Očigledno kršenje zakona

Očigledno kršenje zakona

Piletina koju “Mekdonalds” već tri meseca prodaje u Srbiji u različitim proizvodima hranjena je genetski modifikovanom hranom, preneo je portal Pištaljka


Problem je i što „Mek“ to nije istakao na vidnom mestu.

Na pitanje Pištaljke da li “Mekdonalds” u Srbiji prodaje proizvode od piletine koja je uzgajana GM hranom, iako je to zakonom zabranjeno, u ovoj kompaniji kažu da je većina živinskog mesa iz Evrope, ali da je soja koja se koristi za ishranu poreklom iz Brazila. Da je reč o zemlji u kojoj je GMO prisutan 100 odsto, potvrdili su i predstavnici ove kompanije. Oni su u odgovoru čak naveli da još od marta ove godine njihovi dobavljači živine nisu u mogućnosti da sa sigurnošću potvrde da se u ishrani živine neće pojaviti GM soja.

Zakon o GM hrani u Srbiji je vrlo jasan. Promet i gajenje GM proizvoda je zabranjeno, i ne postoje izuzeci. Na pitanje “Blica” koji su dalji koraci i da li će “Mekdonaldsu” biti zabranjena prodaja proizvoda sa piletinom, imajući u vidu da zakon zabranjuje sve što ima veze sa GMO, iz Ministarstva poljoprivrede nismo dobili odgovor.

- Uprava za veterinu je ta koja treba da utvrdi sledljivost proizvodnje. Dakle, da li postoji kontrola proizvoda koji su nastali upotrebom drugog proizvoda nastalog GMO tehnologijom. Treba da se izjasne da li je to dozvoljeno - kaže za “Blic” agroekonomski analitičar Milan Prostran.

O štetnosti

Na pitanje Pištaljke zašto “Mekdonalds” nije obavestio javnost o korišćenju piletine koja se hranila GMO, u ovoj kompaniji su naveli da oni ne koristi GM sirovine i sastojke u proizvodima, kao i da nema naučnih dokaza da je moguć prenos GM materija sa hrane za životinjsku ishranu na meso. Kako su naveli, “prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, GM hrana za životinje nema uticaja na bezbednost samog mesa”.

Profesor poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić tvrdi da je reč o očiglednom kršenju zakona.

- Ne postoje naučni dokazi da meso životinja koje se hrane GM hranom nije štetno po zdravlje ljudi. Kod nas je promet i gajenje zabranjeno i nema dileme. Osim toga, čak i da je dozvoljeno, pitanje za njih je zašto nemaju jasno istaknutu informaciju da je reč o GM hrani - kaže Ševarlić, i dodaje da je skandalozno da se u Srbiji dozvoljava uvoz piletine proizvedene na GM hrani, a da domaći kapaciteti u živinarstvu ostaju neiskorišćeni. On zamera i što se nije oglasio Nacionalni savet za biološku sigurnost.

Izvor: Blic
Bojana Anđelić
Foto: P. Marković

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html