Al Dahra uništila kotao na biomasu PKB-a, jedinstven patent domaće pameti

Al Dahra uništila kotao na biomasu PKB-a, jedinstven patent domaće pameti

Posledice neshvatljive odluke države da arapskoj firmi proda specijalnu opremu a da za sebe zadrži plastenike kojima ta oprema služi

AL DAHRA UNIŠTILA POSTROJENJE NA BIOMASU U PKB-U

Kotao na biomasu koji je zagrevao plastenik veličine jednog hektara u Poljoprivrednom kombinatu Beograd, vredan 160 hiljada evra, postao je kolateralna šteta privatizacije tog preduzeća, doživevši sudbinu da nedavno bude isečen i bačen u staro gvožđe.

Prema rečima Dragoljuba Dakića, naučnog savetnika Instituta „Vinča“ u penziji, kotao u poslednje dve godine nije radio jer je u procesu privatizacije PKB-a pripao novom vlasniku većeg dela kombinata, kompaniji Al Dahra Srbija, dok je plastenik čijem je grejanju jedino i služio, ostao u delu PKB-a koji nije privatizovan, i pod ingerencijom je države.

– U takvim odnosima nije moglo da se nađe rešenje za rad kotla i snabdevanje gorivom. Posle dve godine nerada kotao je morao da se remontuje. Umesto toga kotao je isečen. Time je načinjena značajna šteta jer plastenik u kome se gaji rano povrće više ne može da radi kao što je zamišljeno, jer nema jeftinog grejanja. Najveća šteta je u tome što mladi istraživači koji su nastavili razvoj pomenute tehnologije mogu izgubiti entuzijazam i osnovu za dalji razvoj jer su izgubili eksperimentalnu i demonstracionu bazu za svoj rad. Kotao je svojevremeno bio zamišljen da bude eksploatacioni, eksperimentalni i demonstracioni – kaže Dakić za Danas.

Naš sagovornik dodaje da je pomenuti kotao startovao sa radom 2008. godine i da je izgrađen sredstvima ministarstava poljoprivrede i nauke.

– Kotao su, bez ikakvog profita, izgradile firme TIPO, UMBRA i Termocentar sa nadom da će izgradnja nekog budućeg kotla doneti željeni profit. Time su doprineli njegovom razvoju. Inače kotao je u potpunosti plod domaćeg razvoja čiji su nosioci bili Institut „Vinča“, Mašinski fakultet iz Beograda i njegov Inovacioni centar, Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada, Poljoprivreni fakultet iz Novog Sada i Institut za zemljište iz Beograda. Sličnu tehnologiju sagorevanja su pokušali da razviju Danci i Nemci ali bez uspeha. Tehničko rešenje kotla je patentirano i jedinstveno je u svetu. U okviru razvoja urađeno je nekoliko doktorskih radova i objavljeno više desetina radova u najpoznatijim domaćim i stranim stručnim časopisima. Svojevremeno su projekti u okviru kojih je kotao razvijan ocenjen kao ubedljivo najbolji projekti ministarstva nauke iz oblasti energetike pa i šire. Puštanje u rad kotla su obeležile mnoge novinske i TV kuće i to prikazale kao veliko dostignuće domaće nauke – objašnjava Dakić.

Zahvaljujući uspešnom radu tog kotla istraživači koji su ga razvili participirali su detaljnim elaboratom kod švajcarske vladine organizacije SECO za donatorska sredstva za izgradnju sličnog kogenerativnog postrojenja za proizvodnju toplotne i struje. Švajcarci su posle detaljne analize elaborata odobrili donaciju od oko 10 miliona evra.

– Tim sredstvima je trebalo da se izgradi novo postrojenje i da se izvrši energetska sanacija bolnice u Padinskoj skeli. Realizovano je samo oko pola sredstava i to za sanaciju bolnice dok postrojenje nikad nije izgrađeno – kaže Dakić.

Kontaktirali smo Al Dahru Srbija sa pitanjima zbog čega je ovaj uređaj isečen umesto da kroz poslovni aranžman države i te kompanije nastavi sa svojom funkcijom, međutim do zaključenja ovog izdanja nismo dobili odgovor. Kako Danas nezvanično saznaje nadležni u državi, pod čijom je ingerencijom neprivatizovani deo PKB su pokušali da pregovaraju sa poslovodstvom Al Dahre Srbija, na čijem čelu je biznismen Vojin Lazarević, međutim nisu naišli na razumevanje novog vlasnika PKB-a.

