XX vek Slavka Borojevića (1919-1999); Organizam i vanjska sredina (1954)

XX vek Slavka Borojevića (1919-1999); Organizam i vanjska sredina (1954)

Muzej Vojvodine u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti – Ogranak u Novom Sadu i uz podršku Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, pripremio je septembra 2013. izložbu „Dvadeseti vek Slavka Borojevića“, koja je bila posvećena našem renomiranom agronomu, genetičaru i akademiku profesoru Slavku Borojeviću.
 
Na otvaranju izložbe govore: akademik Dragan Škorić, dr Jelena Bošković, dr Agneš Ozer i dr Ksenija Borojević.
 
Slavko Borojević bio je jedan od vodećih primenjenih genetičara u SFRJ. Svoju naučnu karijeru započeo je na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu u Zagrebu, gde je i doktorirao kod jednog od prvih genetičara sa ovih prostora, profesora Alojza Tavčara. Na Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu prelazi 1957. godine, a od 1962. postaje redovni profesor genetike.
 
Glavni doprinos ostvario je na polju oplemenjivanja bilja, odnosno kreiranja novih sorti pšenice čija je upotreba podigla produktivnost useva i omogućila Jugoslaviji da od uvoznika pšenice preraste u izvoznika. Pored veoma značajnog stručnog i naučnog doprinosa, akademik Borojević bio je rektor Univerziteta u Novom Sadu u periodu od 1975. do 1977. godine.
 
Na izložbi je bio obuhvaćen celovit životni put Slavka Borojevića, od rodnog banijskog sela Knezovljana, preko značajnog antifašističkog doprinosa u Drugom svetskom ratu, svestrane naučne i pedagoške aktivnosti u jugoslovenskom i svetskom kontekstu, do njegove plodne stručne i porodinčne saradnje sa suprugom Katarinom.
 
Nakon izložbe porodica Borojević je Muzeju Vojvodine darovala zbirku odlikovanja, priznanja i drugih dokumenata Slavka i Katarine Borojević, čime su značajno obogaćeni muzejski fondovi.

XX VEK SLAVKA BOROJEVIĆASLAVKO BOROJEVIĆ - ORGANIZAM I VANJSKA SREDINAIzvori: Muzej Vojvodine; Agro plus 
Obrada: Portal Prviprvinaskali.com 

PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ: GMO NIJE SREDSTVO DA OSTVARIMO SLOBODAN ŽIVOT

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari