Javni skup u više gradova ’Za Srbiju bez GMO’

Javni skup u više gradova ’Za Srbiju bez GMO’

Marš protiv Monsanta

Sačuvajmo deci zemlju naših predaka bez GMO, poruka je javnog skupa u pokretu koji će biti održan u više gradova Srbije sa ciljem da se ne dozvoli upotreba genetski modifikovanih semena i hrane.

Organizatori skupa su Društvo srpskih domaćina, Savez poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije i UG “Zdrava Srbija” i “Ko nam truje decu”. Profesor Miladin Šervalić, narodni poslanik, kaže za Danas da se preko 90 odsto građana Srbije preko svojih lokalnih samouprava izjasnilo protiv upotrebe GMO u Srbiji i da je potrebno da se volja naroda potrdi na referendumu.

- Nažalost, krovnu deklaraciju sa tekstom koja je usvojena u 136 gradova i opština, narodna skupštna već godinu dana odbija da stavi na dnevni red iako njenih 223 od ukupno 250 poslanika stanuje na teritoriji opština koje su usvojile deklaraciju. Zato je neophodna da se volja naroda (preko 90 odsto stanovništva Srbije) i političke odluke lokanih samouprava preko referenduma sprovedu u delo – kaže dr Ševarlić.

Prema njegovim rečima, Srbija je mala zemlja sa značajnim učešćem poljoprivrede u privrednom razvoju, koja je pored posledica tranzicije za razliku od drugih zemalja pretpela i dezintegraciju jedinstevnog jugoslovenskog tržišta i naročto agresiju NATO, sa ekološkim, zdravstvenim i drugim posledicama.

- Srbija je jedna od retkih zemalja koja je Zakonom od GMO iz 2009. godine zabranila uvoz, uzgoj i preradu proizvoda od GMO i ima marketinšku prednost na međunarodnom tržištu poljoprivredno-prehrambenih priozvoda jer je drugi izvoznik soje koja nije genetički modifikovana u Evropi i deseti izvoznik nemodifikovanog kikuzura u svetu. Pored toga, još uvek smo značajan izvoznik kvalitetnog semena, koje nije genetski modifikovano. Te prednosti Srbija mora da zadrži zbog zdravstvene bezbednosti sopstvenog stanovništa i stalno rastućeg tržišta za proizvode iz organske i integralno kontrolisane konvencionalne proizvodnje. Za razliku od drugih zemalja, od Švajcarske do Urugvaja, u kojima se poštuje ustavna kategorija referenduma, u Srbiji i pored dva pokušaja i prikupljanja preko 30.000 potpisa građana, Narodna Skupština nikada nije ni razmatrala te incijative.

Skupovi “Za Srbiju bez GMO” organizuju se istovremeno u subotu 19. maja od 10:30 u više gradova - u Beogradu, na Trgu Republike, u Kragujevcu, Novom Sadu, Prijepolju, Paračinu, Užicu i Nišu. Koorganizatori su lokalni odbori Društva srpskih domaćina i Zdrave Srbije, društva pčelara, ekološke organizacije. Skupovi će se doržati u okviru planetarnog Marša protiv Monsanta. Tim povodom, u sredu 16. maja u 11 časova u prostorijama Udruženja Zdrava Srbija u Beogradu će se javnosti obratiti profesor dr Miladin Šervalić, predsednik UO Društva srpskih domaćina, profesorka dr Danica Grujičić, predsednica udruženja Zdrava Srbija, a u ime organizatora govoriće i dr Zoran Jovanović, predsednik udruženja Ko nam truje decu.

Piše: M. Pudar
Izvor: Danas 


ARHIVA PPNSPREPORUKA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

DetaljnijePRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

ARHIVA PPNS 

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html