GMO kukuruz povod za ’rat’ SAD i Meksika

GMO kukuruz povod za ’rat’ SAD i Meksika

Vlada Amerike eskalirala je svoj trgovinski spor oko predloženih meksičkih ograničenja na genetski modifikovani kukuruz, zatraživši formalne konsultacije sa Meksikom o tom pitanju.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika saopštila je da je pozvala Meksiko na konsultacije o predloženim pravilima kojima bi se zabranio genetski modifikovan kukuruz za ljudsku ishranu. U Meksiku najavljuju da bi ga mogli zabraniti i za stočnu hranu.

Meksiko zabranjuje uvoz GMO kukuruza

Kancelarija trgovinskog predstavnika saopštila je da bi zabrana mogla „ugroziti milijarde dolara u trgovini poljoprivrednim proizvodima“.

Meksiko je vodeći uvoznik američkog kukuruza, od čega je većina genetski modifikovana.

Ovaj kukuruz koristi za ishranu stoke, svinja i kokoški, a Meksiko tvrdi da genetski modifikovan kukuruz može imati štetne zdravstvene efekte, čak i kada se koristi kao stočna hrana, ali nije izneo dokaze o tome, prenosi AP.

Ako se problem ne reši u konsultacijama, to bi moglo dovesti do panela za rešavanje sporova ili trgovinskih sankcija prema Sporazumu o slobodnoj trgovini Amerika – Meksiko – Kanada, poznatom kao USMCA.

VIDEO: Mexico bans GMO imports, helping country’s agricultural industry - CGTN America

Milijarde dolara trgovine

„Sjedinjene Države su u više navrata izrazile ozbiljnu zabrinutost zbog meksičke biotehnološke politike i važnosti usvajanja naučno zasnovanog pristupa koji je u skladu sa obavezama USMCA“, rekla je američka trgovinska predstavnica Ketrin Taj u saopštenju.

„Politika Meksika preti da poremeti milijarde dolara u trgovini poljoprivrednim proizvodima i uguši inovacije neophodne za suočavanje sa klimatskom krizom i izazovima bezbednosti hrane ako se problem ne reši“, navodi se u saopštenju.

Meksičko odeljenje za privredu je u današnjem saopštenju naglasilo da to pitanje još nije trgovinski spor, iako su konsultacije prvi korak u tom procesu, i izrazilo uverenje da bi to moglo biti rešeno.

U februaru, meksičko odeljenje za privredu izdalo je nova pravila koja su odredila datum za zamenu uvoza GMO kukuruza za životinje.

Određene količine uvezenog kukuruza se, kako dodaje AP, takođe melju u brašno za upotrebu u kukuruznom čipsu ili drugim grickalicama.

VIDEO: Mexico bans GMO imports, helping country’s agricultural industry - CGTN America


Meksiko najveće tržište za američki izvoz

Pojedini američki uzgajivači brinu da bi zabrana GMO kukuruza za životinje mogla da se dogodi već 2024. ili 2025. godine.

Američki farmeri su zabrinuti zbog potencijalnog gubitka najvećeg izvoznog tržišta za američki kukuruz.

Meksiko već godinama uvozi GMO kukuruz za životinje iz Amerike, kupujući količine u vrednosti od oko tri milijarde dolara godišnje.

Nova pravila podrazumevaju da će meksičke vlasti sprovesti „postepenu zamenu“ GMO stočne hrane i mlevenog kukuruza, ne precizirajući datum kada će se to dogoditi.

Takođe napominju da će potencijalni zdravstveni problemi biti predmet proučavanja meksičkih stručnjaka „sa zdravstvenim vlastima iz drugih zemalja“.

Foto: Pixabay; NAFB News Service
Izvor: Politika, 7. 3. 2023.Iz arhive PPNS

...Bioteh-kompanije su vrlo osetljive kada nezavisni istraživači izraze sumnju ili kritiku i ukažu na opasnosti korišćenja GMO. Postoji niz primera da su takvi naučnici "izbrisani" iz nauke. Jedan od njih je vezan za ukazivanje na opasnost od "protoka" gena. U časopisu Nature, Nnovembra 2001, istraživač David Quist i Ignacio Chapela su objavili podatke da je, uprkos zabrane gajenja Bt-kukuruza od strane vlade Meksika, GM seme uneseno iz SAD i zasejano u Meksiku. Utvrđena je kontaminacija lokalnog kukuruza. Ukazano je da je Centralna Amerika domovina kukuruza i da genetička kontaminacija može da ima nesagledive posledice na biologiju jedne od najznačajnijih gajenih biljaka u svetu (36). Pod pritiskom Bioteh kompanija, urednik Nature-a je opozvao objavljeni rad marta 2002. godine. U aprilu 2002. godine izvršni direktor Nacionalne komisije za biodiverzitet Meksika je potvrdio da su razmere kontaminacije daleko veće od onih koje su navedeni istraživači objavili. Meksički istraživači su ubeđeni da je seme vlasništvo MonsantaAventista i Sygente. Navedene kompanije su, pozivajući se na poslovnu tajnu odbile da daju pouzdane genetičke informacije. U pismu Guardian-u, Chapela je između ostalog postupak urednika Nature-a komentarisao kao koliziju interesa bioloških nauka i komercijalnog interesa moćnih kompanija. Podrazumeva se da je Chapela imao drastične posledice koje su ublažene masovnom kampanjom, naročito pismima na internetu (37).

Detaljnije:

BIOETIČKI ASPEKTI ISTRAŽIVANJA I KORIŠĆENJA REZULTATA U OBLASTI GMO 

 

Bioetički aspekti istraživanja i korišćenja rezultata u oblasti GMO

...Neki poljoprivrednici su izvan domašaja korporativne dominacije. U Čjapasu (Meksiko) je osnovan antiglobalistički pokret Zapatistička vojska nacionalnog oslobođenja, gerila autohtonog indijanskog stanovništva poreklom od Maja. Oni se bore protiv Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA), između Kanade, SAD i Meksika, tj. protiv otimanja zemljišta konfiskovanog u korist korporacijskih rančeva i naftnih kompanija. Zapatisti uživaju veliku međunarodnu podršku (nevladine organizacije, nezavisni intelektualci, udruženja farmera itd). Zapatisti su 1994. godine osnovali nekoliko autonomnih opština (juntas), nezavisnih od meksičke vlade, u kojima su razvili sopstvene zadružne sisteme za proizvodnju hrane, zdravstvo i školstvo. Osim zapatista, širom sveta se osnivaju pokreti koji se bore protiv novog, sofisticiranog neoliberalnog ropstva.

Detaljnije:

INOVACIJE U PREHRAMBENOM SISTEMU: POLJOPRIVREDA KAO SEKTOR GLOBALNE INDUSTRIJSKE EKONOMIJE; GMO; ORGANSKA PROIZVODNJA - PROF. DR TATJANA BRANKOV

Inovacije u prehrambenom sistemu: Poljoprivreda kao sektor globalne industrijske ekonomije; GMO; Organska proizvodnja - prof. dr Tatjana BrankovPREPORUKA PPNS

O GMO

 • Veštačko meso, GMO, korona – postoji li veza?
 • Inovacije u prehrambenom sistemu: Poljoprivreda kao sektor globalne industrijske ekonomije; GMO; Organska proizvodnja - prof. dr Tatjana Brankov
 • Pogrešan je put rešavanja gladi na planeti Zemlji pomoću GMO - prof. dr Marijan Jošt (In memoriam)
 • Korporativno ozelenjavanje
 • Stari "GMO" mogli su da se identifikuju, sa "novim genomskim tehnikama" neće biti tako

Detaljno OVDE

KRAGUJEVAC BEZ GMO

 • Kragujevac bez GMO 2022 - rezime projekta
 • GMO i životna sredina - prof. dr Jelena Bošković (VIDEO)
 • Organska proizvodnja i biodiverzitet - dr Vladan Ugrenović (VIDEO)
 • Kragujevac bez GMO 2021 - rezime projekta  (VIDEO)
 • Očuvanje starih sorti, za Srbiju bez GMO - dr Ivana Petrović (VIDEO)
 • GMO, balast moderne poljoprivredne proizvodnje - Bogdan Cekić (VIDEO)

Detaljno: OVDE 

GMO: SRBIJA

 • Brnabić: Biotehnologija ključna za medicinu, poljoprivredu i prehrambenu industriju - biće među prioritetima nove vlade
 • Samodovoljnost u proizvodnji hrane na Zapadnom Balkanu
 • Poljoprivredno-veterinarska škola u Rekovcu već ima učeničku zadrugu, a sada i sušaru
 • Rio Tinto "brani" Srbiju od GMO?
 • Prva banka semena u Srbiji čuva stare sorte od zaborava i klimatskih promena

Detaljno: OVDE

GMO: EVROPA

 • Poljska uvodi zabranu GMO u stočnoj hrani, izmenom Zakona
 • Više od 100 organizacija iz Nemačke: U budućnosti strogo regulisati genetički inženjering
 • Zloglasni Monsantov (Bajerov) pesticid još godinu dana u Evropi
 • Evropska komisija zadržava glifosat na njivama uprkos protivljenju država članica EU
 • Evropska komisija predlaže deregulaciju GMO, u Evropskom parlamentu održana diskusija "Evropa bez GMO"

Detaljno: OVDE

GMO: SVET

 • Kineski naučnik koji je stvorio prve GMO bebe izašao iz zatvora i vraća se na naučnu scenu
 • DW: Nemački pesticidi truju Argentinu
 • Dok svetu preti glad i cene luduju, najveći trgovci žitaricama imaju rekordnu dobit
 • Brazil: Herbicid glifosat otkriven u uzorcim majčinog mleka - pokazala studija
 • Peru produžio moratorijum na GMO, do 2035: Biodiverzitet je naš identitet!

Detaljno: OVDE 

GMO: DOKUMENTI

 • Vikiliks: Srbija - Novi zakon o GMO ne podleže STO, Vlada obećava da će ga izmeniti vremenom
 • Zakon o izmenama i dopunama Zakona o genetički modifikovanim organizmima - predlog, 2013.
 • Nacionalna strategija održivog razvoja - Vlada Srbije, 2008
 • Zakon o genetički modifikovanim organizmima
 • Bioetički aspekti istraživanja i korišćenja rezultata u oblasti GMO
Detaljno: OVDE

GMO: VIDEO

 • In memoriam: Arpad Pustaji (1930-2021)
 • Argentinsko loše seme
 • Seme pobune
 • Vikiliks: Rat, laži i videotrake
 • Rat za seme
 • Svet po Monsantu

Detaljno: OVDE

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM , JUTJUBMIKSKLAUD 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html