U Berlinu veliki protest protiv GMO, TTIP i mega-farmi (VIDEO)

U Berlinu veliki protest protiv GMO, TTIP i mega-farmi (VIDEO)

Desetine hiljade ljudi izašle su u subotu na ulice Berlina u znak protesta zbog industrijskog uzgajanja useva i genetski modifikovane hrane, ali i zbog planiranog sporazuma o slobodnoj trgovini EU i SAD, poznatog kao TTIP.

Kako piše Dojče vele, demonstranti su tražili od nemačke vlade da promeni politiku prema poljoprivredi, protestujući zbog sve veće industrijalizacije te oblasti.

Po navodima organizatora, okupilo se oko 50.000 ljudi. Policija je dala upola skromniju procenu - 25.000 ljudi, i saopštila da nije bilo incidenata.

Demonstracije su priređene tokom "Međunarodne zelene nedelje" - godišnjeg poljoprivredog sajma u Berlinu. Pod motom "Muka nam je više od agrobiznisa", demonstranti su se pozvali na pravo čovečanstva na hranu, zahtevali zakonsku zaštitu hrane i poljoprivrede od genetskih manipulacija i prestanak izgradnje mega-industrijskih poljoprivrednih farmi.

Demonstranti koji su u povorci prošli od Trga Potsdam do sedišta Vlade, zatražili su i odbacivanje planiranog TTIP sporazuma o slobodnoj trgovini između Evropske unije i SAD.

Portparol alijanse više od 120 ekoloških, potrošačakih i razvojnih organizacija koje su pokrenule protest, rekao je da će TTIP uništiti egzistenciju brojnih farmera.

"TTIP je jedino u službi globalnih koncerna, i on će mnoge poljoprivdednike ovde i širom sveta ostaviti i bez sredstava za preživljavanje", rekao je portparol Johen Fric (Joćen Fritz) i dodao da će sporazum narušati i standarde potrošačkih prava.

EU i SAD pregovaraju o TTIP od jula 2014. godine. Njegovi zastupnici kažu da će zona slobodne trgovine dati ogroman podsticaj ekonomijama na obe strane Atlantika, ali kritičari u Evropi strahuju od slabljenja zaštite potrošača i standarda u bezbednosti hrane.

Fric je kritikovao poljoprivrednu politiku Nemačke, rekavši da je ona od 2000. godine prinudila više od tri četvrtine nemačkih uzgajivača svinja da odustane od poslovanja, usled pojave velikih kompanije koje se bave svinjogojstvom i koje su preuzele primat na tržištu. Fric se založio za poljoprivredu regionalnih tržišta.

Predsedavajući ekološke organizacije BUND (Prijatelji Zemlje - Nemačka) Hubert Vajger izjavio je u završnom govoru da godine protesta protiv poljoprivredne politike postepeno daju rezultate.

"Zahvaljujući građanskim inicijativama širom zemlje, kojih je bilo oko 250, odustalo se od izgradnje više od 100 džinovskih štala", rekao je Vajger.

Izvor: BetaIzvor: rt.com 

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)  

MMS o PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari