Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Događaji

19.09.2015

Lutkarski ambasadori - glumci PZD nagrađeni i u Bugojnu

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

Nakon osvajanja tri nagrade na Četvrtom Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici, kragujevačkom Pozorištu za decu pripala su priznanja i na Osmom Bugojanskom lutkarskom bijenalu, održanom od 14. do 18. septembra.

Ansambl Kragujevčana je u Bugojnu dobio nagradu za kolektivnu igru i animaciju, za izvođenje predstave "Labudovo jezero" Petra Iliča Čajkovskog, u režiji Todora Valova. Podsećamo, uloge su ostvarili: Milica Redžić-Vulević, Darija Nešić, Milomir Rakić, Vladimir Đoković, Miloš Milovanović, Dubravka Đorđević i Nevena Brzaković.

pzd-bugojno

Za najbolju predstavu žiri bijenala izabrao je "Pekarnu Mišamaš" u izvođenju Mini teatra iz Ljubljane, konstatujući da su "sve predstave na zavidnom umetničkom nivou i da se odlikuju sjajnom kolektivnom igrom".

Sem izvođenjem "Labudovog jezera", Pozorište za decu iz Kragujevca, inače jedini predstavnik Srbije i na ovom festivalu, predstavilo se bugojanskoj pozorišnoj javnosti i učešćem na okruglom stolu.

Povodom još jednog sticanja priznanja van Srbije, razgovarali smo sa direktorkom Pozorišta za decu Jelenom Stojanović-Patrnogić.  

pzd-bugojno 2

Ocena programa festivala i organizacije

Stojanović-Patrnogić: Sam odabir predstava za Bugojanski festival je specifičan. Naime, umetničko veće festivala donosi odluku koje će se predstave naći u zvaničnom delu programa, na osnovu nagrada u protekle dve godine. To je glavni razlog zašto je u Bugojnu uvek jaka konkurencija. Praktično, proteklih nekoliko dana Bugojno je bilo republika lutkarstva. Organizacija je bila na vrlo visokom nivou, u smislu da su osim predstava u programu bli i okrugli stolovi gde se razgovaralo sa stručnjacima o svakoj predstavi posebno, zatim radionice, promocije..., i ostali prateći programi ovog prestižnog festivala lutkarstva.

Prijem PZD kod tamošnje publike

Stojanović-Patrnogić: Publika je, na naše iznenađenje, divno reagovala, s obzirom da su prvi put imali priliku da gledaju lutkarski balet, što zaista nije lak zadatak za njih.

Reagovanja kragujevačkog ansambla na još jedno priznanje za rad

Stojanović-Patrnogić: Naš ansambl je uspeo i ovoga puta da fascinira žiri kolektivnom igrom i animacijom. Članovi žirija su imali isti komentar nakon njihovog poklona publici. Oni su zapravo mislili da ih ima duplo više na sceni i da je njihova sposobnost animacije i kolektivne igre vredna divljenja. Zoran Đerc, bivši direktor Pozorišta mladih u Novom Sadu, koji je na ovom festivalu promovisao najnovija izdanja "Pozorišnog muzeja Vojvodine" je rekao da članovi ansambla Pozorišta za decu iz Kragujevca predstavljaju prave lutkarske ambasadore.

Nova sezona PZD krenula je vrlo burno i krajnje pozitivno, gradu Kragujevcu ali i našoj zemlji su donete četiri nove nagrade, a trenutno se privode kraju pripreme za premijeru predstave "Petar Pan", zakazanu za 1. oktobar, kada je i Dan Pozorišta za decu, zaključila je razgovor Jelena Stojanović-Patrnogić.

pzd-bugojno 3

Foto: bug.ba 
Razgovarao Dejan Milošević


REPERTOAR ZA SEPTEMBAR

POZORIŠTE ZA DECU SAJTFB STRANA


APEL: ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOSTPPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar