Monsantov piriproksifen ’kriv’ za epidemiju virusa zika?

Monsantov piriproksifen ’kriv’ za epidemiju virusa zika?

Da li je virus zika krivac za širenje opake bolesti mikrocefalija u Brazilu ili piriproksifen — hemikalija koji se koristi u rezervoarima sa čistom vodom za sprečavanje razvoja larve komarca koji šire žutu, denga i zika groznicu? Spornu supstancu proizvodi korporacija „Monsanto“.

PPNS/O GMO/VIDEO ARGENTINSKO LOŠE SEME

Ta pretpostavka bila je objavljena u izveštaju argentinske organizacije „Lekari iz oblasti tretiranih pesticidima“, gde piše da je hemikalija, odnosno larvicid, piriproksifen, koji se koristi u Brazilu od 2014. godine, možda glavni krivac za taj potencijalno globalni problem. Dodatno je sumnjivo to što tu hemikaliju proizvodi kompanija „Sumitomo hemikal“, a koja je deo sistema multinacionalne korporacije „Monsanto“.

Porast broja dece rođene sa mikrocefalijom, Ministarstvo zdravlja Brazila je odmah povezalo sa širenjem virusa zika. Međutim, prema navodima gorepomenutog izveštaja lekara iz susedne Argentine, Ministarstvo zdravlja Brazila prenebreglo je činjenicu da se u oblastima gde živi najveći broj obolelih koristi larvicid piriproksifen. Upravo ta hemikalija, koja ima zadatak da omete rast i razvoj larvi komaraca, bila je korišćena oko velikih rezervoara pitke vode tokom 2014. godine. Ta hemikalija je korišćena u okviru državnog programa koji je trebalo da spreči širenje komaraca koji su potencijalni prenosioci zaraznih bolesti poput žute, denga i zika groznice.

Lekari okupljeni u organizaciju koja se bavi kontrolom oblasti tretiranih hemikalijama, u svom izveštaju navode da je zadatak tog larvicida da omete razvoj već rođenih insekata, ali i da izazove brojne anomalije onih komaraca koji se rode, kako ne bi mogli dalje da se razmnožavaju.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja Brazila, na teritoriji te zemlje je tokom 2015. i 2016. godine zabeleženo 5.079 slučejva mikrocefalije i drugih bolesti centralnog nervnog sistema. Od tog broja, samo 41 slučaj je sigurno u vezi sa posledicama virusa zika.

Ministarstvo se oglasilo zvaničnom notom i objavilo da nema naučnih osnova kako bi se korišćenje piriproksifena dovelo u vezu sa povećanim brojem obolevanja od mikrocefalije. U istoj noti je navedeno da je taj larvicid dobio medicinski sertifikat Nacionalne agencije sanitarnog nadzora i upotrebnu dozvolu Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

„Sa jedne strane, veza između virusa zika i mikrocefalije je naučno potvrđena analizama, koje su pokazale prisustvo virusa u krvi, tkivu i plodovoj vodi. Sa druge strane, povezanost piriproksifena i mikrocefalije nema nikakvu naučnu osnovu. Važno je reći da postoje teritorije na kojima se uopšte ne koristi piriproksifen, a gde su zabeleženi slučajevi mikrocefalije“, stoji u noti Ministarstva zdravlja Brazila.

U istraživanjima koje je ranije objavila SZO stoji da zvanična statistika o mikrocefaliji u Brazilu nije bila tačno vođena sve do pojave epidemije virusa zika i prvih znakova da su možda te dve bolesti povezane. Prema zvaničnim podacima brazilskih vlasti, u državi je 2014. godine bilo registrovano svega 150 slučajeva.
Ipak, istraživanja naučnika koji rade na Državnom univerzitetu Seara, brazilske federalne države Pernambuko, pokazala su da je još tada moglo biti i preko 6.000 slučajeva osoba obolelih od virusa zika.

Brazilski pedijatar Sandro Matos koji je učestvovao u tim istraživanjima za Sputnjik kaže da je bez obzira na različite cifre koje se pominju, evidentno to da je došlo do porasta broja obolelih od ozbiljnih formi mikrocefalije, od početka epidemije zika. Takođe, Matos podvlači važnost vođenja pravilne statistike i prijavljivanja svakog novog slučaja oboljevanja. Brazilski naučnik doduše, naglašava da postoje i značajno lakše forme mikrocefalije.

„Bez obzira što eksperti govore da je virus glavni krivac za epidemiju, moralo bi se ipak uzeti u obzir i mogućnost da su uzročnici epidemije i otrovne hemikalije odnosno larvicidi“, kaže Matos za Sputnjik.
Virusolog Davis Fernandez Ferejra, zamenik direktora Instituta mikrobiologije Državnog univerziteta Rio de Žaneira, smatra da bi odnos između mikrocefalije, zike i piriproksifena morao biti dodatno proučen.

„Polazeći od onoga što je nama kao naučnicima poznato, nema osnova da verujemo da je piriproksifen odgovoran za anomalije koje se javljaju kod dece u Brazilu. Poenta je u tome što smo zabeležili pojavu slučajeva mikrocefalije i u onim mestima, gde se ne koristi piriproksifen“, kaže Davis Fernandez Ferejra za Sputnjik.

Prema rečima tog brazilskog stručnjaka koji radi na istraživanjima u vezi sa preventivom i lečenjem virusa zike lokalnim biljem, Brazil zaista u ovom trenutku prolazi kroz „najmasovniju epidemiju zika u svetskim razmerama".

„Nažalost, još uvek smo na pola puta, pokušavamo da iz svega što se dešava naučimo nešto, da izvučemo zaključak. Stoga, u ovom trenutku nismo u poziciji da demantujemo ili potvrdimo nijednu od svih tih pretpostavki koje smo čuli“, zaključuje brazilski virusolog.

Ipak, u celoj priči je možda najviše indikativno to što taj larvicid proizvodi „Monsanto“, korporacija koja se u prošlosti bavila proizvodnjom hemijskog oružja. Protiv te kompanije bori se veliki broj antiglobalističkih i ekoloških pokreta u čitavom svetu.

Prema rezultatima istraživanja koja su obavljena u Velikoj Britaniji, dokazano je da proizvodi te kompanije truju i izazivaju razne bolesti kod ljudi. Dodatni je problem što se uz pomoć jakih advokatskih korporacija sve to prikriva, pa veliki broj ljudi ne zna, na primer, da kada se određeno zemljište jednom zaseje genetski modifikovanim semenom na tom zemljištu više ništa drugo ne može da raste. Tako kompanija „Monsanto“, vlasnik tog semena, polako postaje „gospodar života“. Nije tajna da je cilj te kompanije što veća zarada, a ne zdravlje potrošača.

Jovana Vukotić
Izvor: Sputnik 

mms-ppns baner

ppns - modli

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html