Stavovi stručnjaka na skupu ’Za Srbiju bez GMO’

Stavovi stručnjaka na skupu ’Za Srbiju bez GMO’

JAVNI SKUP U POKRETU "ZA SRBIJU BEZ GMO", 19. MAJ 2018.

STAVOVI STRUČNJAKA O GMO

Agroekonomista, prof. dr Miladin Ševarlić, autor teksta Deklaracije o GMO, najčešće usvajanog u 136 od 169 gradova i opština, upozorava da je u pripremi novi Zakon o GMO koji nije u interesu Srbije.

- Posledice takve eventualne odluke Vlade i Narodne skupštine Republike Srbije za zdravlje srpskih potrošača i nelojalne konkurencije srpskoj poljoprivredi i prehrambenoj industriji biće katastrofalne za inače veoma nepovoljno zdravstveno stanje i reproduktivnu sposobnost stanovništva demografski već opustošene Srbije, tvrdi Ševarlić.

DETALJNIJE:

 

Da treba očuvati postojeći zakon koji sprečava promet i proizvodnju GMO hrane, zalaže se i prof. dr Danica Grujičić, načelnica Odeljenja za Neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije.

- Na prvom mestu moramo brinuti o zdravlju naših građana i ne postoji nijedan ekonomski benefit koji sme da opravda ugrožavanje zdravlja, a zatim moramo gledati i ekonomsku stranu. GMO svakako neće doprineti boljitku naše već narušene poljoprivrede, stočarstva, pčelarstva ili voćarstva, pored ostalog stoji u njenom pismu Kragujevčanima.

DETALJNIJE:

 

U ovoj zemlji se već decenijama sprovodi plansko uništavanje obrazovanja i nauke. Ako ćemo da pričamo stručno o GMO i o svemu ostalom, onda moramo da imamo obrazovanje i nauku, ako ne na boljem, ono bar na nivou 80-tih godina prošlog veka, smatra genetičar, prof. dr Miodrag Dimitrijević

- Odnos Srba prema GMO je posledica onoga najdivnijeg u našem narodu. Instinktivnog otpora svakoj sili, nasilju, nepravdi. A GMO, ovakav kakav je danas i onako kako nam ga serviraju upravo oni koji su nam naneli najveća zla i poniženja u novijoj srpskoj istoriji jeste paradigma sile, nasilja i neporavde, reči su Dimitrijevića koje su se čule u Kragujevcu.

DETALJNIJE:

 

Zašto je Španija najveći proizvođač GMO u Evropi? Zato što su pod Frankovim režimom ućutkani društveni pokreti! Zašto je Crna Gora u tišini promenila Zakon o GMO? Zato što su pod tamošnjim režimom ućutkani društveni pokreti! - pitanja su i odgovori koje je u pismu javnosti potpisala doc. dr Tatjana Brankov, autorka knjige "Hrana budućnosti ili bioteririzam" koja je doktorirala na temu GMO.

- Članstvo u STO, EU, napredak u pregovaračkom procesu ili članstvo u NATO-u nije indikator stepena razvijenosti demokratije u jednom društvu. Treba da insistiramo na očuvanju domaće semenarske industrije. Seme je simbol slobode, prva i poslednja linija odbrane od GMO, nedvosmislena ja Brankov.

DETALJNIJE:

 

Foto: Ivan Stojanović/Portal PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO


ARHIVA PPNSPREPORUKA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

DetaljnijeARHIVA PPNS 

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html