Uredbom propisan žig ’’Srpski kvalitet’’, ne i oznaka ’’Non GMO’’

Uredbom propisan žig ’’Srpski kvalitet’’, ne i oznaka ’’Non GMO’’

NAJAVA MINISTRA

"Ja treba ispred Ministarstva poljoprivrede da uputim u naredna dva-tri dana predlog uredbe za oznaku Srpski kvalitet, za oznaku mesnih prerađevina koje će imati oznaku srpskog kvaliteta", rekao je Nedimović.

"To znači da smo mi istraživanjem tržišta utvrili da naši kupci na prostoru Srbije žele da kupe ono što je proizvedeno u Srbiji, što je sirovina, da tako kažem, da su grla poreklom iz Srbije, rođena u Srbiji, da je NON GMO, da ima još neke oznake kvalitativnosti i mi ćemo pružiti takvu mogućnost. Donećemo propis kojim ćemo omogućiti proizvođačima mesa da mogu u rafovima da označe šta je srpskog porekla", rekao je Nedimović i dodao da je "usvojen žig" i da time ministarstvo želi da "poveća konkurentnost naših proizvođača mesa na srpskom tržištu".

Izvor: Jugpress


PPNS/POTROŠAČI/ZAKONI, UREDBE, PRAVILNICI UREDBA: SRPSKI KVALITET


SRPSKI PEČAT KVALITETA OD NOVE GODINE

Uredba o označavanju domaćih prehrambenih proizvoda promoviše autentičnu hranu naše zemlje. Žig najpre za svinjsko meso i mesne prerađevine, a kasnije i za med

Svinjsko meso vrhunskog kvaliteta sa naših farmi, od Nove godine u radnjama će nositi pečat "srpski kvalitet", saznaju "Novosti".

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o označavanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nacionalnom oznakom višeg kvaliteta. Dokument, koji će početi da važi od 1. januara naredne godine, omogućiće da se u trgovinama postave posebni rafovi za proizvode koji budu poneli ovaj žig. Prve "nalepnice" dobiće svinjsko meso i mesne prerađevine, a kasnije i med.

Kako se navodi u Uredbi, oznakom "srpski kvalitet" može da se označi samo poljoprivredni ili prehrambeni proizvod, koji se po svom sastavu, načinu proizvodnje i korišćenim sirovinama jasno razlikuje od drugih proizvoda iste kategorije. Proizvod mora da bude napravljen isključivo od sirovina koje potiču sa teritorije Srbije.

- "Kupujmo domaće" više nije floskula ni parola, već to rade i najrazvijenije poljoprivredne zemlje, poput Francuske - priča Milan Prostran, agroekonomista. - Potrebno je podržati domaće proizvode, jer su oni kvalitetniji i sigurniji za potrošače. Uredbu nisam video, ali podržavam tu priču. Moramo i mi potrošači da imamo pravu sliku o onome što kupujemo. Da znamo poreklo mesa i čime se hrane životinje.

Prema rečima Prostrana, mali proizvođači uvek plaćaju ceh u ovoj žestokoj i nemilosrdnoj konkurenciji. Evropska unija ukida kvote za šećer, a za mleko one već ne postoje. Time je urušeno i srpsko mlekarstvo prilično, pa zbog toga ovu akciju treba podržati.

Uredba, koja će početi da važi od Nove godine, namenjena je za označavanje proizvoda u sektoru proizvodnje i prerade mleka, voća, povrća, mesa, žitarica, grožđa, uljarica i meda. Da bi dobio žig sa natpisom "srpski kvalitet", potrebno je da je da proizvođač za te proizvode i donese specifikaciju.

Ona mora, između ostalog, da sadrži i podatke o poreklu i kvalitetu sirovine od koje je napravljen proizvod.

- To će najviše da se odnosi na tradicionalne srpske proizvode - objašnjava Danica Mićanović, samostalni savetnik Privredne komore Srbije. - Da se afirmiše nešto što je posebno i drugačije.

SAMO NAŠE

Industrija mesa "Karneks" ima zaokružen sistem, gde se od "njive do trpeze" proizvode svi proizvodi koji su bez GMO. Više od 90 odsto proizvoda je iz Srbije, a samo 10 odsto sirovina se uvozi. Strateški cilj je i da se taj procenat smanji, priča Slobodan Bilić, izvršni direktor u "Karneksu":

- Podrška domaćoj proizvodnji i uzgoju je budućnost ove zemlje i mi kao kompanija nećemo odustati od toga. Okosnica naše proizvodnje su domaće sirovine .

ODSKOČNA DASKA ZA IZVOZ

Ideja je da se krene sa preradom i proizvodnjom mesa, jer tu već ima nekih najava, ali to važi i za voće, povrće, uljarice i druge poljoprivredne proizvode. Ko bude nosio tu oznaku moraće da ima posebnu karakteristiku i da sirovine dolaze sa teritorije Srbije, objašnjava Branislav Raketić, rukovodilac Grupe za deklarisanje i kvalitet hrane u Ministarstvu poljoprivrede.

- Sve što se bude nalazilo u specifikaciji robe biće predmet kontrole - objašnjava Raketić. - Bitno nam je da se naši proizvođači dobro pozicioniraju na domaćem tržištu, a to će da bude odskočna daska i za inostrano.

J. Su.
Izvor: Novosti
 

Ostale objave medija

PRE DONOŠENJA UREDBE - NAVODI SE I OZNAKA "BEZ GMO"

POSLE DONOŠENJA UREDBE - NE NAVODI SE OZNAKA "BEZ GMO", SEM U DNEVNIKU


PRVI PRVI NA SKALI Karta Srbija bez GMO

DEKLARACIJA "MI NE ŽELIMO GMO NA NAŠOJ TERITORIJI!" - AUTOR PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

PPNS O GMO

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove) 
 
PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html