Convivium Musicum ’19: Eugen Inđić

Convivium Musicum ’19: Eugen Inđić

Čuveni svetski pijanista Eugen Inđić nastupiće u okviru koncertne sezone Convivium Musicum ’19, u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije u nedelju 17. marta od 20 časova. Ulaz na koncert je slobodan, a ljubitelji muzike će imati prilike da čuju dela Frederika Šopena i Roberta Šumana.

Ovom uglednom pijanisti će 27. marta biti dodeljen počasni doktorat Univerziteta umetnosti u Beogradu. 

Eugen Inđić je rođen u Beogradu, a kao vrlo talentovan pijanista svoj prvi nastup je imao sa samo devet godina u pratnji simfonijskog orkestra iz Springfilda. Sa jedanaest godina je svirao na NBC televiziji, a već naredne godine ostvario svoj prvi trajni snimak izvodeći Betovenove Dijabeli varijacije na Rahmanjinovom klaviru.

Nakon diplomiranja na Filips akademiji u Andoveru (Masačusets), Inđić je dobio poziv za nastup sa Bostonskim simfonijskim orkestrom, što ga je učinilo najmlađim solistom koji je ikada nastupao sa pomenutim orkestrom. Na čuvenom Univerzitetu Harvard studirao je muzikologiju i kompoziciju, a paralelno pohađao i privatne časove na Džulijardu.Među značajnim brojem eminentnih pedagoga kod kojih se usavršavao, ističe se saradnja, a kasnije i veliko prijateljstvo sa poznatim pijanistom Arturom Rubinštajnom.

Nastupao sa velikim brojem renomiranih svetskih orkestara uz dirigente poput V. Gergijeva, L. Bernštajna, D. Zinmana i drugih. Svoje vrhunsko umeće redovno prikazuje na svim najvećim i najznačajnijim muzičkim podijumima širom planete.

Dobitnik je nagrada na Šopenovom internacionalnom pijanističkom takmičenju (Varšava, 1970), na Lidsovom internacionalnom pijanističkom takmičenju (Lids, 1972) i na Rubinštajnovom internacionalnom pijanističkom takmičenju (Tel Aviv, 1974). Aplauzi, pohvale i sjajne kritike ga prate tokom cele karijere.U varšavskom časopisu Muzički pokret napisano je: „Više od čarobnjaka klavira, Inđić je čarobnjak muzike", dok je Njujork Tajms je zabeležio: „Modeli jasnoće i neugrožena lirika, zapanjujuća lakoća, čudesna tehnička dostignuća i impresivna zvučnost. Gospodar". Širok dijapazon njegovog umeća potvrđuje i kritika iz časopisa Politiken (Kopenhagen): „On svira Šopena kao Poljak, Debisija kao Francuz, a Prokofjeva kao ruski maestro".

Organizatori sa velikim zadovoljstvom pozivaju sve ljubitelje umetničke muzike da ne propuste ovaj jedinstven koncert, čiju su realizaciju omogućili Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Kragujevac, uz podršku Filološko-umetničkog fakulteta, Muzičke škole „dr Miloje Milojević“, Muzičkog centra Kragujevac i ostalih prijatelja manifestacije.


Medijski partner organizatora, UG Convivium Musicum, i u tekućoj sezoni je portal Prviprvinaskali.com

CONVIVIUM MUSICUM SAJTFB STRANATVITERINSTAGRAMJUTJUB


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html