GMO - hrana budućnosti ili bioterorizam

GMO - hrana budućnosti ili bioterorizam

KRAGUJEVAC - Postoje rešenja za dilemu kako da Srbija opstane bez genetski modifikovanih organizama (GMO), među kojima su izbor ombudsmana za hranu, usvajanje nacionalne strategije za ishranu dece i uvodenje ustavne zabrane GMO, izjavila je na tribini u Kragujevcu autorka knjige "Hrana budućnosti ili bioterorizam" Tatjana Brankov.

Brankov, koja predaje na Ekonomskom fakultetu u Subotici, smatra da je među rešenjima i osnivanje Komisije za sprečavanje prevara u prehrambenom lancu, udruživanje farmera, formiranje alternativne mreže "fer trgovina".

Govoreći na tribini, koju su organizovali portal Prvi prvi na skali i Društvo pčelara Srbije, ona je rekla da upotrebom GMO može doći do pojave superkorova i insekata, narušavanja biodiverziteta, transfera gena u druge vrste ili divlje srodnike, kao i do parenja GM životinja sa divljim srodnicima.

Ona je ukazala da srpski farmeri mogu da se zaštite od GMO, GM hrane i velikog agrobiznisa samo i isključivo putem udruživanja.

"Neko bi iz našeg agrobiznisa mogao da se seti da uključi male proizvođače u fer trgovinu. To može da bude i naša izvozna šansa jer su takvi proizvodi prepoznati na svetskom tržištu", predočila je Brankov.

Društvo pčelara Kragujevca i portal Prvi prvi na skali su zajedno sa Miladinom Ševarlićem bili kopredlagači Deklaracije o GMO na teritoriji Kragujevca, koja je usvojena 2013. godine.

"U Srbiji je 127 gradova i opština i formalno protiv GMO. To je više od tri četvrtine teritorije naše zemlje", naglasio je predsednik Društva pčelara Kragujevca i zamenik predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Milutin Petrović.

On je naveo da je osnovni razlog zašto su pčelari protiv GMO "što nam je Evropa 2011. godine, nametnula da se kontroliše med na prisustvo GM polena".

"Pošto izvozimo dve do tri hiljade tona meda godišnje, to automatski znači da ne bismo znali šta ćemo sa našim proizvodom", rekao je Petrović.

On smatra da bi to predstavljalo gašenje naših košnica i zanata, i napominje da SPOS ima trajno opredeljenje da se bori protiv GMO.

"Svesni smo negativnosti, onoga što nam ne prikazuju oni koji lobiraju i to ističemo svakom prilikom", rekao je Petrović.

Izvor: Fonet 
Foto: PPNS/Ivan Stojanović 


GALERIJA PPNS: KAKO DA O(P)STANE SRBIJA BEZ GMO

PRESS

Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html