Zloglasni Monsantov (Bajerov) pesticid još godinu dana u Evropi

Zloglasni Monsantov (Bajerov) pesticid još godinu dana u Evropi

EVROPSKA KOMISIJA PRODUŽILA DOZVOLU ZLOGLASNOM MONSANTOVOM (BAJER) PESTICIDU: GLIFOSAT JOŠ GODINU DANA U EVROPI

Ova odluka Evropske komisije vraća sećanja na aferu iz 2016. godine kada je u Francuskoj otkriveno da je Monsanto imao tajne dosijee o političkim ličnostima, naučnicima, aktivistima udruženja potrošača, novinarima i drugima koji su bili uključeni u debatu o glifosatu i genetskoj manipulaciji.

Evropska unija je za godinu dana produžila dozvolu za upotrebu glifosata – zloglasne supstnace koju sadrži „raundap“, Monsantov (Bajerov) pesticid za uništavanje korova. Odobrenje je trebalo da istekne krajem 2022. godine, ali je Komisija odlučila da ga produži do 15. decembra 2023. uprkos protivljenju mnogih država članica.

Glifosat, koji je kritikovan kao kancerogen proizvod i zbog štetnog uticaja na zdravlje i životnu sredinu, „može da se koristi u Evropskoj uniji godinu dana duže nego što se očekivalo“, javlja nemački Špigl. „Evropska komisija odlučila je da produži privremenu dozvolu za pesticid do 15. decembra 2023. godine“, kako bi se nastavila evaluacija proizvoda „sa potpunom pravnom sigurnošću“, navodi nemački nedeljnik - a prenosi francuski Kurie Enternasional u svom pregledu štampe.

ARHIVA PPNS EVROPSKA KOMISIJA ZADRŽAVA GLIFOSAT NA NJIVAMA, UPRKOS PROTIVLJENJU DRŽAVA ČLANICA EU

Evropska komisija zadržava glifosat na njivama, uprkos protivljenju država članica EU

Odlaganje zabrane zbog "ispitivanja svih potrebnih informacija"

Odluka će biti zvanično objavljena 15. decembra, „iako mnoge zemlje članice nisu odobrile ovo produženje”. To bi trebalo da omogući evropskim vlastima da "ispitaju sve potrebne informacije" kako bi donele "dugoročnu odluku" o upotrebi glifosata, najavio je portparol Komisije.

Evropska komisija donela je ovu odluku na osnovu mišljenja panela stručnjaka. Brojne afere do sada su pokazale da je panel stručnjaka koji angažuje Komisija sastavljen uglavnom od stručnjaka koji imaju ugovore o saradnji sa industrijom, a decenijama su proizvodi Monsanta dobijali dozvole na osnovu ekspertize samog Monsanta.

Proizvod američke kompanije za seme Monsanto iz 1970-ih godina, glifosat je i dalje „jedno od najčešće korišćenih sredstava za uništavanje korova“ na svetu. Nemački hemijski gigant Bajer - kupio je Monsanto je 2018. godine - i dalje „snažno poriče“ da njegov proizvod ima bilo kakvo „kancerogeno dejstvo“.

Godine 2017, podseća nemački nedeljnik, glifosatu je produžena dozvola u EU „za još pet godina nakon višemesečne kontroverze“. Ova odluka je „izazvala masovne proteste, posebno u Nemačkoj“.

Američka grupa Monsanto je od juna 2018. vlasništvo nemačke grupe Bajer, jedne od kompanija DAKS-a (trideset kompanija koje se kotiraju na Frankfurtskoj berzi).

ARHIVA PPNS KO SVE IMA ISTRAŽNA PRAVA I KOJE RUDE ISTRAŽUJE U SRBIJI?

Ko sve ima istražna prava i koje rude istražuje u Srbiji?

Medijski linč zbog ukazivanja na otrovan preparat

Kada je francuski profesor Seralini 2018. godine objavio rezultate svog višegodišnjeg eksperimenta sa glifosatom i pokazao da je reč o kancerogenoj supstanci, doživeo je medijski linč. Izvesna štampa je čak pisala o njegovom privatnom životu. Ova afera samo je potvrdila otkrića o svojеvrsnoj obaveštajnoj službi Monsanta.

