Kako do zdrave hrane? Tražiti deklaraciju!

Kako do zdrave hrane? Tražiti deklaraciju!

OBELEŽEN JUBILEJ XX SLAVAGASTRO

Јubilej 20 godina Festivala slava, turizma, ugostiteljstva, vina i pravoslavlja "Slavagastro" obeležan je 18. decembra u Hotelu "Palace".

Tim povodom održan je okrugli stol "Ugostiteljstvo u funkciji pravilne ishrane stanovništva", a 2016. godina proglašena za godinu zdrave ishrane i organske hrane u ugostiteljstvu i turizmu. Izuzetni uvodničari akademik prof. dr Višeslav Hadži-Tanović i prof. dr Miladin Ševarlić, uveli su u temu okruglog stola moderatora dr Branka Krasojevića i izlagače: prof. dr Biljanu Đurišić, prof. Peru Gracuna i akademik prof. dr Marka Todorovića, koji su svojim izlaganjima oduševili prepunu kongresnu salu hotela "Palace" i učesnike okruglog stola.

Izuzetan odziv predstavnika ugostiteljsko-turističke privrede, strukovnih udruženja, ugostiteljsko-turističkih škola, privrednih komora, sindikata, turističkih organizacija, naučno obrazovnih institucija, predstavnika Vlada i resornih Ministarstava potvrdio je potrebu za organizovanjem u narednoj godini širom regiona jugoistočne Evrope još takvih okruglih stolova sa istom temom. Zaključci sa ovog okruglog stola biće polazna osnova-temelj za nove. Inicijativa da se krene sa edukacijom od predškolskih ustanova-vrtica pa sve do gerontoloških domova sa oduševljenjem je prihvaćena od strane svih učesnika.

U svečanom delu obeležavanja jubileja podeljenja su jubilarna priznanja najzaslužnijima u organizaciji slavskih svečanosti i ugostiteljsko-turističkoj privredi regiona jugoistočne Evrope. Profesorka kuvarstva Ančica Dimitrijević iz ugostitesljsko turističke škole iz Niša i potpredsednik Udruženja ugostiteljsko turističkih poslenika Srbije iz Niša izabrana je po prvi put, žena, u 25 godina postojanja za internacionalnog viteza gastronomije jugoistočne Evrope.

Tim povodom ustanovljeno je novo priznanje "Nacionalni brend majstorstva srpske kuhinje" i to priznanje pripalo je gospodinu Milijanu Stojaniću iz Kosjerića, prvom pobedniku Slavagastra pre 20 godine i rodonačalniku srpskog nacionalnog stola, kao i Stojimenović Draganu iz Pirota i Radoslavu Borkoviću, šefu restorana "Lovac" iz Bjeljine, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina. Tom prilikom proglašena je Srednja Ugostiteljsko-turistička škola iz Beograda za najbolji kolektiv, domaćin, u proteklih 20 godina Slavagastra, a prof. dr Miladin Ševarlić, predsednik Upravnog odbora Društva srpskih domaćina Srbije za najboljeg domaćina slavskih svečanosti. Direktor Srednje ugostiteljsko-turističke škole Senka Pantić, svečano je uručila svečanu ikonu Sv. Nikola, u ime novog domaćina Milenka Marjanovića 21. Slavagastra 2016. godine ikonu je primio Dragan Todorović, direktoru Hotela Izvor iz Aranđelovca. Dvadesetprvi Slagastro biće održan od 17. do 19. marta 2016. godine u kompleksu hotela "Šumarice" u Kragujevcu.

DETALJNIJE

Izvor: SACEN

  • Neki proizvodi su lepo upakovani, ali nisu lepo definisani.
  • Prilikom kupovine mesa na komad, na odeljenju gde je meso u svežem stanju, tražiti od prodavca, kasapina, da im pokaže deklaraciju odakle je to meso - da li je meso iz srpskih klanica ili je meso uvezeno iz Brazila ili neke od drugih zemalja gde se u ishrani stoke koristi GMO.

Snimak i montaža: Milutin Labudović
Izvor: Novosti 

mms-ppns baner

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO 

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html