’’Mutante’’ na referendum - prometom GMO izgubićemo milijarde!

’’Mutante’’ na referendum - prometom GMO izgubićemo milijarde!

Ukoliko Srbija dozvoli promet genetski modifikovane hrane, izgubiće deo tržišta vredan nekoliko milijardi evra. To bi moglo da znači i novu podelu u srpskom narodu


Ukoliko Srbija dozvoli promet genetski modifikovane hrane, izgubiće deo tržišta vredan nekoliko milijardi evra. To bi moglo da znači i novu podelu u srpskom narodu, jer ćemo zabraniti proizvodnju, a u interesu moćnih multinacionalnih kompanija dozvolićemo uvoz ovakve robe. Srbija je uradila sve kako bi što pre ušla u Svetsku trgovinsku organizaciju, ne mareći za činjenicu da su 124 opštine i grada usvojili deklaraciju protiv GMO!

- Naša zemlja ne sme da menja postojeći Zakon o GMO, a državnici moraju narodu da omoguće da se na referendumu izjasni da li je za proizvodnju, promet i upotrebu ovakvih proizvoda - ističe agroekonomista profesor Miladin Ševarlić, savetnik Ekonomskog instituta. - To je demokratska obaveza predsednika i premijera Srbije, što ćemo i tražiti. Neprihvatanje GMO je u nacionalnom interesu. Ideja da Srbija brže-bolje izađe u susret lobistima koji se nalaze na značajnim državnim funkcijama, jer odatle imaju najviše uticaja, i multinacionalnim kompanijama i da podrži promet GM robe - ravna je katastrofi.

Srbija, smatraju stručnjaci, mora da iskoristi to što su ovi "mutanti" zabranjeni i da plasira konvencionalne i organske proizvode. Profesor Ševarlić ističe da naša šasna leži u soji i kukuruzu, koji nisu GM, da ih usmerimo na stočarstvo, pa da plasiramo mleko i meso sa oznakom "bez GMO".

- Ukoliko dozvolimo uvoz GM proizvoda, imaćemo u prodavnicama robu koja će verovatno tako biti i obeležena, ali naši građani time ništa ne dobijaju - smatra profesor Ševarlić. - Ne vidim zbog čega žurimo da uđemo u Svetsku trgovinsku organizaciju pre nego što i bude izvesno da ćemo ući u EU. Inače, od svih članica STO, Rusija je jedina koja ima potpunu zabranu svega što ima veze sa GMO.

Pravila Svetske trgovinske organizacije podrazumevaju da se ne može uvesti zabrana prometa robe za koju nije dokazano da šteti ljudskom zdravlju. I da dozvoljavanje prometa ne znači i dozvolu za upotrebu.

U Ministarstvu poljoprivrede nedavno su rekli da se novim zakonom o GMO ne bave i da on nije na dnevnom redu. Ipak, kako Evropska komisija podseća da promet moramo da dozvolimo, stručnjaci u Srbiji upozoravaju da bi izmenjeni zakon mogao da stupi na scenu već sledeće godine.

ZABRANA UZGOJA

Potpunu zabranu uzgoja GMO izglasalo je, pre nešto više od mesec dana, 16 država članica EU. Neke od država ne dozvoljavaju uzgajanje biljaka na samo određenim teritorijama, a jedino promet ne mogu da zaustave ukoliko su članice STO. Rusija je tome, jedina, stala na put.

J. Subin
Izvor: Novosti mms-ppns baner

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO 

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html