Amerikanci prelaze na organsko - potrošači sve zabrinutiji zbog GMO

Amerikanci prelaze na organsko - potrošači sve zabrinutiji zbog GMO

Potražnja za organskom hranom, od voća i povrća do mesa i žitarica, stabilno je rasla u poslednjih 10 godina, pošto su potrošači postali sve zabrinutiji zbog genetski modifikovanih proizvoda i hemikalija koje se koriste u lancu ishrane

Prodaja proizvoda sa američkih organskih farmi dostigla je prošle godine 5,5 milijardi dolara, što je rast od 72 odsto od 2008. godine, objavilo je američko Ministarstvo poljoprivrede i izveštaju u kom ističe trend rasta potrošnje organskih proizvoda.

Podaci ministarstva, prikupljeni anketiranjem farmera, pokazuju da je lani najtraženiji organski proizvod bilo mleko, sa prometom od 1,1 milijardi dolara, prenosi američki poslovni magazin Forčen (Fortune). Prodaja organskih jaja, koja su snele kokoške izvan kaveza, iznosila je 420 miliona dolara.

Potražnja za organskom hranom, od voća i povrća do mesa i žitarica, stabilno je rasla u poslednjih 10 godina, pošto su potrošači postali sve zabrinutiji zbog genetski modifikovanih proizvoda i hemikalija koje se koriste u lancu ishrane. To je pojačalo pritisak na velike kompanije koje su se specijalizovale za masovnu proizvodnju industrijski prerađene hrane tokom godina.

"Potrebna nam je viša stopu rasta kako bi se zadovoljila potražnja", rekla je direktorka američkog Udruženja trgovaca organskim proizvodima, Laura Batka, posle objavljivanja podataka.

Ekološka poljoprivreda koristi metode kojima izbegava upotrebu pesticida, antibiotika i drugih sintetičkih materijala prilikom uzgoja, čuvanja i prevoza prehrambenih proizvoda. Prodaja je geografski koncentrisana, pri čemu je deset američkih saveznih država pokrivalo 78 odsto proizvodnje u 2014. godini, od čega samo udeo Kalifornije iznosi 41 procenat, prema podacima Ministarstva poljoprivrede.

Ukupan broj organskih farmi je od 2008. do kraja 2014. godine pao za tri odsto, sa 14.450 na 14.093, a razlog leži u tome što je deo farmi izuzet iz programa vladine sertifikacije, budući da od prodaje organskih proizvoda zarađuju manje od 5.000 dolara godišnje.

Broj velikih farmi koje su dobile sertifikat za organsku proizvodnju od 2008. porastao je 15 odsto, na 12.634, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede. U izveštaju se navodi da je 39 odsto proizvođaca organske hrane, njih oko 5.300, u anketi najavilo da namerava da poveća proizvodnju u narednih pet godina.

Prodaja prirodnih i organskih proizvoda kod malih trgovaca je lani porasla za 9,0 odsto, u odnsou na povećanje od 1,3 procenta u supermarketima i drugim velikim trgovačkim lancima, prema kompaniji za istraživanje tržišta Spins, koja prikuplja podatke pomoću skenera u prodavnicama.

U maju je multinacionalna prehrambena kompanija Hormel Fuds najavila da preuzima proizvođaca organskog mesa Eplgejt farms (Applegate) za 775 miliona dolara, dok je prizvođač "Čirio" pahiljica, Dženeral Mils, prošle godine objavio akviziciju proizvođača organske hrane "Enis" (Annie’s Inc) za oko 820 miliona dolara, podseća Forčen.

Izvor: Tanjug
 

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije


GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html