Netačnosti u izjavama Gulana (SANU) o GMO

Netačnosti u izjavama Gulana (SANU) o GMO

Povodom izjave člana odbora za selo SANU Branislava Gulana za Sputnjik, pored ostalog, o GMO, reagovao je prof. dr Miladin M. Ševarlić. Reagovanje prenosimo u celini.
 

U izjavama člana Odbora za selo SANU Branislava Gulana se nalaze sledeće netačnosti:

1) Pravila STO ne regulišu uopšte pitanja proizvodnje GMO niti bilo kakve proizvodnje, već samo trgovine.

2) Zašto Branislav Gulan ističe stav GMO lobista: "... da do sada nije dokazano da je GMO štetan"? Zar nije logičnije da navede odgovor na sledeće pitanje - ako ga zna, a još niko ga ne zna: Ko je, kada i kako dokazao da su GMO zdravstveno bezbedni? Ne samo Gulan, već niko u svetu nema takav odgovor i zato GMO lobisti nameću nedokazanu tezu da - navodno - nije do sada dokazano da je štetan? Šta znači do sada? To znači od 1996. do 2016. ili za proteklih 20 godina nije dokazano da je GMO štetan za zdravlje ljudi. A ko je, kada, gde i koliko dugo ispitivao uticaj GMO na zdravlje ljudi? To ne navodi nijedna GM kompanija i niko nigde od GMO lobista!

3) Zašto GMO lobisti prećutkuju rezultate istraživanja istraživača iz zemalja EU (štetnost GM krompira - dr Arpad Pustaji, Engleska, 1995; i štetnost GM kukuruza - prof. Žil Erik Seralini, Francuska, 2012) a sigurno su upoznati sa njima? Zar to jasno ne ukazuje na čijim su pozicijama?

4) U EU se već tri godine ne gaji GM krompir jer je utvrđeno da su GMO lobisti preskočili neke institucije u proceduri dobijanja saglasnosti za uzgoj GM krompira, pa je proizvođač Bajer odustao od novog zahteva i nove kompletne procedure dobijanja dozvole za uzgoj GM krompira. Šta mislite zašto je Bajer odustao? A i taj GM kompir nije bio odobren za ljudsku ili ishranu životinja, već samo kao sirovina za industriju skroba.

5) Zar se član Odbora za selo SANU ne seća koliko je godina moralo da prođe dok se nije manifestovala bolest "ludih krava" - koja je posledica ishrane biljojeda sa osušenim i samlevenim pa u stočnu hranu dodatim otpacima iz klanične industrije. Da li je neko od lobista iz industrije stočne hrane i iz nadležnih državnih organa odgovarao za onoliku štetu?

6) Za neuke GMO lobiste da pojasnim: 170 miliona hektara pod GM usevima je oko 10% poljoprivrednog zemljišta u svetu! Da li treba oni koji proizvode na preostalih "samo" 90% zemljišta da svoju proizvodnju podređuju ekspanzionističkoj proizvodnji GMO?

7) Da li GMO lobisti mogu da odgovore na pitanje: Šta će biti sa svetskom poljoprivredom kad se na hiljade sorata jedne biljne vrste unište da bi samo nekoliko "modela" GMO zauzele njihovo mesto i, posebno, šta će biti ako se ti GMO pokažu izrazito štetnim po zdravlje ljudi u drugoj, trećoj ili četvrtoj generaciji potomaka onih koji se hrane proizvodima od GMO?

8) Nezavisno od neslaganja da li je GMO štetan ili ne, ovde su osnovna pitanja na koja se izbegava odgovor sledeća:

a) Zašto Vlada, ministarstva i drugi državni organi (carina, inspekcije) ne poštuju Zakon o GMO, Zakon o trgovini, i druge propise u Srbiji?

b) Ko je odgovoran za nelegalni uvoz GMO i proizvoda od GMO u Srbiju?

v) Kolika je šteta za poljoprivredu i spoljnotrgovinski bilans Srbije zbog nelegalnog uvoza GMO i proizvoda od GMO?

g) ako se obični građani kažnjavaju za prelazak ulice van pešačkog prelaza, zašto se ne kažnjavaju političari koji dozvoljavaju da se krše zakoni i nanosi neprocenjiva šteta privredi i obmanjuju potrošači u Srbiji? 


mms-ppns baner

VIDEO PROF. MIODRAG DIMITRIJEVIĆ: GMO - RAT ZA HRANU


PODSEĆANJE PPNS (2013)

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove) 
 
PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html