Moraćemo da uskladimo Zakon o GMO sa EU?

Moraćemo da uskladimo Zakon o GMO sa EU?

Beograd - Proces harmonizacije propisa sa EU u oblasti zaštite poljoprivrednog bilja, predstavljena je u Privrednoj komori Srbije.

Na sastanku, koji su organizovale Uprava za zaštitu bilja i PKS, pregovarači su razgovarli sa predstvnicima civilnog društva iz cele Srbije, na koji bi način oni mogli da se uključe, da bi taj posao bio što efikansije okončan.

Profesor Ferenc Bagi je naveo da se zaštita bilja razmatra kroz četiri podgrupe- 6. koja se bavi zdravljem bilja i sredstava za njegovu zaštitu, 7. koja se bavi štetnim organizmima na biljkama, 8. koja se odnosi na seme, sadni materijal i registraciju i 9. koja se bavi zaštitom prava oplemenjivača i GMO proizvodima.

One treba da spreme zakonske predloge do novog sastanka sa predstavnicima EU, koji će biti održan od 20. do 24. oktobra.

Šef 6. podgurpe Snežana Savić Petrić je istakla da u oblasti regulative koja se odnosi na sredstva za zaštitu bilja predstoji veliki broj reformi, koje treba da budu sprovedene u naredne četiri godine i da je najbolje da se koristimo iskustvima zemalja, koje su tu analizu prošle.

Šef 7. podgrupe Snežana Lukić je konstatovala da je već 70 -80 odsto zakonodavstva EU, koje se odnosi na zdravlje biljaka i štetne ogranizme već ugrađeno u naše zakone, ali da ćemo morati da se koncentrišemo na kontrole uvoza, izvoza i proizvodnje.

Ona je dodala da je zakonodavstvo EU u toj oblasti trenutno u reviziji i istakla važnost da se u izradu dokumenata, uključi što više proizvođača.

Šef 8. podgrupe Vlada Đoković je istako da je Srbija u oblasti priznavanja novih sorti najviše usklađena sa EU zakonodavstvom, dok kod semena i sadnog materijala nije i najavio da se do oktobra očekuje novi Zakon o sadnom materijalu.

Šef 9. podgrupe Jovan Vujović je kazao da je tu reč o sasvim novim oblastima za Srbiju, od kojih je zaštita prava oplemenjivača i novih sorti usklađena sa EU, napominjući da ta regulativa u svakoj članici ima odvođene EU i nacionalne zakone.

Prema njegovim rečima, najproblematičnija oblast su GMO biljke, jer je rasprava o tome zašla u sferu politike i vlada treba da odluči kako će usklađivati tu regulativu.

On je naveo da srpski zakon iz 2009. godine nije usklađen sa EU, jer brani i proizvonđu i promet GMO proizvoda, ali da ćemo sasvim sigurno morati da se uskladimo, ukoliko budemo želeli punopravno članstvo.

Moraćemo da uskladimo Zakon o GMO sa EU?
 

Izvor: Tanjug

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv rudnika litijuma u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html