Tanjir pun GMO?

Tanjir pun GMO?

Alarmantni podaci Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine o tome šta jedemo. Dve trećine hrane u BiH genetski modifikovano


Iako protivno zakonima Bosne i Hercegovine koji nalažu da je proizvodnja i uvoz genetski modifikovane hrane zabranjen, donedavna istraživanja Agencije za sigurnost hrane BiH pokazala su da od 100 ispitanih proizvoda, čak 67 odsto sadrži genetski modifikovani materijal, kaže za "Novosti" Duška Kudra iz Centra za životnu sredinu.

Ona kaže da su aktivisti ovog Centra u više navrata slali određene proizvode na analizu u Poljoprivredni institut u Banjaluci, ali da nijednom do sada nisu uspeli da dođu do potvrde da se u nekom od tih proizvoda nalazi genetski modifikovan materijal.

- Ovo istraživanje Agencije nas je zabrinulo i poljuljalo u razmišljanjima i zato planiramo da napravimo jednu sveobuhvatniju akciju, posle koje bismo ubrzo javnost obavestili o rezultatima našeg istraživanja - kaže Kudra.

Ona podseća da su iz Centra za životnu sredinu, nakon prošlogodišnjih majskih poplava, tražili zvaničnu informaciju od inspekcija i u Srpskoj i u Federaciji BiH da li se među donacijama semena za poplavljena područja nalaze i donacije firme "Monsanto", jednog od vodećih svetskih proizvođača GMO. Dobili su odgovor da nije bilo uvoza "Monsantovih" donacija.

I predsedniku Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mlekara RS Vladimiru Usorcu poznata su istraživanja koja su rađena kod nas i koja su pokazala prisustvo genetski modifikovanog materijala. Prema njegovim saznanjima čak dve trećine proizvoda sadrži GMO!

- Problem je što se rezultati ovih kontrola ne objavljuju. Jednim delom, verovatno, da se narod ne bi uplašio, a jednim delom i da se zaštite razni uvoznici te hrane, a poznato je da su najveći proizvođači GM hrane SAD, Argentina i Brazil - kaže Usorac za "Novosti".

On upozorava da se moraju preduzeti određene mere i izvršiti rigoroznije kontrole, a o svemu obavestiti javnost.

Podseća i na slučaj koji je i sam imao sa pokušajem uvoza najverovatnije genetski modifikovanog semena kukuruza.

- Kad sam jednom prilikom želeo da uvezem semenski kukuruz i nakon što sam osnovano izrazio sumnju da je moguće da je seme genetski modifikovano, stvorio se strašan pritisak oko tog slučaja, posle čega je to seme jednostavno nestalo sa tržišta BiH i nigde se više nije moglo pronaći - kaže Usorac i dodaje da je on još i dobro prošao, jer su kompanije koje rade sa GM hranom toliko jake da mogu godinama da vode sudske sporove sa pojedincima i firmama i da ih na kraju potpuno finansijski unište u tim dugotrajnim sporovima.

Interesantno je da je krajem prošle godine Agenciji za sigurnost hrane BiH preduzeće "Poljo sementi" iz Cazina, kao generalni uvoznik stočne hrane (koncentrata) slovenačkog proizvođača "Panvita" za BiH podnelo zahtev za stavljanje genetički modifikovane hrane za životinje prvi put na tržište BiH.

Agencija je u skladu sa Zakonom o GMO od Veća za GMO zatražila pismeno mišljenje o podnesenom zahtevu i taj postupak je još u toku.

JAVNOST NEOBAVEŠTENA

Građani, ali i institucije u BiH prilično su pasivni i neobavešteni o tome kakvu hranu jedemo, smatraju u Centru za životnu sredinu. - Građani nemaju uvida u to šta jedu. Mi smo pokušavali da utičemo na to da se na hranu koja sadrži GMO stavi jasna oznaka da se radi o GM hrani, pa oni koji žele mogu da jedu, a oni koji ne žele, mora barem da im bude stavljeno do znanja da se u toj hrani nalaze GMO - ističe Kudra. Pokušaji "Novosti" da dođu u kontakt sa odgovornima Agencije za sigurnost hrane BiH nisu urodili plodom. Na naš meil nije bilo odgovora.

A. Macanović
Izvor: Novosti


PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

MMS o PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html