Ono što ostaje kao enigma je kako su nadležni u Vladi Srbije prilikom prodaje PKB-a dozvolili da kotao pripadne novom vlasniku a plastenik koji taj kotao greje ostane u posedu države. Takođe, kako je zgrada u kojoj je kotao smešten i dalje u vlasništvu države dok je taj pogon i pored toga pripao Al Dahri, predstavlja pravu papirološku misteriju i potpunu nelogičnost.

Agroekonomista Milan Prostran kaže za Danas da je sudbina kotla koji je zagrevao plastenik samo jedna od posledica pogrešne odluke o prodaji PKB-a.

– Imao sam priliku da prisustvujem otvaranju tog pogona. Umesto da je kupljen kotao iz inostranstva proizvela su ga naša preduzeća. Velika je šteta što je pogon koji je proizvela domaća pamet uništen kao i što plastenik koji je opsluživao neće više imati jeftino grejanje – kaže Prostran. Prema njegovim rečima, uništenje kotla pokazuje da poljoprivredna proizvodnja, sa izuzetkom stočarske, u principu ne zanima Al Dahru Srbija i da je razlog kupovine PKB-a zemljište koje može da postane veoma skupoceno u slučaju da dobije status građevinskog.

G. Vlaović
Izvor: Danas, 3. 10. 2020.


IZ ARHIVE

Ukupan godišnji energetski potencijal biomase u Srbiji iznosi oko 2,7 miliona tona ekvivalentne nafte; to je više odpolovine ukupne godišnje proizvodnje električne energije (koja je prošle godine iznosila oko 34 milijarde kWh), blizu je četiri petine uvezenog prirodnog gasa (2,3 milijarde m³) ili nešto preko polovine ukupnog godišnjeg uvoza nafte (lane: tri miliona tona); u parama to je oko 700 miliona evra

...U okviru Nacionalnog programa za energetsku efikasnost, u PKB-u je realizovan projekat dobijanja energije iz biomase. Fabrika kotlova „Tipo Kotlogradnja” je izradila kotao snage 1000 kilovata toplotne energije, u kome se sagorevaju velike bale sojine slame. U PKB-u se soja uzgaja na oko 2000 hektara, a sojina slama je bila potpuno neiskorišćena i predstavljala je balas u proizvodnji. Snaga ovog kotla je dovoljna za zagrevanje 50 prosečnih kuća, ubiranjem sojine slame sa površine od dvestotine hektara. PKB nastavlja projekat izgradnjom kotlova za zagrevanje plastenika, ukupne površine od oko pet hektara....

BIOMASA - SPALJENE MILIJARDE

Izvor: Ekonomist magazin, 27. 11. 2006....Ja ću sad unekoliko pokušati da vam ukažem na različite kriminalne aktivnosti, uvezanost sa pojedinim tajkunima. Nije tajna da u najvećem delu poslova u energetskom sektoru, od NIS-a, danas pre svega EPS-a, da tu vedri i oblači Vojin Lazarević, ali videćete i neka druga imena i zanimljivosti koja se tiču i gasnog sektora....

...Inače sam umirao od smeha kada su neki govorili poslanici kako ne smemo da napadamo Vojina Lazarevića i energetski sektor, pošto su tobože dali nekome pare i tako dalje. Vidite da smo jedini u Srbiji koji smemo da napadnemo gospodina Lazarevića. Jedini. Zato što imamo čist obraz, a ne đon od obraza kao neki drugi. Ali nije tu u pitanju samo Vojin Lazarević, mnogo mene više brinu neki državni organi. A Lazarević – hajde da uzmem gde god mogu, ali ima od koga da uzme, kada nam u državu sedi sve go lopov do lopova...

Aleksandar Vučić
Izvor: SNS, 26. 12. 2009.

* * *

Savjet tvrdi da je Dinkić omogućio Nacionalnoj štedionici, koju kontrolišu Vuk Hamović i Vojin Lazarević, dodijelio bez konkursa isplatu velikog dijela stare devizne štednje

SRBIJA: ISTRAGA PROTIV DINKIĆA, POD LUPOM LAZAREVIĆ I HAMOVIĆ

Izvor: Vijesti, 1. 12. 2012.

