke stvari, ali je pre svega važno šta misli struka, i šta misli država i narod o tome. Veoma je važno da mi ovde ne pogrešimo jer samo jednom imamo pravo na odluku – rekao je Nedimović.

Proizvođači organske hrane upozoravaju da bi zeleno svetlo za GM proizvode prouzrokovalo nemerljive gubitke za domaću poljoprivredu.

Autor: J. Antelj, I. Albunović
Izvor: Politika
 

ZA SRBIJU BEZ GMO - MARŠ PROTIV MONSANTA 2017 (KRAGUJEVAC, 20. MAJ)
 

PODSEĆANJE PPNS 


PREPORUKA PPNS 

U Republici Srbiji aktuelno je 139 deklaracija protiv genetički modifikovanih organizama (GMO) na teritorijama gradova i opština. Usvajane su od Čačka 30. januara 2013. godine do Sjenice 20. decembra 2016. godine. Na portalu PPNS podeljene su u dve grupe:

  • GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE SA USVOJENIM DEKLARACIJAMA PROTIV GENETIČKI MODIFIKOVANIH ORGANIZAMA (135)
  • DEKLARACIJE DRUŠTAVA I ORGANIZACIJA (4)

Tekst Deklaracije o GMO su jednoglasno usvojili odbornici u 135 opština i gradova ili 80% od ukupno 169 gradova i opština u Srbiji - bez podataka za Kosovo i Metohiju.

U 135 opština i gradova koji čine sadašnju SRBIJU BEZ GMO se nalazi:

  • 77,2% ukupne teritorije Srbije
  • 84,5% ukupnog stanovništva u 2014. godini
  • 75,3% poljoprivrednog zemljišta, 72,2% oranica, 80,4% livada i pašnjaka i 86,4% voćnjaka i vinograda - po Popisu 2012. godineNapomena: grbovi gradova i opština u ovom dokumentu sadrže linkove koji vode do zasebno predstavljenih deklaracija

Za ostatak teritorije naše države gde još uvek nema zvaničnog dokumenta lokalne samouprave protiv genetički modifikovanih organizama, evo predloga Deklaracije Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji!, usvojene u većini gradova i opština. Autor je prof. dr Miladin M. Ševarlić.Ukoliko imate nove podatke iz navedenih opština i gradova Srbije, a naročito ako znate da postoje usvojene Deklaracije protiv GMO na našoj teritoriji koje ovde nisu predstavljene, molimo vas da nas kontaktirate služeći se formom na portalu PPNS. Unapred hvala za trud. 

SRBIJA BEZ GMO - GMO-FREE SERBIA

Hol Skupštine Srbije, 18. oktobar 2016. - prvo nacionalno predstavljanje mape i logotipa Srbija bez GMO

Izvor: Narodna skupština Republike Srbije


OPŠTINE I REGIONI U REPUBLICI SRBIJI, 2015 - REPUBLIČKI ZAVOD ZA STATISTIKU

PREPORUKA PPNS

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html