Španska Jovanjica: Zaplenjeno 135.000 GMO ’konoplje’ na najvećoj plantaži u Evropi

Španska Jovanjica: Zaplenjeno 135.000 GMO ’konoplje’ na najvećoj plantaži u Evropi

Španska Civilna garda zaplenila 135.000 biljaka marihuane na najvećoj plantaži u Evropi.

Tri osobe su uhapšene, a još šest je pod istragom zbog zločina protiv javnog zdravlja, koji pripada kriminalnoj grupi i protiv prava radnika.

Oni su organizovali uzgoj lažne industrijske konoplje na farmi od 12 hektara u gradu Huerta de Valdecarabano.

Civilna garda intervenisala je 135.000 biljaka marihuane sa farme koja je navodno posvećena makro plantaži legalne konoplje u gradu Huerta de Valdecarabanos u Toledu, što je najveća zapljena napravljena tokom policijske operacije u Evropi. Tri osobe su uhapšene, a protiv šest drugih je protestovano zbog istrage i pritvaranja zbog zločina protiv javnog zdravlja, pripadnosti kriminalnoj grupi i prava radnika.

Civilna garda je 16. septembra izvršila inspekciju jedne plantaže koja je navodno bila namenjena konoplji u industrijske svrhe i koja se nalazi u gradu Huerta de Valdekarabanos, kako bi se proverila njena pravna situacija kako bi se sprečio promet i proizvodnja droga.

U ovoj inspekciji agenti su uzeli uzorak biljaka da provere da li prelazi maksimalni zakonski indeks psihoaktivne komponente ove navodne konoplje. Rezultat je pokazao da su ove biljke zapravo kanabis sativa, koja je genetski modifikovana da bi ih asimilirala sa industrijskom konopljom i imala pravni izgled.

Nastavljajući istragu, 26. septembra je Civilna garda aerodroma Adolfo Suarez Madrid-Barajas intervenisala na uvoz 112 kilograma pupoljaka marihuane, koji su bili deklarisani kao biljke, ne navodeći koju vrstu, a čiji je primalac kompanija odgovorna za plantažu.

Agenti su ponovo izvršili drugu inspekciju 6. oktobra, gde su u celosti zaplenili na 135.000 biljaka marihuane i priveli glavne počinioce događaja. Osim toga, u nekim skladištima u blizini plantaže, čije je odgovorno preduzeće koristilo kao sušara, pronađeno je 30 tona useva sa ostatka plantaže prethodne godine i 3.720 kilograma spremnih za distribuciju.

Farma na kojoj se nalazila ova makroplantaža pokrivala je površinu od 12 hektara, uz stalni nadzor 24 sata dnevno. U blizini su bila dva skladišta raspoređena sa materijalom za pretvaranje u zatvorene usjeve marihuane i sa većim povećanjem proizvodnje, kao i prostor za sušenje sa zatvorenim sistemom sigurnosnih i nadzornih kamera.

Takođe u ovoj poslednjoj inspekciji, agenti su primetili da su zaposleni koji su bili u pomenutoj kultivaciji uglavnom stranci sa neregulisanim boravkom u Španiji, bez ugovora o radu, a kuća koju je obezbedila kompanija nije imala minimalne uslove stanovanja.

Ova operacija je deo operacije Miler i razvili su je Tim za organizovani kriminal i borbu protiv droga (EDOA) Civilne garde Toledo i Fiskalna jedinica Civilne garde aerodroma Adolfo Suarez Madrid-Barajas.

Izvor: Kurir/The Spain Journal, 18. 10. 2021.

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


ARHIVA PPNS

DRŽAVA DOZVOLILA INDUSTRIJSKU KONOPLJU, A PRONAĐEN KANABIS U PD JOVANJICA, 21.11.2019.

MUP U JOVANJICI PRONAŠAO 650 KILOGRAMA OSUŠENE MARIHUANE, ČETIRI TONE SIROVIH STABLJIKA, ILEGALNU LABORATORIJU, PIŠTOLJ I REVOLVER, 26. 11. 2019.

