Maksimalan broj zaposlenih: Centar za strna žita - 1 (od 45), Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj - 4

Maksimalan broj zaposlenih: Centar za strna žita - 1 (od 45), Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj - 4

28. 7. 2017.

GRAD KRAGUJEVAC: UTVRĐEN MAKSIMALAN BROJ ZAPOSLENIH 

 

Najozbiljni rez pretrpeo je Centar za strna žita gde je od 45 radnika, 44 tehnološki višak. Procena je, kako se čulo, da su Centar ugasili zaposleni jer godinama unazad nisu pokazali nikakvu inicijativu da Centar sačuvaju, tužili su svoju firmu i izvršenjem presuda ostali bez osnovnih sredstava za rad. Ako u radno vreme u Centru ne možete da pronađete nikoga od 45 radnika, onda, kako je rečeno tokom diskusije, ta firma ne postoji. Na drugoj strani, grad je isplatio sve zaostale zarade, a mesečno se iz budžeta za njihove plate izdvaja 2,5 miliona dinara.27. 7. 2017.

SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA KRAGUJEVCA: OTVORENO PISMO ODBORNICIMA KRAGUJEVAČKE SKUPŠTINE GRADA


OTVORENO PISMO PREDSEDNIKU SRBIJE ALEKSANDRU VUČIĆU

Nisam naivan i ne verujem u čuda, ali kao trenutni vršilac dužnosti direktora najstarije naučnoistraživačke ustanove iz oblasti polјoprivrede na Balkanu, sa tradicijom dugom 120 godina, nemam pravo da ćutim, pred namerom Vaših političkih saboraca u gradu Kragujevcu da zatvore Centar za strna žita. Ova operacija niske moralne vrednosti predviđena je da se obavi na sednici Skupštine grada u petak 28. 7. 2017. godine, gašenjem Centra.

Centar je osnovan daleke 1898. godine ukazom kneza Aleksandra Obrenovića i od tada prati i doprinosi razvoju polјoprivrede naše države. Očigledno, došla su vremena kada o Centru odlučuju neki lјudi koji ne znaju šta je država ili, još gore, nisu dobronamerni prema njoj. Ako odluče da ugase ovu naučnu ustanovu sudiće im sud istorije, a strašniji će biti onaj nevidlјivi od koga svi strepimo.

Zato od Vas tražimo zbog države Srbije, Centra za strna žita i na kraju zaposlenih, da sprečite kragujevačke politikante, koje ste doveli na vlast, u nameri da unište jednovekovni rad i trud polјoprivredne nauke u Srbiji.

Podsećam Vas da ste prilikom posete Kragujevcu prošle godine javno obećali da će se rešiti problem u Centru za strna žita, a mislim da nijednog trenutka niste pomislili da će se problem rešiti na ovaj način.

Kako bi se oslobodili zaposlenih, nakon što je grad Kragujevac preuzeo Centar za strna žita od Republike Srbije (dobili su 55 hektara najatraktivnije zemlјe u okolini čija je vrednost preko 40 miliona evra), formirali su novo preduzeće slične delatnosti (partijsko preduzeće), koje će preuzeti imovinu Centra, onu materijalnu, ali i onu vredniju, stvorenu umom i duhom, licence za sorte strnih žita, veliki broj naučnih radova priznatih naučnih radnika (preko 50 doktora nauka), koji su prošli kroz ovu kuću i ostavili traga u njoj, najviše u vidu novostvorenih sorti svih vrsta strnih žita (priznato 98 sorti).

Nisam ubeđen da partijski kadrovi koji su zaseli u fotelјe tog novog preduzeća razumeju, a još manje cene vrednosti koje im dospevaju u ruke. Naučni radnici, inženjeri, tehničari i svi drugi zaposleni nisu odgovorni za stanje u kojem se Centar trenutno nalazi. U predhodne dve decenije nad Centrom su se iživlјavale razne političke partije, ekspermetisale sa njegovim upravlјanjem, zaklјučivali štetne Ugovore, bez saglasnosti bilo koga u Centru.

Nisu lјudi, zaposleni u Centru, balast, jer njih Vaši politički pratioci iz Kragujevca pokušavaju da se oslobode, već njihovo neznanje, nerazumevanje ili loša namera prema vrednostima Države Srbije, kao što je ovaj Centar.

Naglašavam da sam v. d. direktora od 2013. godine odlukom Vlade Republike Srbije, a od maja 2016. godine odlukom gradskog veća i gradonačelnika, i da od tada, iako sam mnogo puta pokušavao, nikada nisam ni video ni razgovarao ni sa kim od lјudi koji su doneli ovu sramnu odluku.

Možda nije ni važno, ali moram istaći da nikada nisam bio član nijedne političke partije.

Blagoje Kovačević, v. d. direktora Centra za strna žita

Izvor: Fonet, Kragujevac.rs


ARHIVA PPNS

7. 4. 2016.

Prenos osnivačkih prava nad ’’Centrom za strna žita’’ d.o.o. Kragujevac je jedini način da grad Kragujevac, kroz vršenje osnivačkih prava, pomogne ovom privrednom društvu koje je od velikog značaja za Grad i region i predstavlja važnu naučnu instituciju u ovoj oblasti.

Radomir Nikolić

ODLUKA O PRIHVATANJU OSNIVAČKOG UDELA-PRAVA NAD CENTROM ZA STRNA ŽITA KRAGUJEVAC

25. 2. 2016.

Razlog za donošenje ove odluke sadržan je u potrebi osnivanja privrednog društva “Centar za razvoj poljoprvrede“ D.O.O Kragujevac, kao jednodomno društvo, sa ciljem unapređenje razvoja poljoprivrede, racionalno korišćenje privrednih resursa, zaštita postojećih prirodnih resursa, podsticanje udruživanje poljoprivrednika, edukacija, poljoprivrednih proizvođača, poboljšanje bezbednosti poljoprivrednih proizvoda, ispitivanje kvaliteta semena, hrane i biljaka, podrška istraživačkim poduhvatima iz oblasti poljoprivrede.

ODLUKA O OSNIVANJU PRIVREDNOG DRUŠTVA "CENTAR ZA POLJOPRIVREDU I RURALNI RAZVOJ" D.O.O KRAGUJEVAC 

29. 4. 2015.

Na licitaciji za bagatelnih 2,8 miliona dinara (ras)prodata su tri traktora, dva kombajna, više freza, sejačica, tanjirača, rasturača mineralnog đubriva i druge mehanizacije kragujevačkog Centra, čime je ta naučnoistraživačka ustanova dovedena u bezizlaznu situaciju.

USTANOVA VRAĆENA VEK UNAZAD

30. 1. 2015.

Iako trogodišnji program za oporavak kragujevačkog Centra za strna žita traje još punu godinu, nadležno ministarstvo izbrisalo ovu ustanovu iz ovogodišnjeg budžeta i tako obnovilo strepnje zaposlenih za njihovu dalju sudbinu i sudbinu 116 godina stare firme sa epitetom najstarije institucije ove vrste na Balkanu.

GASI LI SE CENTAR ZA STRNA ŽITA KRAGUJEVAC!? 


PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html