Škotska zabranjuje GMO useve

Škotska zabranjuje GMO useve

Škotska će zabraniti uzgoj genetski modifikovanih useva, objavilo je ministarstvo poljoprivrede, prenosi BBC.

Ministar Ričard Lokhed rekao je da Škotska vlada nije spremna da se "kocka" s budućnošću poljoprivrednog sektora vrednog četrnaest milijardi funti.

Najavio je da će Škotska zatražiti da se isključi iz dogovora na nivou EU, a koji se tiče uzgoja GMO useva.

Međutim, čelnici poljoprivrednika razočarani su tim potezom.

Prema pravilima EU, GMO usevi moraju najpre da budu zvanično odobreni pre nego što se počnu saditi. Amandman koji je stupio na snagu ranije ove godine dopušta zemljama članicama da ograniče ili zabrane uzgoj genetski modifikovanih organizama na svojoj teritoriji.

Lokhed je rekao da je Škotska svetski poznata po predivnoj prirodi, pa će zabrana GMO useva zaštititi i dodatno osnažiti njen "čisti, zeleni imidž".

"Uzgoj GMO useva u Škotskoj naštetio bi tom imidžu, ne želimo da se kockamo s 14 milijardi funti vrednim sektorom proizvodnje hrane i pića", istakao je.

Tu je odluku pozdravila predsednica škotskih Zelenih Alison Džonstoun koja je pozvala vladu da učini korak više i natera velike trgovačke lance za preciznije označavaju meso, jaja i mlečne proizvode dobijene od životinja koje su hranjene GMO organizmima.

No, čelnik škotskih poljoprivrednika Skot Voker razočaran je potezom vlade. "Druge zemlje podstiču biotehnologiju tamo gde je poželjna i mi bi morali da sledimo taj primer", istakao je.

"Ti usevi mogli bi da imaju važnu ulogu u održivoj poljoprivredi i istovremeno u zaštiti okoline do koje je nama u Škotskoj izuzetno stalo", dodao je.

Huv Džouns, profesor molekularne genetike, ocenio je da je vladina odluka "tužan dan za nauku i za Škotsku" i tvrdi da su GMO usevi odobreni u EU "sigurni za ljude, životinje i okolinu".

Obrada: rs.n1info.com
Izvor: bbc.com

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html