Ševarlić: Negativni efekti GMO vidljivi za 75-100 godina

Ševarlić: Negativni efekti GMO vidljivi za 75-100 godina

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić smatra da se negativne posledice korišćenja GMO mogu pojaviti za 75-100 godina. Čačak prvi grad netolerantan na GMO


Profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić, na čiji predlog je Škupština grada Čačka prva u Srbiji usvojila deklaraciju protiv prometa i upotrebe genetski modifikovanih organizama (GMO), smatra da se negativne posledice korišćenja GMO mogu pojaviti za 75-100 godina.

Prof.dr Ševarlić je pokretač inicijative za zabranu GMO u Srbiji, zbog čega obilazi gradove i opštine obrazlažući javnosti svoju zamisao. Prema njegovim rečima u prirodi se nikada ne dešava ukrštanje gena različitih vrsta.

"Ako se na primer gen bubašvabe ili miša ubaci u biljku, ona se u potpunosti menja, a govori se i o mešanju ljudskih i životinjskih kako bi se kasnije ta tkiva i organi koristili prilikom transplatacija i operacija, međutim to nosi velike rizike i posledice po zdravlje", istakao je Ševarlić u izjavi Tanjugu.

On kaže da sva istraživanja koja su vršena u laboratorijama na Istoku i Zapadu pokazuju da se kod eksperimentalnih pacova koji su jeli genetski modifikovane biljke, već u drugoj i narednim generacijama javlja niz problema, od alergija do otežanog rada nekih organa, pojava tumora i neplodnosti.

"Ako se ovi nalazi projektuju na ljude, da se zaključiti da će se negativne posledice upotrebe GMO pojaviti za već oko 75-100 godina", smatra on.

Ševarlić je održao predavanje voćarima u Centru za kulturu u Guči, gde je govorio i na temu rizika i negativnih efekata upotrebe GMO.

Grad se obavezuje i na preduzimanje odgovarajućih mera, poput predavanja i drugih programa obrazovanja, kako se učesnici poljoprivredne proizvodnje ne bi opredelili za nelegalno uzgajanje i promet GMO i proizvoda od njih.

Takođe, izraženo je očekivanje da će se državne institucije, političke stranke i pokreti zalagati za doslednu primenu Zakona o GMO, i da će sredstva javnog informisanja redovno i objektivno obaveštavati javnost o primeni ovog Zakona i rezultatima istraživanja u svetu o štetnim posledicama upotrebe GMO.

ČAČAK

Deklaracija "Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji" usvojena je jednoglasno u čačanskoj skupštini na predlog Ševarlića, i na inicijativu odborničke grupe Dveri. Time je Čačak postao prvi grad u Srbiji "netolerantan na GMO". Deklaracijom "Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji" Grad Čačak se obavezuje da će dosledno poštovati zakon o GMO i da u okviru svojih zakonskih mogućnosti neće dozvoliti njihovo uzgajanje i širenje.

Izvor: Tanjug

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html