Nemci usaglašeno protiv GMO, sporan samo nivo zabrane

Nemci usaglašeno protiv GMO, sporan samo nivo zabrane

U nemačkoj vladi spore se oko nivoa na kome će se doneti zabrana gajenja genetski modifikovanih (GM) kultura nakon što je Evropska unija odlučila da svaka članica može da ih zabrani ili ograniči na svojoj teritoriji. Ministar poljoprivrede Kristijan Šmit (Christian Schmidt) želi da se donese zakon o zabrani gajenja genetski modifikovanih kultura ali da o zabrani pojedinačno odlučuju regioni dok ministarka za zaštitu čovekove okoline Barbara Hendriks (Hendricks) insistira na nacionalnoj zabrani GMO. Za nacionalnu regulativu umesto "pačvorka" zakona su i nemačke pokrajine, kao i ekološke organizacije.

Ministarka za prirodnu sredinu odbacila je Šmitov nacrt zakona kojim su predviđene regionalne zabrane proizvodnje GM kultura rekavši za javni servis ZDF da je zakon još u fazi početnog radnog nacrta.

Socijaldemokrate se zalažu za nacionalnu zabranu uzgajanja GM kultura i to je značajno, kaže ministarka za životnu sredinu, kako bi se postigla pravna sigurnost.

"Ako budemo imamo rascepkanu zabranu uzgajanja, suočihemo se sa neverovatno velikim brojem pravnih sporova", rekla je Hendriks.

Bavarska ministarka za zaštitu čovekove okoline Ulrike Šarf (Scharf), koja je kao i Šmit iz konzervativne Hrišćansko-socijalne unije (CSU), ne podržava planove ministra poljoprivrede i izjašnjava se protiv "pačvork" zabrane gajenja GM kultura. Ona, kako je rekla za ZDF WISO, podržava jedinstvenu zabranu gajenja.

I ministar za zaštitu sredine Saksonije Tomas Šmit (Thomas Schmidt) podržava nacionalnu regulativu s obrazloženjem da zabrana gajenja mora biti pravno opravdana.

"To pitanje ne može da rešava svaki region pojedinačno", kaže saksonski političar i dodaje da se samo nacionalnom regulativom mogu kontrolisati administrativno opterećenje i rizik.

Šmitov nacrt zakona o zabrani upotrebe GM kultura u poljoprivredi u fazi je konsultacija sa drugim ministrima iz nemačke vlade. Što je pre moguće treba da počnu i konsultacije sa regionima i udruženjima a krajnji cilj je da se dođe rešenja kojim će svi biti zadovoljni.

Evropska unija donela je odluku o generalnom odobrenju GM biljaka ali i dozvolila da svaka članica nacionalnom zabranom stopira GMO. Tako članice mogu da uvedu nacionalne zabrane ili ograničenja na GM kulture.

Ministar poljoprivrede kaže da je njegov cilj uvek bio "za ili protiv" aranžman i ističe da je vreme da se brzo donese nacionalni zakon koji će omogućiti regionima da uz pravnu sigurnost zabrane gajenje GM kultura na svojim poljima, preneo je Euraktiv Nemačka.

Šmitovim nacrtom zakona predviđeno je da se regionalnim a ne saveznoj vladi povere zabrana ili restrikcije gajenja GMO. Obrazloženo je da regioni mogu da deluju na "znatno adekvatniji i više prema građanima orijentisan" način, s obzirom na specifičnosti lokalnog uzgajanja kultura i ekološke uslove.

Prema Šmitovom planu, zabrana gajenja GM kultura na celoj teritoriji Nemačke mnogo bi brže imala za posledicu kršenje principa proporcionalnosti nego specifične zabrane koje bi uveli regioni. Šmit pojašnjava da je opcija "za ili protiv" usmerena na specifične lokalne uslove, te da je verovatnoća da se održi proporcionalnost veća i stoga će "stajati na sudu".

Za uzgajanje GM kultura u Evropi posebno su zainteresovane američke kompanije, poput Monsanta, Dau hemikala (Dow Chemical) i Dipona (Dupont), koje širom sveta prave profite merene milijardama dolara.

U Nemačkoj su među vodećim isporučiocima GMO BASF i Bajer kropsajens (Bayer Cropscience).

Regioni za nacionalnu regulativu

"Uvek se može naći neko ko želi da gaji GM kukuruz na svojim poljima sve dok je to dozvoljeno", kaže Grinpisov (Greenpeace) stručnjak za genetski inženjering Dirk Cimerman (Zimmermann) i dodaje da ministar poljoprivrede mora da "ozakoni zabranu na nacionalnom nivou u zakonu o genetskom inženjeringu".

Preteći "pačvork" zakona u Evropi dovoljno je opasan za poljoprivrede bez GMO, smatra Cimerman koji kaže da je regionalizam po tom pitanju u Nemačkoj "potpuno neprihvatljiv".

Organizacija Grinpis poziva regionalne ministre da od nemačkog ministra poljoprivrede zahtevaju nacionalnu zabranu gajenja GM kultura, preneo je EurActiv.com.

U septembru 2014. na konferenciji nemačkih regionalnih ministara poljoprivrede ministri su se se jednoglasno izjasnili za nacionalnu zabranu gajenja GM biljaka.

Ove godine prolećna konferencija ministara poljoprivrede održava se između 18. i 20. marta u Bad Homburgu, u pokrajini Hesen. Ključna pitanja na konferenciji su unapređenje zdravlja životinja na farmama, regulativa EU o organskoj poljoprivredi, predstojeće promene na tržištu mleka i zabrana GM kultura na nacionalnom nivou.

"Regioni ne žele ’pačvork’ nacionalnih regulativa", rekla je ministarka poljoprivrede pokrajine Hesen Priska Hinc (Priska Hinz).

"Ako odlučimo o jednoglasnoj poziciji na konferenciji ministara poljoprivrede, postoje velike šanse da obezbedimo većinu u Bundesratu za nacionalnu regulativu (o zabrani gajenja GM kultura)", istakla je Hinc.

Background

Evropska komisija je u julu 2010. predložila da se dozvoli zabrana gajenja GMO na nacionalnom nivou kako bi otklonila zastoj u odobravanju GM kultura u EU zbog kojeg je za više od 12 godina odobreno samo nekoliko sorti.

U EU je za komercijalnu upotrebu dozvoljena samo jedna GM kultura - kukuruz MON 810 otporan na insekte.

Prema podacima iz 2012, ukupno se u EU GM kukuruz gaji na 129.000 hektara, a više od 90% te površine je u Španiji.

Izvor: EurActiv.rs 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

MMS o PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari