Prostran: prodaja zemljišta - kolonijalizam; Ševarlić: Nauka i struka nisu pitane

Prostran: prodaja zemljišta - kolonijalizam; Ševarlić: Nauka i struka nisu pitane

Član Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Skupštine Srbije Miladin Ševarlić rekao je da u predlogu izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu "nema ni slova" o tome da li firma čiji je osnivač ili suosnivač državljanin zemalja EU može da kupi poljoprivredno zemljište u Srbiji, već se samo propisuju uslovi za strance kao fizička lica.

Vlada Srbije uputila je Skupštini Predlog Zakona o izmena i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim je predviđeno da državljanin zemalja EU može da kupi najviše dva hektara poljoprivrednog zemljišta u Srbiji pod uslovom da je stanovnik određene lokalne samouprave u Srbiji 10 godina i da zakupljuje zemljište najmanje tri godine.

Osim tog uslova, državljanin EU da bi kupio parcelu u Srbiji mora da poseduje i registrovano poljoprivredno domaćinstvo u Srbiji i odgovarajuću mehanizaciju.

Ševarlić je rekao da je predlog izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu donet sa obrazloženjem da je bio na javnoj raspravi poljoprvrednih udruženja, ali je pitanje koliko su ona reprezentativna i šta su bili njihovi predlozi.

Dodao je da sumnja da je Ministarstvo poljoprivrede uradilo uporednu analizu zakona koji regulišu prodaju poljoprivrednog zemljišta u zemljama EU i da je imalo u vidu primere dobre prakse.

"Nauka i struka", prema rečima Ševarlića, "nisu imale prilike da kažu svoju reč o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu".

U predloženim izmenama tog zakona ne pominje se, kako je rekao, ni kakva su prava građana sa dvojnim državljanstvom.

"Izmene zakona su neprecizne jer nije jasno da li uslovi za sticanje prava na kupovinu zemljišta važe kumulativno deset godina ili su rokovi različiti obzirom da možda ima i onih koji su ranije zakupili zemljište", rekao je Ševarlić.

Dodao je da nema dokaza ni da li je dobijena saglasnost EU za predložene izmene zakona.

Ševarlić je istakao da je protiv prodaje poljoprivrednog zemjišta strancima i naveo da je Srbija mogla da sledi primer Mađarske koja je, iako je već bila članica EU, zabranila strancima da deset godina kupuju njihovo poljoprivredno zemljište, a zatim je promenila Ustav i trajno zabranila, a da Srbija "još nije otvorila ni sva poglavlja za pristupanje EU".

"Mogli smo da se ugledamo i na Poljsku koja ne dozvoljava strancima kupovinu poljoprivrednog zemljišta već samo zakup, a Danska dozvoljava kupovinu najviše 300 hektara", rekao je Ševarlić i dodao da će predloženi zakon ako bude usvojen biti u koliziji sa Ustavom Srbije koji zabranjuje da se zemljište prodaje strancima, zbog čega bi trebalo raspisati referendum.

Poljoprivredni stručnjak Milan Prostran rekao je da je slabost predloženih izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu pre svega u tome što se i ne pominje da li će i pod kojim uslovima firme čiji su osnivači ili suosnivači stranci moći da kupe poljoprivredno zemljište u Srbiji.

Vlast se prema njegovim rečima pravda obrazloženjem da se moraju "pokriti" oni stranci koji su već kupili poljoprivredno zemljište preko firmi koje su registrovane u Srbiji.

Dodao je da bi predložene propise trebalo popraviti u skupštinskoj proceduri usvajanja tako što bi se strancima zabranila kupovina poljoprivrednog zemljišta a omogućio zakup.

Prostran se, takođe, zalaže za referendum o tome da li strancima treba prodavati poljoprivredno zemljište.
On je istakao da "nismo ni svesni šta će značiti mogućnost proizvodnje hrane za domaće stanovništvo u vreme klimatskih promena".

"Bojim se da će prodaja zemljišta biti i prodaja suvereniteta i stvaranje uslova za neku vrstu kolonijalizma", rekao je Prostran.

ZAKON O IZMENI I DOPUNAMA ZAKONA O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU

Foto: RPKNS
Izvor: Beta 


ZAKON O GENETIČKI MODIFIKOVANIM ORGANIZMIMA

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html