Dani kragujevačke knjige 2022

Dani kragujevačke knjige 2022

Tradicionalna manifestacija "Dani kragujevačke knjige", kojom se promoviše zavičajnost, održava se u Galeriji Narodne biblioteke "Vuk Karadžić" od 1. do 25. februara. Svi programi dešavaju se onlajn i prikazuju se na Jutjub kanalu i Fejsbuk stranici Biblioteke, osim ako nije drugačije naznačeno. Programi su podložni promenama, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Program je otvoren kompozicijom "Marš kraljeve garde" Stanislava Biničkog u izvođenju kvarteta koji čine Jelena Stanić Stefanović (flauta), Nikola Jovašević (violina), Ana Đorđević (viola) i Filip Tomić (violončelo), nakon čega se prisutnima obratio direktor Biblioteke Mirko Demić. O značaju knjige besedio je prof. dr Časlav Nikolić, dok je pregled izdavaštva za 2021. godinu dala Marija Rakić Šaranac iz Zavičajnog odeljenja. Nakon toga, novinarka Aleksandra Blagojević pročitala je obrazloženje stručnog žirija o dodeli Povelje za kragujevačku knjigu godine, koji su pored nje činili istoričarka umetnosti Katarina Babić i bibliotekarka Tatjana Janković.

Ove godine to priznanje ponele su dve publikacije. Za Kragujevačku knjigu 2021. godine odabrani su:

  • zbornik radova "Sto godina časopisa Zenit 1921 -1926 - 2021" u izdanju Galerije RIMA i
  • fotomonografija Spomen-park "Kragujevački oktobar" u izdanju Spomen-parka.

Publika je imala prilike da u izvođenju kvarteta čuje još dve kompozicije: "Ajde, Kato, ajde, zlato" i spet srpskih narodnih igara. Moderator programa bila je Sanja Živković.

SVEČANO OTVARANJE (58:16)

"Dani kragujevačke knjige" zamišljeni su tako da višednevnim raznovrsnim programima prikazuje kragujevačku izdavačku i stvaralačku produkciju u prethodnoj godini – i to onu koja je bibliografski obrađena u Zavičajnom odeljenju Biblioteke. Cilj organizatora je da ukaže na značaj zavičajne kolekcije – koja treba da sadrži sve materijale, knjižne i neknjižne, koji se u i o Kragujevcu objave tokom godine. Manifestacija ne obuhvata samo jednu vrstu stvaralaštva izraženu kroz knjižnu i neknjižnu građu, već i mnogo širi diskurs zavičajnosti – predstavlja zavičajne autore (pojedince i udruženja) koji različitim interesovanjima i hobijima baštine tradiciju i kulturu Kragujevca i okoline.

Moto manifestacije sadržan je u citatu zavičajnog autora Slobe Pavićevića: "U Kragujevcu najviše volim ljude koji vole svoj grad. Za 50 godina očekujem da će Kragujevac biti mera Šumadije. To znači da Šumadija bude najuređenije domaćinstvo Srbije, a Kragujevac bude njena gostinska soba".

– Uprkos sveopštoj situaciji i problemima kojima je pandemija virusa korona prožela sve segmente društva, evo već drugu godinu zaredom, kultura i izdavaštvo pronašli su načina da joj prkose onako kako su jedino mogli: najboljim mogućim radom u nametnutim okolnostima, kazala je za list "Danas" Gordana Vučković iz Zavičajnog odeljenja.

Po njoj, pandemijom onemogućeni da programe prezentuju uživo publici, zahvaljujući modernim tehnologijama njihov rad je još vidljiviji – iz dnevne sobe, radnog okruženja i svuda gde se nalazi publika, a ima pristup internetu.

PROGRAM

UTORAK 1. FEBRUAR

12 sati – Svečano otvaranje DKK

  • Beseda (Časlav Nikolić – FILUM)
  • Pregled kragujevačkog izdavaštva u 2021 – Gordana Vučković, Marija Rakić Šaranac
  • Obrazloženje žirija povodom dodele Povelje za najbolju kragujevačku knjigu 2021
  • Muzički program (kvartet Muzičkog centra)
  • Izložba: Zavičajna knjižna i neknjižna građa 2021
FB ALBUM BIBLIOTEKE

ČETVRTAK 3. FEBRUAR

  • 12 sati – Šumadijski puls kulture (predstavljanje izdavačkih poduhvata, pojedinaca ili pozorišnih grupa u okrugu)
  • 15 sati – Zavičajni stvaralac: Vladimir Jagličić (učesnik: Nikola Živanović), Boško Protić (učesnik: Nenad Kebara), Žiža Marković (učesnik: Ilija Stepanović)
Narodna biblioteka „Sveti Sava“ ARANĐELOVAC – Bukovik, selo koje je podiglo grad



Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ BATOČINA – Letopis Osnovne škole sela i varoši Batočine



Centar za kulturu i biblioteka KNIĆ: Živadin Stevanović – od Brestovca do Njujorka



Opštinska biblioteka „Slovo“ LAPOVO – Programi za decu i mlade



Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ RAČA – Dokumenti ogledala prošlosti / Mališa Stanojević



Kulturni centar TOPOLA – Programi u 2021.



ZAVIČAJNI STVARALAC: Vladimir Jagličić



ZAVIČAJNI STVARALAC: Žiža Marković

UTORAK 8. FEBRUAR

  • 12 sati – Foto-zavičajnost
  • 15 sati – Zavičajnost u okruženju: Narodna biblioteka Užice
NARODNA BIBLIOTEKA UŽICE



KNJIGA "U SRCU AFRIKE"

ČETVRTAK 10. FEBRUAR

  • 12 sati – Dečji dan: Pozorište za decu – snimak predstave Tihi dečak i intervju sa direktorkom i glumcima nagrađene predstave

PONEDELJAK 14. FEBRUAR

  • 12 sati – Protokol Kragujevačkog čitališta (1854-1857) – (učesnici: Tatjana Janković i Mirko Demić) – program uživo
  • 15 sati – Portret kolekcionara: Mića Ranković
PORTRET KOLEKCIONARA - Milinko Mića Ranković



Dečji dan - Brodske avanture, Mila M. Radovanović


Dedeće pesme, Goran Joksimović


Aleksandar Janjušević: Dečji kulturni petak i festival "Želim da budem dete"

ČETVRTAK 17. FEBRUAR

  • 12 sati – Domanovićevom ulicom: Željko Jovanović Žele, dobitnik Vibove nagrade za 2021.
  • 15 sati – Hroničar vremena: Istorija šaha (učesnik: Branko Komnenić)

UTORAK 22. FEBRUAR

  • 12 sati – UNIVERZITET U KRAGUJEVCU: Predstavljanje izdavačke delatnosti Pravnog fakulteta (učesnici: dr Snežana Soković i dr Nina Planojević)
  • 15 sati – Predstavljanje zbornika 80 godina od izbijanja Drugog svetskog rata na prostoru Jugoslavije i stradanja grada Kragujevca: novi pomaci ili revizije istorije (učesnici: dr Dmitar Tasić, kourednik iz Instituta za noviju istoriju Srbije i Nenad Karamijalković, jedan od autora)

ČETVRTAK 24. FEBRUAR

  • 12 sati – Predstavljanje izdanja UK „Koraci”

PETAK 25. FEBRUAR

  • 12 cati – Književna udruženja Kragujevac 
Foto: Maja Simić


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html