Mlađan Dinkić, Aleksandar Vučić, Foto: Blic.rs

Predstavnici Vlade Srbije, Grada Beograda i ambasade Švajcarske potpisali su 19. decembra sporazum o zajedničkom pilot projektu Švajcarske i Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije, odnosno korišćenju biomase sa polja Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB).

Cilj projekta je da se otpad od useva sa polja upotrebi za grejanje više objekata i ustanova u okolini PKB-a u Padinskoj Skeli, kao i za proizvodnju električne energije. Ukupna investicija u novo postrojenje biće oko 2,58 miliona evra.

Sporazum su u Vladi Srbije potpisali ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović, gradonačelnik Beograda Dragan Аilas i ambasador Švajcarske u Srbiji Žan-Danijel Ruh, navodi se u saopštenju ministarstva.

PILOT PROJEKAT ZA KORIŠĆENJE BIOMASE SA POLJA PKB-A

Izvor: Biz life, 19. 12. 2012.

Ostaci biljaka koji „preteknu” posle žetve na poljima Poljoprivredne korporacije „Beograd” služiće kao pogonsko gorivo za grejanje objekata u naselju Padinska Skela. Ostvarenje ovog projekta sprovodiće novoosnovana kompanija unutar PKB-a – „Zelena energija”.

Zadatak ovog društva sa ograničenom odgovornošću zaduženog za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, koje je 2. jula registrovano u Agenciji za privredne registre, biće da pribavlja sirovine za kotao na biomasu koji će biti podignut na zemljištu PKB-a u Padinskoj Skeli.

OSTACI POSLE ŽETVE NA POLJIMA PKB-A KAO POGONSKO GORIVO

Foto: L. Adrović
Izvor: Politika, 5. 7. 2013. ...Najbolji primer za to je Miroslav Mišković, jer dok se oko njega plete mreža, drugi dobijaju priliku da se izvuku, poput Vojina Lazarevića, jednog od najvećih trgovaca strujom i vlasnika Rudnap grupe, protiv koga je u junu 2013. godine podneta krivična prijava, zbog sumnji za zloupotrebe u energetskom sektoru.[1]

Prijava je tada podneta i protiv Vuka Hamovića i dvojice direktora iz EPS-a. Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović je tada saopštila da su njihovi poslovi sa EPS-om išli na štetu države, dok je taj slučaj godinama stajao u fioci, zbog zaštite tadašnjeg političkog vrha. Naime, krivična prijava protiv četiri visoka funkcionera EPS-a zbog štetnih ugovora s kompanijama Hamovića i Lazarevića bila je podneta i u julu 2007, u kojoj je bilo navedeno da je država u tim sumljivim poslovima oštećena za čak 978 miliona dinara, ali od toga zatim nije bilo ništa...

"NJIHOVI" I "NAŠI" TAJKUNI

Izvor: NSPM, 16. 4. 2014.
Upotreba biogoriva za grejanje domaćinstava uveliko se koristi u nekoliko razvijenijih zemalja u svetu. na ovaj način štedi se mnogo na troškovima ogreva a uskoro bi ovaj način grejanja mogao doći i u Srbiju i to na levu obalu.

Zahvaljujući žetvenim ostanica sa njiva Poljoprivrednog kombinata Beograd delovi leve obale uskoro će se grejati obnovljivim izvorima energije.

BIOGORIVO PKB-A GREJAĆE DELOVE LEVE OBALE

Izvor: Leva obala Beograda info, 28. 8. 2015.

Biogorivo PKB-a grejaće delove leve obale - 2015

Biznismen Vojin Lazarević imenovan je za direktora kompanije Al Dahra doo Irig, koja je nedavno kupila imovinu PKB-a. Iako, prema informacijama koje je Insajder dobio od Ministarstva privrede, ugovor o prodaji PKB-a još nije stupio na snagu, zaposleni u Kombinatu tvrde da je Vojin Lazarević još pre deset dana kao deo novog menadžmenta, došao u PKB.

VOJIN LAZAREVIĆ POSTAVLJEN ZA NOVOG DIREKTORA AL DAHRE IRIG, KUPCA PKB-A

Izvor: Insajder, 17. 10. 2018.

Vojin Lazarević, PKB

Lični pečat

KUM VOJIN LAZAREVIĆ

Često ume da bude zabavno kad dugo a dobro pamtiš. Na kakve je sve transformacije sposoban živ čovek. Što je baš dobro. Mislim ta sposobnost.

