Knjaževsko-srpski teatar: Uspomene na Crvenu zastavu

Knjaževsko-srpski teatar: Uspomene na Crvenu zastavu

Predstava "Uspomene na Crvenu zastavu" po tekstu Milovana Mračevića u režiji Aleksandra Lukača, biće izvedena u Knjaževsko-srpskom teatru u subotu 17. septembra od 20 časova.

U predstavi igraju: Čedomir Štajn, Isidora Rajković, Miodrag Pejković, Marina Perić Stojanović, Nikola Milojević, Milica Majstorović, Nadežda Jakovljević, Dragan Stokić, Bogdan Milojević i Avram Cvetković.

Scenografiju potpisuje Ana Kolbjanova, kostimografiju Jelena Janjatović, a muziku Dragoslav Tanasković Trnda.

Premijera je izvedena 3. maja.

Naredni termin je 27. septembra.

Слика може припадати 2 особе, људи стоје и у затвореном
Reč autora

Pre dvadesetak godina razgovarao sam sa čovekom koji je radio u Zastavinoj namenskoj proizvodnji o razlici života u Kragujevcu za vreme Tita i života u postkomunističkom i postjugoslovenskom vremenu. Razliku je stavio u jednu rečenicu: "Srušila se čitava jedna civilizacija".

Ta rečenica me od tada proganja i ima mnogo veze sa mojom odlukom da napišem komad o čoveku koji je prevaren da veruje da se vratio u vreme kada je stara civilizacija još uvek postojala

Milovan Mračević

Слика може припадати 3 особе, људи стоје и у затвореном
Reč reditelja

Pisac Milovan Mračević je prevashodno istoričar koji dramski oblikuje svoja istraživanja. U slučaju "Uspomena na Crvenu zastavu" on svesno otvara svoje istorijski precizno delo interpretaciji i čitanju koje umnogome zavisi od sećanja. Naravno, zavisno od godišta učesnika, ali i posmatrača, ta sećanja su izvorna ili sekundarna, prepričana, anegdotalna, i nadasve nepouzdana. Kao takva, ona paradoksalno dovode u pitanje istorijske činjenice i nameću zaključke o našoj, ne tako davnoj prošlosti, zasnovane na shvatanju naše sadašnjosti. A ta sadašnjost je prevashodno obojena egzistencijalnim strahovima od kojih, barem u ovoj predstavi, nudimo utočište u varljivoj udobnosti nostalgije.

Aleksandar Lukač

Слика може припадати 2 особе, људи стоје и у затвореном
Reč direktora

Repertoarska produkcija Knjaževsko-srpskog teatra se realizuje u punom kapacitetu budući da u tri meseca imamo tri premijere, a jedna od njih je i "Uspomene na Crvenu zastavu". Posebno mi je drago da je reditelj ove predstave Aleksandar Saša Lukač ponovo u Knjaževsko-srpskom teatru sa kojim imamo višedecenijsku uspešnu saradnju. Podsećamo da je jednu od naših najznačajnih predstava "Ruženje naroda u dva dela" Slobodana Selenića, sada već davne 1988. godine, režirao upravo Lukač. Naše pozorište premijerom predstave "Uspomene na Crvenu zastavu", koja je i praizvedba, doprinosi realizaciji naših repertoarskih ciljeva koji su pored klasičnog repertoara usmereni i na predstave koje pripadaju savremenom dramskom stvaralaštvu.

Mladen Knežević

Слика може припадати 1 особа, седи и у затвореном
KRAĆE BIOGRAFIJE

Aleksandar Saša Lukač

Diplomirao pozorišnu režiju na FDU Beograd.

Najznačajnije režije: "Klasni neprijatelj", "Tri sestre – sto godina posle" ("Plexus" Boris Piljnjak), "Pivara", "Selektor", "Postmoderni kabare dobrog vojnika Švejka", "Život je san" (Šabac), "Ruženje naroda, 1918" (Kragujevac), "Vojcek", "Klopka", "Došljaci", "Majstor i Margarita", "Priča" (Užice), "Markiza de Sad" (Zaječar), "Vozovi polaze u zoru" (Atelje 212), "Dnevnik mladog Lukača" (JDP), "Veštice iz Salema" (Narodno pozorište), "Sunce tuđeg neba" (Lazarevac).

U Kanadi od 1992. predaje pozorišne nauke na Univerzitetu Jork u Torontu. U Torontu sa uspehom postavlja predstave "Crna magija" (M. Vulović), "Porodične priče" (B. Srbljanović), "Medea pastiche" (M. Vulović), "Kavkaski krug kredom" (B. Breht), "Ivan protiv Ivanova" (Gogolj).

Predstava "Jelka kod Ivanovih" (A. Vvedenski) je nominovana za najprestižniju kanadsku nagradu "Dora".

Sa režijom predstave "Uspomene na Crvenu zastavu" vraća se u Kragujevac gde je doživeo neke od najvećih uspeha svoje karijere.

Milovan Mračević

Rođen u Vankuveru 1953. godine. Magistrirao istoriju u Kanadi. Tokom 1998–1999. godine bio je gostujući student dramskog pisanje na FDU u Beogradu u klasi Filipa Davida i Biljane Srbljanović. Njegov dramski prvenac "Sunce tuđeg neba" (reditelj A. Lukač, Puls teatar, Lazarevac, 2012) bio je na Sterijinom pozorju. Živi u Beogradu i Vankuveru. 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://www.facebook.com/dristic72/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html