Pravi ugao (RTV): Miladin Ševarlić, Zoran Sretić

Pravi ugao (RTV): Miladin Ševarlić, Zoran Sretić

Radio-televizija Vojvodine
Emisija: Pravi ugao

Gosti:
Autorka i voditeljka: Ljubica Gojgić

. . .

Prof. Ševarlić: ...Kada se radi o pristupu STO, treba poći od geneze. STO je naslednica Opšteg sporazuma o carinama i trgovini (GATT) čija je potpisnica i osnivač bila Jugoslavija, a SRJ kao pravni sledbenik SFRJ, a zatim i Srbija, trebalo je po tom automatizmu da postanu članice STO koja je formirana tek 1995. godine. To, na žalost, nije učinjeno zbog toga što su SRJ tada izrečene sankcije od SB UN.

Voditeljka: Jeste, ali tu smo gde smo sada, profesore.

Prof. Ševarlić: To je dobar primer odnosa prema GMO. Zamislite da nismo imali naša semena..., čime bismo prehranili naše stanovništvo i zasejali četiri miliona hektara?

Voditeljka: Dobro je što smo ostali verni svojim, domaćim sortama.

Prof. Ševarlić: Apsolutno. Jer to je trajalo četiri godine meseca, četiri meseca i četiri dana. Zato sam ja protiv uvoza, uzgoja, prerade i prometa GMO i proizvoda od GMO. Druga je stvar da li je naša država sposobna da to kontroliše i sprovodi u potpunoj meri, kao i sve druge zakone. Vidite, i droga je prisutna, a zabranjena. I ovo je zabranjeno, a postoje dokazi da je prisutno.ARHIVA PPNS

...Ugovor SPSA (Sporazum o sanitarnimi i fitosanitarnim standardima) sadrži pravila o sigurnosti prehrambenih proizvoda (sastojci, pesticidi, GMO) po zdravlje životinjskih ili biljnih proizvoda. SPSA ograničava i gotovo zabranjuje korištenje "mera predostrožnosti", odnosno STO traži od zemalja koje ograničavaju ulazak nekog "sumnjivog" proizvoda da prethodno naučno dokažu njegovu štetnost po zdravlje ljudi, što je prilično neuobičajeno i iziskuje velike troškove.

Na osnovu ovog pravila, SAD su tužile EU zbog zabrane uvoza govedine koja je tretirana zabranjenim hormonima rasta. Traži se i zabrana da države članice mogu da objave sastav proizvoda, već da to može učiniti samo STO. Praktično, ljudi neće znati šta jedu.

GMO I DRUGE ZAMKE

...Svetska trgovinska organizacija pogoduje piraterstvu, prihvatajući sistem patentiranja koje nameću korporacije. Jasno je da će veća primena GM semena značiti i veću kontrolu poljoprivrednika, poput one koja već postoji u SAD i Kanadi. Jedan od ključnih segmenata transatlantskog trgovačkog sporazuma (TTIP) koji čeka paraf EU je i kontrola GM semena. Kupovinu GM semena prati ugovor o obavezi sejanja samo jedne sezone. Korporacije nadgledaju farmere i mogu ih tužiti ako posumnjaju da seju seme bez autorizacije. Izvesno je da će ova kontrola samo rasti, a već sada se satelitima kontoliše setva i prati kretanje goveda sa čipovima u ušima.

GM KORPORACIJE - SAVREMENI KONKVISTADORI I KOLONIZATORI

Borislav Borović, Forum nezavisnih ekonomista 


 

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

 

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html