U Francuskoj je, naime, 2016. godine otkriveno da je Monsanto imao tajne dosijee o političkim ličnostima, naučnicima, aktivistima udruženja potrošača, novinarima i drugima koji su bili uključeni u debatu o glifosatu i genetskoj manipulaciji. Za prikupljanje ovih podataka bila je zadužena agencija za odnose s javnošću FleishmanHillard sa njenim partnerima.

Zapisivali su sve što su našli: ime, radnu adresu, ali i lične podatke poput brojeva telefona i hobije zainteresovanih... Dnevnik Mond i javna televizija Frans 2 objavili su informaciju nakon što su dobili dokumentaciju o tome. Imena su u dosijeu bila klasifikovana prema stepenu uticaja. Uticaj, na primer, bivše socijalističke ministarke za životnu sredinu Segolen Rojal je ocenjen kao „nula“.

Monsantovi rukovodioci su smatrali da su ovi podaci bili potrebni da bi se razvila i personalizovala strategija za „praćenje“ protivnika grupe Monsanto.

Potkupljivanje političara, naučnika, novinara...

Najnovije produžavanje dozvole za glifosat podseća na ovu aferu i još jednom dokazuju koliko agresivno Monsanto radi na svom tržištu, kako tretira svoje kritičare i kako pokušava da utiče na javno mnjenje s ciljem da poveća svoj profit.

Irska komunikacijska agencija „Red flag“ pokrenula je kampanju „Sloboda farmi“. Između ostalog, nuđeno je poljoprivrednicima da reklamiraju glifosat, pod lažnim identitetom, na društvenim mrežama, uključujući Tviter i Fejsbuk. Bajer je obustavio ovu reklamnu kampanju 2019. godine.

Pretpostavlja se da Monsantovi dosijei postoje za sve zemlje EU.

U Sjedinjenim Državama protiv glifosata je do 2019. godine podneto 13.400 žalbi. Monsantu je u SAD 13. maja 2019. naloženo da plati dve milijarde dolara (1,8 milijardi evra) bračnom paru u sedamdesetim godinama koji boluje od raka zbog izloženosti „raundapu“. Dodatne tužbe su moguće zbog kršenja propisa o zaštiti podataka, a kazne bi teoretski mogle Bajer da koštaju milione, ako ne i milijarde evra. Procesi bi mogli da traju godinama.

ARHIVA PPNS STRAZBUR: REZOLUCIJOM SE TRAŽI DA EKOCID, UNIŠTAVANJE ČOVEKOVE OKOLINE, POSTANE KRIVIČNO DELO

Strazbur: Rezolucijom se traži da ekocid, uništavanje čovekove okoline, postane krivično delo

U novembru 2016. Međunarodni sud građana, koji ima jedino kosultativnu moć da upozori javno mnenje, osudio je Monsanto zbog trovanja, falsifikovanja, obmana, uhođenja itd. Potresne ispovesti iznelo je 30 svedoka iz celog sveta o tome kako firma Monsanto s predumišljajem ubija ljude i prirodu i potkupljuje države infiltrirajući se u institucije i na univerzitete (detaljnije: Suđenje Monsatu).

„Šta je još uvek eksplozivno u Monsantovim dosijeima? Da li je američka grupa uspela tu i tamo da potkupi političke ličnosti, naučnike ili novinare novcem i intimnim informacijama?“ pitao je 2019. godine nemački Zidojče cajtung, izveštavajući o skandalu prisluškivanja. Da li je najnovija odluka Evropske komisije da produži dozvolu za glifosat – odgovor na ovo pitanje?

