Crveni krst kakav zaslužuju humanost volontera i dostojanstvo korisnika

Crveni krst kakav zaslužuju humanost volontera i dostojanstvo korisnika

Sedište kragujevačkog Crvenog krsta će naredne godine biti na novoj adresi, u ulici Vojvode Putnika br. 4 (i Luja Pastera), onako kako je i želela dr Desa Milosavljević Branković (1901–1991), poklonodavac kuće na toj adresi.

Dr Branković je bila višedecenijski volonter Crvenog krsta. Za života je, u znak sećanja na roditelje i pretke, koji su je očuvali i pomogli u školovanju i podizanju kuće, poklonila svoju kuću Crvenom krstu Kragujevac - da je nakon njene smrti koristi isključivo za svoje programske aktivnosti.

Crveni krst Kragujevac je, nakon nekoliko godina pauze u korišćenju kuće iz bezbednosnih razloga, uspeo da obezbedi donatora koji će rekonstruisati postojeći objekat u identičnom arhitektonskom stilu i dograditi novi objekat u dvorišnom delu. Time se formiraju i nova kuhinja, magacin, prilaz prilagođen za invalide i mnogo bolji uslovi za korisnike, posebno za naše starije sugrađane. Mladim volonterima biće omogućeno da nastave sa dobrim radom u moderijim i boljim uslovima (kabineti, učionice, sala za seminare i dr), čime se ulaže u neformalno obrazovanje mladih u duhu humanosti.

PRVI PRVI NA SKALI Crveni krst kakav zaslužuju humanost volontera i dostojanstvo korisnika 2
Skupština Crvenog krsta i članovi Upravnog odbora, usvojili su odluke o rekonstrukciji i dogradnji objekta Crvenog krsta u Kragujevcu jer će budući objekat biti funkcionalan, moderan i dizajniran za dugovečnost.

Dogradnja će rešiti još jedan veliki dugogodišnji problem, a to je dotrajalost montažnog objekta u ulici Svetozara Markovića broj 7. Tu se 24 sata pripremaju školske užine i obroci za korisnike narodne kuhinje, ali se i kroz dohodovne aktivnosti priprema i ketering, kojim se obezbeđuju preko potrebna sredstva za kvalitetnije pružanje socijalnih usluga, pre svega za decu korisnika narodne kuhinje. Problem je postao složeniji nakon saznanja da su vlasnici, koji su u dogovoru sa gradom 2001. ustupili Crvenom krstu zemljište na određeno vreme (za izgradnju objekta za rad narodne kuhinje), isto zemljište prodali novom vlasniku 2022. godine.

Novinari i predstavnici grada su se potrudili da se novi vlasnik zemljišta upozna sa dugom tradicijom dobrih dela volontera i sa radom Crvenog krsta. Zajednički je iznađeno izuzetno rešenje kojim Crveni krst Kragujevac dobija višespratnu zgradu veličine 860 kvadrata i rekontrukciju zgrade od 230 kvadrata, ukupne vrednosti radova od 1,2 miliona evra. Donator je preduzeće "Old siti rezidens" koje je do sada za izradu projektne dokumentacije doniralo 19.602 evra. Praćenjem predviđenih radova baviće se posebna radna grupa, sa obavezom da zaključke, izveštaje i predloge jednom mesečno dostavlja Upravnom odboru Crvenog krsta, Skupštini i donatoru. 

Sa donatorom je potpisan načelni sporazum o uslovima preseljenja, a konačni ugovor biće sklopljen nakon što Crveni krst izvrši i procenu vrednosti imovine koju poseduje, koju su generacije volontera i dobrotvora stvarale, kako bi se na najbolji način zaštitila i sačuvala imovina.

PRVI PRVI NA SKALI Crveni krst kakav zaslužuju humanost volontera i dostojanstvo korisnika 3
Javni uvid u urbanistički projekat završen je 14. marta, a početak radova očekuje se ovog leta.  

Do useljenja na novu lokaciju Crveni krst će funkcionisati na staroj adresi u ulici Svetozara Markovića 7, u zgradi koju su 1927. godine kupili tadašnji članovi upravnih organa Crvenog krsta za 183.000 dinara prikupljenih na humanitarnoj „besedi“. Istovremeno je ista suma novca poklonjena za poplavljeno stanovništvo Francuske.

Nezavisno od vremena i vekova, volonteri i zaposleni su uvek radili u skladu sa misijom i principima Crvenog krsta, za bolji sadržaj svih usluga, a pre svega za najugroženije sugrađane, što su i očekivanja sadašnjih članova Skupštine i Upravnog odbora. Svakako, razvoj i napredak u smeru jedne moderne i savremene humanitarne organizacije, Crveni krst Kragujevac duguje, kako volonterima koji su godinama unazad ulagali svoje vreme i znanje u njegove aktivnosti, tako i sadašnjim volonterima, koji su samo u prošloj 2022. godini, u humanitarni rad u Crvenom krstu, uložili oko 97.000 sati.

CRVENI KRST KRAGUJEVAC SAJTFEJSBUKINSTAGRAM

https://ckkg.org.rs/

CRVENI KRST SRBIJE - 147 GODINA U SLUŽBI HUMANOSTI

Crveni krst Srbije - 147 godina u službi humanosti

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html