Ješić: Postojale GMO parcele u Vojvodini, zna se koje su, obelodanićemo ih

Ješić: Postojale GMO parcele u Vojvodini, zna se koje su, obelodanićemo ih

Vojvodinu bi trebalo, po ugledu na mnoge evropske regione, proglasiti područjem bez genetski modifikovanih organizama (GMO), kaže Goran Ješić


Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu je u intervjuu za "Agrobiznis magazin" naglasio da, ukoliko se GMO pojavi na značajnijim površinama kukuruza u Vojvodini, šteta može da se meri desetinama milijardi evra, a za nekoliko godina bi bila izbrisana sa trgovinske svetske karte na kojoj je danas među vodećim.

Pokrajinski sekretar je ukazao da je naročito "sa rumunske strane" zabeležen prolaz genetski modifikovanog semena, te je naručeno istraživanje i dobijeni su preliminarni rezultati koji se sada proveravaju u laboratoriji u Nemačkoj.

"Utvrdili smo da su postojale pojedine GMO parcele u Vojvodini, što znači da je kršen zakon. Nažalost, to se desilo kada je skinut kukuruz, ali s obzirom da su oranice u GPS sistemu, zna se koje su to parcele. Obelodanićemo ih kada dobijemo potvrdu iz Nemačke", rekao je Ješić.

"Naš stav je jasan - mi ne želimo genetski modifikovan kukuruz niti bilo koje druge takve organizme na teritoriji Srbije, pogotovo ne u Vojvodini jer, između ostalog, pravi ogromnu ekonomsku štetu", rekao je Ješić.

"Intenzivno se zalažemo", poručio je Ješić, "i sa kolegama u regionu i Evropi razgovaramo kako da predupredimo da se genetski modifikovani proizvodi i semenski, pre svega kukuruz, nikada ne nađu na vojvođanskom tržištu. To je moj lični stav, kao i stav Sekretarijata za poljoprivredu", poručio je pokrajinski sekretar.

Po Ješiću, postoji nekoliko razloga zbog kojih se ne želi prisustvo takvih organizama u Vojvodini.

Prvi je opšti, kritički aspekt prema GMO, koji je prihvatljiv u većem delu Evrope, a drugi je čisto ekonomski.

"U slučaju da se, recimo, pojavi GM kukuruz, niti će naše semenske kuće moći da ga izvoze po svetu kao semenski, kao svoj patent, niti ćemo moći da na inostranom tržištu prodajemo merkantilni, jer niko ne želi da kupi genetski modifikovano zrno", dodao je Ješić.

S druge strane, ukoliko Srbija želimo u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO), "ima obavezu da izbriše reči ’zabranjen GMO’ i to prosto moramo uraditi, jer moramo biti član STO, što nam nosi velike benefite", napomenuo je Ješić.

Ješić je ukazao da, međutim, "imamo dobro iskustvo iz Slovenije, Mađarske, Austrije, a loše iz Slovačke".

"Naime, i ako zakonom dozvolimo genetske modifikacije na njivama, može se napraviti procedura takva da se proizvodnja GMO toliko zakomplikuje, da je praktično nemoguća, bolje rečeno neisplativa", naveo je Ješić.

Uz silnu papirologiju, skupe takse, ograničenja, strogu kontrolu, troškovi proizvodnje su enormno veliki, te je uspostavljanje GMO teško uklopiti u finansijsku konstrukciju, upozorio je Ješić.

On je kao loš primer naveo Slovačku, jer je bila liberalna po pitanju GMO pa su "seljaci pojurili da rade GM kukuruz, pod kojim je sada ostalo svega par stotina hektara jer nikome nisu mogli da takvu robu prodaju".

Ješić je ukazao da će u pokrajinskom agrarnom budžetu biti para za monitoring u toku prolećne setve, kako bi se u julu tačno znalo kakva je situacija, prvenstveno sa kukuruzom na teritoriji Vojvodine.

"Sada ćemo u budžetu ostaviti 500.000 evra za analize i sprovešćemo ozbiljnu monitoring studiju, zajedno sa prestižnim međunarodnim kredibilnim laboratorijama da utvrdimo tačne pokazatelje", naveo je Ješić.

U svakom slučaju, ponovio je Ješić, onog trenutka kada Srbija uđe u STO, biće upućen predlog vladi i Skupštini Vojvodine da pokrajina bude proglašena za region bez GMO u skladu sa evropskom direktivom, pa će biti uspostavljena kontrola i nadzor i sve ostale inspekcijske mere da se takvi organizmi ne pojavljuju na njenoj teritoriji.

Po Ješiću, neprihvatljiv je i neopravdan opšteprihvaćen stav da GMO odgovara pojedinim kompanijama u Srbiji, jer se merkantilni kukuruz kontroliše prilikom izvoza i ukoliko se ustanovi da ima GMO sva se količina vraća na domaće tržište, a u tom slučaju naša šteta od izvoza je neprocenjiva.

"Na kraju, prinosi GM kukuruza nisu veći od normalnih hibrida, već je tu reč samo o jeftinijoj agrotehnici", zaključio je Ješić.

Foto: Pokrajinska vlada
Izvor: B92 


PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

 

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html