Nataša Jokić
Foto: PAN Europe
Izvor: Balkan magazin, 17. 11. 2022.IZ ARHIVE PPNS INOVACIJE U PREHRAMBENOM SISTEMU: POLJOPRIVREDA KAO SEKTOR GLOBALNE INDUSTRIJSKE EKONOMIJE; GMO; ORGANSKA PROIZVODNJA - PROF. DR TATJANA BRANKOV

Inovacije u prehrambenom sistemu: Poljoprivreda kao sektor globalne industrijske ekonomije; GMO; Organska proizvodnja - prof. dr Tatjana Brankov
PREPORUKA PPNS

O GMO

 • Inovacije u prehrambenom sistemu: Poljoprivreda kao sektor globalne industrijske ekonomije; GMO; Organska proizvodnja - prof. dr Tatjana Brankov
 • Pogrešan je put rešavanja gladi na planeti Zemlji pomoću GMO - prof. dr Marijan Jošt (In memoriam)
 • Korporativno ozelenjavanje
 • Stari "GMO" mogli su da se identifikuju, sa "novim genomskim tehnikama" neće biti tako
 • Zbog kršenja Zakona o GMO, pod zabranom uvoza i prometa bili Mikros union i Perutnina Ptuj 2018. i 2019; GM soja gajena na 178 hektara od 2012. do 2019. - saznaje PRVI PRVI NA SKALI
 • Pitanje suvereniteta u proizvodnji hrane je ključno i za pitanje GMO - prof. Dimitrijević

Detaljno OVDE

KRAGUJEVAC BEZ GMO

 • Predstavljanje projekata udruženja PRVI PRVI NA SKALI - Gradska uprava, Kragujevac (AUDIO)
 • Znanje imanje: Put u uspeh
 • Kragujevac bez GMO 2021 - rezime projekta  (VIDEO)
 • Očuvanje starih sorti, za Srbiju bez GMO - dr Ivana Petrović (VIDEO)
 • GMO, balast moderne poljoprivredne proizvodnje - Bogdan Cekić (VIDEO)

Detaljno: OVDE 

GMO: SRBIJA

 • Brnabić: Biotehnologija ključna za medicinu, poljoprivredu i prehrambenu industriju - biće među prioritetima nove vlade
 • Samodovoljnost u proizvodnji hrane na Zapadnom Balkanu
 • Poljoprivredno-veterinarska škola u Rekovcu već ima učeničku zadrugu, a sada i sušaru
 • Rio Tinto "brani" Srbiju od GMO?
 • Prva banka semena u Srbiji čuva stare sorte od zaborava i klimatskih promena

Detaljno: OVDE

GMO: EVROPA

 • Evropska komisija zadržava glifosat na njivama uprkos protivljenju država članica EU
 • Evropska komisija predlaže deregulaciju GMO, u Evropskom parlamentu održana diskusija "Evropa bez GMO"
 • Mit je da EU "hrani svet", ali je istina da "jede" eko sistem
 • Nova genomska tehnika (NGT) mogla bi da zameni GMO?
 • Većina Evropljana (86%) želi da hrana koja sadrži GMO bude obavezno označena

Detaljno: OVDE

GMO: SVET

 • SAD: Herbicid glifosat u 80 odsto uzoraka urina
 • Preminuo Dejvid Benet (57) kome je presađeno genetski modifikovano srce svinje (VIDEO)
 • Prof. dr Tatjana Brankov: Korporativno predatorstvo - ekskluzivno za Prviprvinaskali.com
 • U Bangladešu vanila od plastike - uz pomoć GMO bakterija; Prijatelji Zemlje: Sinbio vanilija je ekstremni oblik genetskog inženjeringa
 • Peru produžio moratorijum na GMO, do 2035: Biodiverzitet je naš identitet!

Detaljno: OVDE 

GMO: DOKUMENTI

 • Vikiliks: Srbija - Novi zakon o GMO ne podleže STO, Vlada obećava da će ga izmeniti vremenom
 • Zakon o izmenama i dopunama Zakona o genetički modifikovanim organizmima - predlog, 2013.
 • Nacionalna strategija održivog razvoja - Vlada Srbije, 2008
 • Zakon o genetički modifikovanim organizmima
 • Bioetički aspekti istraživanja i korišćenja rezultata u oblasti GMO
Detaljno: OVDE

GMO: VIDEO

 • In memoriam: Arpad Pustaji (1930-2021)
 • Argentinsko loše seme
 • Seme pobune
 • Vikiliks: Rat, laži i videotrake
 • Rat za seme
 • Svet po Monsantu

Detaljno: OVDE

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM , JUTJUBMIKSKLAUD 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html