Sačuvati poljoprivredu bez GMO, ne menjati zakon

Sačuvati poljoprivredu bez GMO, ne menjati zakon

Promene zakona o zabrani uvoza genetski modifikovanih proizvoda treba odložiti jer Srbija ima jako dobru poziciju u Evropi u pogledu poljoprivrede bez GMO i treba to sačuvati dokle god je to moguće, rekao je u Danu uživo agroekonomista Milan Prostran.

Srbija je jedan od tri najveća proizvođača soje u Evropi, i potpuno je zatvorena za uvoz genetski modifikovanih organizama. Jedina smo zemlja u Evropi koja za stočnu hranu koristi svoju, genetski nemodifikovnu soju. Izmene postojećeg zakona o zabrani uvoza genetski modifikovanih proizvoda uslov su za članstvo u Svetsku trgovinsku organizaciju i Evropsku uniju.

Izuzetno je važno da na proizvodima postoji "bez GMO" označavanje, kao i protektivna strategija za Srbiju i mogućnost da se sačuva kvalitet i konkurentnost naših prizvoda, rekla je Emilija Stefanović iz Dunav soje.

Prostran je ocenio da dokle god mozemo dobro da unovčimo prodaju poljoprivrednih proizvoda bez GMO, po čemu smo jako dobro prepoznatljivi u Evopi, treba se opirati izmenama zakona.To u interesu naših proizvođača, dodao je.

"Preporučio bih vladinim ljudima koji moraju da traže rešenje, da odlože ovo pitanje. Plašim se da ćemo domaću industriju staviti na kolena... Voleo bih da ovom pitanju posebno kažu svoje mišljenje ljudi iz nauke. Ali za sada ne bih prihvatio promenu Zakona i odložio bih to za nekoliko godina", kazao je Prostran.

Jedini način da se zaštite proizvođaci soje, kojih ima 50.000 u Srbiji, jeste suštinski upotrebljavanje oznake kvaliteta, kao znak da je proizvodnja koja se odvija na našim njivama i farama bez GMO.

"Upravo oznaka Dunav soja standard kvaliteta daje mogućnost našoj privredi da se zaštiti i istakne svoj bez GMO kvalitet", rekla je ona.

Svi proizvodi, objasnila je, koji su GMO moraju da budu obeleženi, ali proizvodi u čijem procesu proizvodnje je koričćen GMO ne moraju da budu obeleženi.

Kod proizvoda koji su uvezeni, naš potrošač ne može sa sigurnošću da zna da li kupuje proizvod u čijem procesu prozivodnje je korišćen GMO ili ne, dodala je.

Prostran je kazao da je srpska privreda ugrožena ubrzanom liberalizacijom koju smo prihvatili, dok su naši proizvođači nekonkurentni, i u tom kontestu bi trebalo da probamo da sačuvamo ono što nam donosi dobar prihod, a našim potrošačima da jedu bezbedno.

"Sudaramo se na surovom tržištu EU sa stranim proizvođačima, branimo koliko možemo našu poljoprivredu", apelovao je Prostran.Izvor: N1


ARHIVA PPNS


…Onaj ko seje zabranjenu sortu, on zna da to nije dozvoljeno i da krši dva zakona, i sigurno je svestan da može da napravi ozbiljan problem celoj ekonomiji – kaže dr Goran dr Bekavac, podsećajući da Srbija ima najveću fabriku na Balkanu koja se bavi preradom soje, a to je Sojaprotein koja svoje proizvode izvozi u najveće multinacionalne kompanije – gigante koji se bave konditorskom proizvodnjom.

HOĆE LI PROIZVOĐAČI GM SOJE BITI KAŽNJENI 2013.

…Ministarstvo je, kako se navodi u saopštenju, tražilo od Sojaproteina da se soja preradi i termički obradi da se ne bi dogodilo da u semenskom obliku dođe na tržište i bude uzrok daljeg širenja kontaminirane soje. Sojaprotein se obavezao da će svu kontaminiranu soju preraditi u preradnim kapacitetima za proizvodnju biodizela u okviru fabrike Viktoriaoil u Šidu, kako bi se očuvala bezbednost proizvoda od soje.

REŠENJE PROBLEMA: KONTAMINIRANA SOJA IDE U BIO-GORIVO 2008.

…Kontaminiranost soje u Jugoslaviji Monsantovom roundup GMO-mutiranom sojom, zabeležena je još 1997. godine, kada je u uzorcima soje Sojaproteina iz Bečeja potvrđeno prisustvo soje otporne na roundup. Iz Sojaproteina smatraju da je kontaminacija GMO prouzrokovana švercom rumunske GMO soje koja je nađena na nekoliko mesta u Vojvodini, mada je soja mogla biti dopremljena i drugim kanalima.

GENETSKI RULET 2002.

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

 

Korisni članci na PPNS o EFSA

 

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html