MUP u Jovanjici pronašao 650 kilograma osušene marihuane, četiri tone sirovih stabljika, ilegalnu laboratoriju, pištolj i revolver

MUP u Jovanjici pronašao 650 kilograma osušene marihuane, četiri tone sirovih stabljika, ilegalnu laboratoriju, pištolj i revolver

NA POLJOPRIVREDNOM DOBRU U BLIZINI STARE PAZOVE PRONAĐENA ILEGALNA LABORATORIJA ZA PROIZVODNJU MARIHUANE

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, pronašli su na poljoprivrednom dobru u blizini Stare Pazove ilegalnu laboratoriju za proizvodnju marihuane u veštačkim uslovima i zaplenili 649,4 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljiku ove opojne droge u sirovom stanju ukupne težine 3.954 kilograma.

Zbog sumnje da je počinio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, uhapšen je P. K., odgovorno lice firme „Jovanjica“ u čijem vlasništvu je pomenuto poljoprivredno dobro, a koji se sumnjiči da je bio vođa organizovane kriminalne grupe koja se bavila uzgojem marihuane.

Zbog istog krivičnog dela, a kao članovi grupe, uhapšeni su M. Z. (1980), Ž. V. (1964), H. S. (1982), J. B. (1976), Ž. P. (1994), B. V. (1984), M. B. (1982) i H. P. (1979), svi zaposleni u firmi „Jovanjica“, dok je policija za još jednom osobom raspisala potragu i za njom se intenzivno traga.

Svi uhapšeni, nalaze se u pritvoru, koji im je određen od strane nadležnog suda.
Protiv osumnjičenog P. K. podneta je i krivična prijave zbog sumnje da je izvršio krivična dela posebni slučajevi falsifikovanja isprave. Naime, policija je kod njega, prilikom zaustavljanja vozila u kojem se nalazio, pronašla falsifikovanu službenu legitimaciju, dok je protiv vozača automobila podneta prekršajna prijava jer je vozilo, mimo zakona, bilo opremljeno svetlosnom i zvučnom signalizacijom.

Pretresom prostorija firme „Jovanjica“ pronađeni su i jedan pištolj i jedan revolver, zbog čega će protiv P. K. biti podneta i krivična prijava zbog nedozvoljene proizvodnje, držanja i prometa oružja i eksplozivnih materija.

Izvor: MUP, 26. 11. 2019. TV PRILOG

"JOVANJICA": DRŽAVNA PROMOCIJA, DOZVOLA ZA PROIZVODNJU KONOPLJA I PRITVOR ZBOG GAJENJA KANABISAIzvor: Insajder, 24. 11. 2109. 

RASADNIK MARIHUANE U PAZOVI: LAŽNI POLICAJCI I ORGANSKA HRANA

Kako je policija upala na veliko poljoprivredno gazdinstvo koje se bavi proizvodnjom organske hrane, ko se krije iza velike plantaže marihuane i ko je pokušao da stopira akciju

Jovanjica marihuana

Foto: sajt Radio-televizije Vojvodina

Da su se dvojica uzgajivača marihuane tog četvrtka 14. novembra 2019. godine pridržavala saobraćajnih propisa, verovatno su mogli još dugo nesmetano da se bave ovim nelegalnim poslom.

Međutim, tog dana desio im se „peh“. Vozili su auto-putem bahato i tokom preticanja koristili policijsku sirenu i rotaciju. Na njihovu žalost, u vozilu koje su pretekli bili su, prema saznanju BIRN-a, najviši inspektori policije i to baš iz Odeljenja za narkotike beogradske policije.

Oni su pozvali prvu policijsku patrolu koja je zaustavila beli „audi A8“. Ubrzo su pristigli i inspektori Odeljenja za narkotike koje je „audi“ prethodno pretekao, a među njima je, kako BIRN saznaje, bio i načelnik tog odeljenja Slobodan Milenković.

Po izlasku iz automobila, suvozač iz „audija“ pokazao je policijsku legitimaciju (čiji je izgled veran originalnoj policijskoj „znački“). Nakon provere na licu mesta, utvrđeno je da legitimacija ne postoji u sistemu i da je reč o lažnom dokumentu.

Tako je do otkrivanja plantaže marihuane u staklenicima gazdinstva Jovanjica iz Stare Pazove došlo praktično - slučajno. Ono što je usledilo pokazalo je da to otkriće nije bilo svima u interesu.

Policija koja se naveliko hvali svakim zaplenjenim gramom droge, u ovom slučaju se oglasila tek neuobičajeno kratkim saopštenjem i to tek nakon što su se nezvanične informacije pojavile u medijima i na društvenim mrežama.

Ni policija ni tužilaštvo nisu želeli da nam odgovore na pitanje da li je i ko u telefonskom razgovoru tražio od načelnika Odeljenja za narkotike da prekine akciju, odnosno da obustavi dalju istragu. MUP nije odgovorio na to pitanje, dok su iz tužilaštva kazali da oni nisu nadležni i uputili su nas na policiju.