Mediji su insajderski saznali da je crnogorsko-srpski biznismen Vojin Lazarević direktor firme Al Dahra doo iz Iriga, da će, dakle, Vojin Lazarević upravljati našim Poljoprivrednim kombinatom Beograd, kad ga konačno preuzme ta firma, pošto ga je za 105 miliona evra kupila. Bez stoke.

E pa, opet, bizarno mi pade na pamet da je isti Vojin Lazarević 2004. godine bio jedan od tri glavna lika u radu Anketnog odbora za utvrdjivanje činjenica i okolnosti u trgovini električnom energijom i finansijsko-bankarskim poslovima u vezi sa tom trgovinom.

Drugi glavni lik je bio Vuk Hamović, a treći glavni lik Aleksandar Vučić. Samo što su tada Lazarević i Hamović bili na jednoj, a Aleksandar Vučić na drugoj strani.

Vučić je, naime, bio glavni ispitivač Anketnog odbora, koji je trebalo da utvrdi da li su rukovodioci u EPS-u i ministri u Vladi Srbije pogodovali Hamoviću i Lazareviću u trgovini strujom...

...Nepunih deset godina kasnije, insajderi su tvrdili da je lično Vojin Lazarević Srbiji doveo, više nego poželjnog biznis partnera, princa Muhameda bin Zajed al Nahjana, prestolonaslednika Abu Dabija.

Princ, koji je i ministar odbrane zemlje koja kupuje mnogo oružja, rado je viđen i kod Vladimira Vladimiroviča, sa kojim ja, da se ne lažemo, nisam bliska, ali jeste predsednik Srbije.

Ruža Ćirković

SPECIJALNO VASPITANJE

Izvor: Ekonomske vesti, 20. 10. 2018.

Dobar primer: Kotao 1,5-2MW na baliranu biomasu u PKB-u, Kotao je plod domaćeg razvoja i kompletno urađen u Srbiji. Radi 10 godina bez i jednog funkcionalnog nedostatka

PREPORUKE ZA PROMOCIJU I BOLjU ORGANIZACIJU KORIŠĆENјA DOSTUPNIH RESURSA BIOMASE U SRBIJI BIOMASA I NJENO KORIŠĆENJE U SISTEMIMA DALJINSKOG GREJANJA – OPŠTI PRINCIPI

Milica Mladenović

Izvor: Keep Warm Europe, 30. 1. 2019.


ARHIVA PPNS

PROMENA VLASNIŠTVA U AL DAHRI KOJA POSEDUJE PKB, RUDNAP, VETERINARSKU SLUŽBU, EKO-LAB, AGROEKONOMIK...


...Semi-synthetic antimalarial brewed The French pharmaceutical company Sanofi has officially started a new artemisinin production facility in Garessio, Italy. Pending approval from the World Health Organization, Sanofi is expected to produce around 35 tonnes of artemisinin in 2013, and 50-60 tonnes in 2014. This will meet about a third of global demand. The initial cost will be $350-400/kg (£230260/kg). Sanofi’s fermentation process uses genetically engineered yeast that turns glucose into artemisinic acid and costs around €15 M (£12.9 M)...

GRACE AND AL DAHRA TO BUILD FIRST FCC CATALYSTS MANUFACTURING PLANT IN MIDDLE EAST, 2013.

...Al Dahra Agricultural Company-Namibia does all of the farming and management of the land. We started preparations in 2010 and are now cultivating 180 hectares of dates and 20 hectares of grapes around the Naute Dam, with the most genetically modified date varieties such as Madjool, Barhee, Khalas, Khenze, Maktoomi, Fard White, Sultana and Abu moon. We additionally grow three varieties of table grapes...

AL DAHRA AGRICULTURAL COMPANY-NAMIBIA: NURTURING THE BEST OF TWO WORLDS, 2014.

Detaljno:

KUPAC PKB-A AL DAHRA GAJI GMO SORTE U NAMIBIJI

PRVI PRVI NA SKALI Kupac PKB-a Al Dahra gaji GMO sorte u Namibiji 2018

PREPORUKA PPNS

PREDAVANJE ’KOVID-19 - KATALIZATOR POVEĆANJA PREHRAMBENOG SUVERENITETA?’ - PROF. DR TATJANA BRANKOV

KRAGUJEVAC BEZ GMO PORTAL PPNSFB GRUPA 
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 


PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 


PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html