Genetski modifikovana hrana uvozno zlo

Genetski modifikovana hrana uvozno zlo

BEOGRAD - Počelo je! Ohrabreni novim nacrtom zakona koji naša vlada uskoro planira da usvoji, a kojim će biti dozvoljen uvoz, prodaja i proizvodnja genetski modifikovane hrane (GMO), kompanija „Monsanto“, koja se bavi proizvodnjom i uzgojem GMO, nedavno je dala oglas u kojem traže predstavnike prodaje u našoj zemlji.

BEOGRAD - Počelo je!

Ohrabreni novim nacrtom zakona koji naša vlada uskoro planira da usvoji, a kojim će biti dozvoljen uvoz, prodaja i proizvodnja genetski modifikovane hrane (GMO), kompanija „Monsanto“, koja se bavi proizvodnjom i uzgojem GMO, nedavno je dala oglas u kojem traže predstavnike prodaje u našoj zemlji.

Oni već desetak godina preko distributera posluju u Srbiji!

- Kod nas su ušli zahvaljujući bivšoj ministarki poljoprivrede Ivani Dulić- Marković, koja je bila njihov stipendista. Javna je tajna da je o trošku „Monsanta“ više puta bila na studijskim putovanjima u Americi - kaže za Kurir profesor dr Božidar Ćurčić, šef katedre na Biološkom fakultetu.

- Ivana Dulić-Marković je odobrila da u jednom mahu u zemlju uđe 20, u drugom 200.000 tona modifikovane sojine sačme. Zatim su ušle donacije, a soja je besplatno deljena za setvu u istočnoj Srbiji i Vojvodini, pod navodom da je reč o normalnoj, a ne genetski modifikovanoj soji - kaže Ćurčić i dodaje da je Dulićeva tada dala dozvolu za uvoz modifikovanih sadnica voća, zaraženih tumorima korenja.

Bivša ministarka Ivana Dulić-Marković negira da je dobijala novac od „Monsanta“.

- Nisam bila stipendista kompanije „Monsanto“. Ali volela bih da jesam i bila bih ponosna na to, jer u toj kompaniji radi nekoliko stotina vrhunskih naučnika. Kad sam bila direktorka Zavoda za genetičke resurse 2001. godine, donet je Zakon o GMO, koji je stavio pod kontrolu države neograničen uvoz GMO. Odobrenje uvoza sojine sačme nakon donošenja Zakona o GMO 2001. doneto je po proceduri u skladu sa Zakonom - objašnjava Dulićeva.

GMO izaziva

 • alergije
 • pad imuniteta
 • dijareju
 • hronične upale creva

Sumnja se da izaziva

 • Morgelonsovu bolest (Osoba izgleda kao da je prekrivena krljuštima)
 • prenošenje degenerativnih promena na potomstvo
 • kancere
 • sterilitet

Izvor: Kurir
 

Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA

 

mms-ppns baner

ppns - modli

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

 • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
 • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
 • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

 • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
 • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
 • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html