Zbog toga ostajemo bez potvrde, ali i demantija navoda da je akcija Odeljenja za narkotike prekinuta jednim telefonskim pozivom i da je do nastavka postupka došlo tek pošto je javnost, ipak, saznala za događaj.

Falsifikovane isprave

Ukupno devet osoba, uključujući i dvojicu koji su bili u „audiju“, nalaze se u pritvoru zbog sumnje da su uzgajali drogu, potvrdili su za BIRN i MUP i Tužilaštvo za organizovani kriminal.

U pitanju su P.К, Z.M, V.Ž, P. Ž, P.H, S.H, V. B, B. J. i B.M, koji se sumnjiče da su kao organizovana kriminalna grupa izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

„Organizovanoj kriminalnoj grupi se stavlja na teret da je u periodu od januara do novembra 2019. godine, na području opštine Stara Pazova i Inđija, odnosno u staklenicima privrednog društva Jovanjica, vršili uzgajanje opojne droge kanabis koja sadrži psihoaktivnu komponentu THC u količini većoj od 0,3%“, piše u odgovoru tužilaštva upućenog BIRN-u.

Inače, prema Zakonu o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama, zabranjeno je gajenje vrsta i varijeteta konoplje (rod Cannabis) koji mogu sadržati više od 0,3% supstanci iz grupe tetrahidrokanabinola.

Navodi se i da je svih devet osoba saslušano u Tužilaštvu za organizovani kriminal i da je svima na predlog tužilaštva, sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, odredio pritvor.

Iz MUP-a nam je takođe potvrđeno da je kod jednog od privedenih pronađena falsifikovana policijska legitimacija. Protiv njega je podneta krivična prijava zbog krivičnog dela posebni slučajevi falsifikovanja isprave.

MUP dodaje da je on odmah priveden u policijsku stanicu, nakon čega mu je određeno zadržavanje do 48 časova, kao i da se trenutno se nalazi u pritvoru.

Protiv vozača „audija“ napisana je prekršajna prijava jer je „vozilo, mimo zakona, bilo opremljeno svetlosnom i zvučnom signalizacijom“.

„Ni vozač automobila, ni osumnjičeni, nikada nisu bili zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a ni svetlosna i zvučna signalizacija na vozilu nema veze sa onom koju koristi policija“, stoji u odgovoru MUP-a na pitanja BIRN-a.

Iz policije i tužilaštva navode da je osumnjičenima „sud, po isteku zadržavanja od 48 časova, odredio pritvor“, ali ne navode da li je do privođenja došlo 14. novembra ili dan kasnije, kada je informacija dospela u javnost.

Indicije i činjenice

Prve glasine da se otkriće plantaže marihuane zbog nečega prikriva, „podgrejala“ je činjenica da se policija nije odmah oglasila u vezi sa tim slučajem.

Prvo šturo saopštenje usledilo je tek nakon što su mediji objavili nezvanična saznanja, prema kojima su u uzgajanje narkotika bili umešani i pripadnici policije.

Nakon medija oglasio se i Miroslav Aleksić, poslanik Narodne stranke koji je na konferenciji za novinare upitao da li postoje dve struje u policiji, ali i da li u policiji postoji organizovana kriminalna grupa umešana u proizvodnju marihuane.

Tek nakon ovoga, 19. novembra, oglasila se policija šturim sopštenjem, iako uobičajeno opsežno izveštava javnost o svakom gramu zaplenjene „trave“ i drugih narkotika.

U ovom saopštenju pomenuto je „profesionalno postupanje policije“, a za ostale informacije, javnost su uputili na tužilaštvo.

Počele su da pristižu i nove glasine iz izvora bliskih policiji, među kojima i ona da je u telefonskom imeniku osumnjičenog sa lažnom (ali originalu vernom) službenom značkom bili zapisani i brojevi telefona i kontakti sa nekoliko visokopozicioniranih i uticajnih ličnosti političkog života Srbije.

Buknule su i društvene mreže na kojima su postavljeni linkovi izveštaja pojedinih portala iz 2015. i 2016. godine kada je tadašnji ministar za rad Aleksandar Vulin na tom imanju brao paradajz, a poslanik SNS-a Zoran Babić gazdinstvo za (bar zvanično) uzgajanje organskih proizvoda, nazvao „srpskom pričom o uspehu“.

Jovanjica Vulin

Ministar odbrane Aleksandar Vulin u poseti gazdinstvu Jovanjica 2015.
Foto: printscreen mondo.rs

Jovanjica Babic

Zoran Babić u poseti gazdinstvu Jovanjica 2016.
Foto: printscreen rtvstarapazova.rs

Uz sve pomenute indicije i činjenice, posebno one zvanično potvrđene - da je prvoosumnjičeni imao službenu, mada lažnu legitimaciju MUP-a, kao i da je posedovao svetlosnu i zvučnu signalizaciju na svom „audiju A8“, ipak i dalje ostajemo bez odgovora na pitanje učestvuje li policija u proizvodnji droge pružanjem političke zaštite kriminalcima.

