Vilijam Endgal: Srbi, ne plašite se!

Vilijam Endgal: Srbi, ne plašite se!

Vilijam Endgal, ugledni geopolitički analitičar govori za „Novosti“: Svetski moćnici se hrane vašim strahom


SVETSKI moćnici nastaviće da politički pritiskaju Srbiju i druge male zemlje i da šalju nekakve izaslanike sa novim uslovima i zahtevima. Kao prvo, potrebno je spoznati činjenicu da stvari stoje upravo tako, a onda treba početi razmišljati kako svoju energiju da usmerite na drugu stranu.

Ovo je preksinoć u prepunoj sali Kulturnog centra Novog Sada poručio Vilijem Endgal (70), istoričar, ekonomista i jedan od najpoznatijih geopolitičkih analitičara. Endgal decenijama ukazuje na to da „mali broj bogatih, poremećenih, a izuzetno moćnih ljudi, odlučuje o budućnosti planete i života na njoj“.

- Nemojte tim svetskim moćnicima dati energiju tako što ćete ih doživljavati sa strahopoštovanjem i tako što ćete ih se plašiti, jer njima strah daje moć - poručio je Endgal uz gromoglasan aplauz novosadskih poštovalaca. - Ričard Perl, Bušov kreator paklenog plana za rat u Iraku, govorio je da to što ga zovu „princom tame“, njega čini srećnim, daje mu moć.

Govoreći Novosađanima o sadržaju svoje najnovije knjige „Stoleće rata: anglo-američka naftna politika i novi svetski poredak“, podsetio je na skrivenu agendu vođenja ratova i ulogu politike nafte i energenata poput prvog naftnog šoka ranih 70-ih, zbacivanja šaha u Iranu 1979, preko dirigovanog raspada Sovjetskog Saveza i Jugoslavije, do isprovociranog rata u Ukrajini koji je za cilj imao zbacivanje Putina s vlasti.

- Pre četvrt veka bilo je dovoljno da se pokrene rat u Jugoslaviji i da se zemlja rasparča, bila je dovoljna jedna kriza, ali sada američki vlastodršci moraju da izazivaju krize širom sveta jer čitav svet počinje da sagledava prirodu igre - kazao je ugledni gost.

On je prognozirao da će u Americi ili doći do revolucije, a banke koje bi trebalo da budu nacionalizovane 2007. godine napokon biti nacionalizovane, ili će dugovi tih banaka potpuno uništiti ekonomiju SAD.

- Ništa ne funkcioniše u ovom trenutku za te moćne oligarhe kako bi želeli i to ih dovodi u stanje panike - smatra Endgal. - Pogledajte samo raspolućenost vlade Merkelove gde ministar spoljnih poslova i vodeći privrednici žele sporazume i saradnju sa Rusijom, ali savetnici Merkelove iz Hrišćansko-demokratske unije i iz njenog bavarskog ekvivalenta, Hrišćansko socijalne unije, žele rat sa Rusijom koji Vatikan priželjkuje već hiljadu godina.

Po mišljenju uglednog analitičara, jedino mesto na svetu sa dinamikom, rastom ekonomije, energijom i snagom je Evroazija.

- Vidimo to na primeru Šangajske organizacije, Kine, Rusije i centralnoazijskih ekonomija. Rusija, Kina i njihovi trgovinski partneri počinju da obračunavaju međusobne transakcije ne više u dolarima, već u svojim valutama - kazao je on.

Komentarišući najavu gasnog sporazuma Rusije i Turske, dodao je da turski predsednik Redžep Erdogan ima u svojoj zemlji velikog protivnika imama Fatulaha Gulena, agenta CIA koji kontroliše većinu turskih medija.

- Erdogan ima veštinu samopreživljavanja i zato se sastao sa Putinom - kazao je gost tribine u Novom Sadu.

- Da sam na Erdoganovom mestu, nezavisno od religije, ja bih oberučke prihvatio Putinovu energetsku ponudu, kao deo strategije da se Turska pridruži Šangajskoj grupi.

Po Endgalovim rečima, ma koliko to izgledalo neverovatno, ljudska civilizacija je upravo sada u jednom od najdinamičnijih trenutaka svoje istorije, kada napokon izgleda moguće da ljudi počinju da se ponašaju jedni prema drugima - ljudski.

- Pred nama je mogućnost da ljubavlju zamenimo strah - poručio je. - I ne govorim o obliku ljubavi koji nam servira Holivud sa Anđelinom i Bredom Pitom, već o nalaženju nečeg dragocenog u svakom ljudskom biću. Verujem da treba i možemo da volimo i poštujemo ono što je lepo i dobro u svakom od nas. I ako svoju energiju na to fokusiramo, onda smo nedodirljivi.

DISIDENT

ENDGAL je američki disident koji je diplomirao političke nauke na prestižnom univerzitetu u Prinstonu, a postdiplomske studije okončao u Stokholmu. Poslednje tri decenije živi u Nemačkoj. Do 1970. godine radio je kao ekonomista i slobodni novinar u Njujorku i u Evropi. Njegove knjige „Stoleće nafte“, „Seme uništenja“ i „Bogovi novca“ prevedene su na mnoge svetske jezike.

PROTIVNIK GMO

PO Endgalu, genetski modifikovana hrana, dokrajčiće ljudsku rasu. Zavera o manipulaciji genima tako je velika da izmiče ljudskoj mašti. - Američka vlada GMO tretira kao oružje u borbi za premoć u svetu i zato zabranjuje nezavisnim agencijama da testiraju posledice takve hrane - kaže Endgal, i dodaje da je isti slučaj i sa mnogim novim vakcinama.

J. Simić
Izvor: Novosti 

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove) 


MMS o PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 1

  • Vojkan
    16.12.2014

    Pa najbolje da ih se plasimo :))

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html