MUP u Jovanjici pronašao 650 kilograma osušene marihuane, četiri tone sirovih stabljika, ilegalnu laboratoriju, pištolj i revolver

PSIHOAKTIVNA SUPSTANCA: MARIHUANA (TRAVA, VUTRA, GANDŽA, GRAS, MERI DŽEJN, DOMAĆICA, ŠIPTARKA, GUNJA, VUTRAGENJA, ŠIT, POT, DŽIDŽA...)SAVETI IZ DRAJZEROVE - SPECIJALNE BOLNICE ZA BOLESTI ZAVISNOSTIMLADI I PAS (PSIHOAKTIVNE SUPSTANCE)

PREPORUKA PPNS

SNIMAK PREDAVANJA: ORGANSKA PROIZVODNJA GMO ILI ZDRAVLJE? - PROF. DR SNEŽANA OLJAČA

PREPORUKA PPNS

IZ ARHIVE PPNS

GM ZRNO NA 29 NJIVA - NAJVIŠE U MAČVI, ALI JE IMA SVUDA, I U ŠUMADIJI


O GMO

 • Stari "GMO" mogli su da se identifikuju, sa "novim genomskim tehnikama" neće biti tako
 • Šta su stare sorte, šta hibridi, a šta GMO?
 • Zbog kršenja Zakona o GMO, pod zabranom uvoza i prometa bili Mikros union i Perutnina Ptuj 2018. i 2019; GM soja gajena na 178 hektara od 2012. do 2019. - saznaje PRVI PRVI NA SKALI
 • GM sistemi ishrane i njihov ekonomski uticaj - Tatjana Brankov, Koviljko Lovre: Srbija
 • Pitanje suvereniteta u proizvodnji hrane je ključno i za pitanje GMO - prof. Dimitrijević

Detaljno OVDE

KRAGUJEVAC BEZ GMO

 • Organska proizvodnja: GMO ili zdravlje? - prof. dr Snežana Oljača (VIDEO; PREZENTACIJA)
 • Kragujevac bez GMO 2021 - od jula do decembra na PPNS
 • Srbija bez GMO - dva zakona, 20 godina (rezime projekta)
 • Predavanje ’Srbija i GMO - prošlost, sadašnjost i budućnost’ - prof. dr Miodrag Dimitrijević (VIDEO)
 • Predavanje ’Kovid-19 - Katalizator povećanja prehrambenog suvereniteta?’ - prof. dr Tatjana Brankov

Detaljno: OVDE 

GMO: SRBIJA

 • Srbija najveći proizvođač i izvoznik nemodifikovane soje u ovom delu Evrope
 • GMO i pesticidi predmet zabrane uvoza po rešenjima Ministarstva
 • GM zrno na 29 njiva - najviše u Mačvi, ali je ima svuda, i u Šumadiji
 • Sojaprotein preuzima američki ADM čija je predsednica radila 20 godina za Monsanto
 • Mladi u Srbiji imaju negativan stav o GM hrani

Detaljno: OVDE

GMO: EVROPA

 • Za GMO nema mesta u hrvatskoj poljoprivredi
 • Nova genomska tehnika (NGT) mogla bi da zameni GMO?
 • Većina Evropljana (86%) želi da hrana koja sadrži GMO bude obavezno označena
 • Ombudsman EU kritikovao proceduru EK za odobravanja pesticida
 • Organska proizvodnja u Srbiji na manje od jedan odsto zemljišta, u Austriji na preko 20

Detaljno: OVDE

GMO: SVET

 • Prof. dr Tatjana Brankov: Korporativno predatorstvo - ekskluzivno za Prviprvinaskali.com
 • U Bangladešu vanila od plastike - uz pomoć GMO bakterija; Prijatelji Zemlje: Sinbio vanilija je ekstremni oblik genetskog inženjeringa
 • Gejts najveći vlasnik zemljišta u SAD, upitno je da li će i dalje da propagira GMO kulture
 • Dvostruki moral Bajer-Monsanta
 • Peru produžio moratorijum na GMO, do 2035: Biodiverzitet je naš identitet!

Detaljno: OVDE 

GMO: DOKUMENTI

 • Zakon o izmenama i dopunama Zakona o genetički modifikovanim organizmima - predlog, 2013.
 • Nacionalna strategija održivog razvoja - Vlada Srbije, 2008
 • Zakon o genetički modifikovanim organizmima
 • Bioetički aspekti istraživanja i korišćenja rezultata u oblasti GMO
 • Strategija zaštite prirode Republike Srbije za period od 2019. do 2025. godine - predlog

Detaljno: OVDE 

GMO: VIDEO

 • Seme pobune (Java films 2019)
 • Vikiliks: Rat, laži i videotrake (2011)
 • Težina lanaca 3 (2019)
 • Rat za seme (dokumentarni film)
 • Svet po Monsantu

Detaljno: OVDE

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html