Iako na sajtu Jovanjice piše da su „u potpunosti posvećeni proizvodnjii i distribuciji organske hrane i ostalih proizvoda iz ove oblasti“, izvori kažu da je marihuanom bilo zasađeno više hektara zemljišta tog gazdinstva. Ipak, zvaničnog podatka o količini otkrivenog kanabisa još uvek nema.

U dopisu policije BIRN-u navodi se da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova „na jednom poljoprivrednom dobru u okolini Stare Pazove“ i dalje preduzimaju sve zakonom predviđene mere i radnje po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal.

„Pretresi na poljoprivrednom gazdinstvu u okolini Stare Pazove i dalje su u toku, a konačna količina zaplenjenih narkotika biće poznata kada budu posečene sve stabljike na parcelama i kada bude završeno njihovo veštačenje“, naveo je MUP.

Uzgajalište „organik“ kanabisa

Privredno društvo Jovanjica osnovano je 2011. godine. Većinski vlasnik je 38-godišnji Predrag Koluvija sa 75 odsto udela, dok je ostatak u posedu Aleksandra Anđića.

Iako je reč o poljoprivrednom gazdinstvu, firma nema zemljište u vlasništvu, ali zato Koluvija poseduje 118.705 kvm u Staroj Pazovi i Bačkom Petrovom Selu.

Osim što je suvlasnik Jovanjice, Koluvija je i vlasnik preduzeća Restoran Jovanjica osnovanog 2014. Vlasnik je i privrednog društva Balkan grow registrovanog za nespecijalizovanu trgovinu na veliko, osnovanu 2016. Njegovo je i preduzeće Jovanjica gradnja, osnovano u julu ove godine. Istog datuma osnovao je firmu za računarsko programiranje XTRASOFT.

Vlasnik je i preduzetničke trgovinske radnje PIAZZA ORGANIKA koju je osnovao 2016. Od 2018. suvlasnik je i PTMAERO DOO, firme za vazdušni prevoz tereta.

Novinar: Jelena Veljković
Izvor: Javno, 22. 11. 2019. ARHIVA PPNS

PSIHOAKTIVNA SUPSTANCA: MARIHUANA (TRAVA, VUTRA, GANDŽA, GRAS, MERI DŽEJN, DOMAĆICA, ŠIPTARKA, GUNJA, VUTRAGENJA, ŠIT, POT, DŽIDŽA...)SAVETI IZ DRAJZEROVE - SPECIJALNE BOLNICE ZA BOLESTI ZAVISNOSTIMLADI I PAS (PSIHOAKTIVNE SUPSTANCE)

FUD VOČ: SLATKA PIĆA PROBLEMATIČNA - KALORIČNA, NEHRANLJIVA; KOKA-KOLA: NAPICI NEPOVEZANI SA NEZDRAVIM POVEĆANJEM TEŽINE (VIDEO)

KOKA-KOLA I PEPSI SPONZORIŠU ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE, ALI SE BORE PROTIV NJIHSIJETL DRASTIČNO OPOREZUJE GAZIRANA PIĆA ZBOG ŠTETNOSTI

KORPORACIJE SPONZORIŠU PREDSEDAVANJA EUVODA KAO JAVNO DOBRO ILI STRATEŠKI INTERES

A PLASTIC SURGERY: COCA COLA’S HIDDEN SECRETS (VIDEO, 42:31)

 

HRANA BUDUĆNOSTI ILI BIOTERORIZAM

GM SISTEMI ISHRANE I NJIHOV EKONOMSKI UTICAJ - TATJANA BRANKOV, KOVILJKO LOVRE: SRBIJA

GOLI JE CINIZAM ’PREPORUKA’ DA SE TRČI OKOLO PO TUĐA ZNANJA I TEHNOLOGIJU!

ZNATE LI VI ŠTA JE TO ČERI PARADAJZ? MODIFIKACIJA GENA JEDNE ODVRATNE ŽIVOTINJE I JEDNE BILJKE 

 

DR STOJKOVIĆ: ZLOUPOTREBA GMO MOGUĆA I SA LJUDSKIM EMBRIONOM (2017); PROTIV GMO - ONO ŠTO NE ZNAMO, NE TREBA DA NUDIMO (2012)

PO ZAKONU O GMO, U SRBIJI ZABRANJENO OKO ČETIRI TONE POŠILJAKA, ALI KONTROLISANO TEK 4-7% OD 2013. DO 2017.

 

VIKILIKS: SRBIJA - NOVI ZAKON O GMO NE PODLEŽE STO, VLADA OBEĆAVA DA ĆE GA IZMENITI VREMENOM


 

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

 

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 


ARHIVA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije

 

PPNS/O GMO/EVROPA

 

PPNS/O GMO/SVET

 

PPNS/O GMO VIDEO

 

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


PRVI PRVI NA SKALI 
FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html